TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Jos tarkastellaan millaista valvontaa olisi mahdollista nykypäivänä tulee ensimmäisenä mieleen paikallistaminen. Pystyisikö esim. joku taho seuraamaan tarkasti liikkeitämme? Toisena kiinnostavana aiheena on kaikki maailman tietokannat ja rekisterit. Pystyykö joku käyttämään niitä hyväkseen? Entäpäs vartiointiliikkeiden valvontakamerat. Niitä on tuhansia ja määrä kasvaa yhä nopeammin. Tällainen muoti-ilmiö kuin kauppaketjujen kanta-asiakaskortit. Niitä on jo kymmenkunta jokaisessa lompakossa. Mikä on niiden osuus valvonnassa ja ihmisten hallitsemisessa?

Paikallistaminen ja liikkumisen valvontaa.

Matkapuhelinten lisääntymisen myötä ihmisten paikallistaminen ja valvominen tulee yhä helpommaksi. Jo nyt useammalla kuin joka toisella suomalaisella on käytössään matkapuhelin. On mahdollista, että viiden vuoden kuluttua melkein jokaisella on matkapuhelin. Matkapuhelin on aina ollut henkilökohtainen väline. Tästä johtuen matkapuhelinten paikallistaminen on melkein samaa kuin henkilöiden paikallistaminen.

Matkapuhelimet voidaan paikantaa melko tarkasti. Epätarkkuus riippuu matkapuhelinverkon tukiasemien tiheydestä. Huonoimmillaankin tämä epätarkkuus on ainoastaan sadan metrin luokkaa ja kaupunkialueella varmaankin kymmenen metrin luokkaa. Myös luonnolliset esteet kuten vuoret ja talot vaikuttavat tarkkuuteen. Kaupunkipuhelimen myötä matkapuhelinten paikallistamisen tarkkuus paranee huomattavasti. Kaupunkipuhelin on GSM-puhelin joka toimii 1800 MHz taajuusalueella, jonka takia tukiasemat ovat sijoitettu tiheämmin.

Matkapuhelinten paikallistamisen yhteydessä on ollut puhetta siitä, että hälytyskeskukset saisivat, hätäsoiton yhteydessä, tiedon missä kyseinen puhelin sijaitsee. Vielä tätä tekniikkaa ei Suomessa ole käytössä. Jossain päin maailmaa sitä varmasti käytetään. Suomen hälytyskeskukset saavat kyllä soittajan puhelinnumeron näkyviin, mutta ei edes lankapuhelinnumeron yhteydessä puhelimen osoitetta.

Muita keinoja saada tietää missä ihmiset liikkuvat ovat esim. pankkien ja kauppaketjujen kortit. Pankin rekisteriin tulee tieto missä ja milloin jotakin pankkikorttia on käytetty. Samoin kauppaketjut saavat tietoa kanta-asiakaskorttiensa käytöstä. Jos jollakin on reaaliaikainen käyttöoikeus näihin tietokantoihin hän pystyy seuraamaan ihmisiä melko hyvin. Toinen mahdollinen seurantakeino on autojen seurantaa. Autonvalmistajat puhuvat siitä, että autoon tulisi sisäänrakennettu seurantalaite, jonka avulla esim. autovarkauden yhteydessä auton liikkeitä pystyisi seuraamaan. Laite voitaisiin myös käyttää liikenteen valvontaan ja ohjaamiseen. Eräät autonvalmistajat käyttävät tällaista tekniikkaa jo tänä päivänä. Tämän tekniikan tarkoituksena ei ole ihmisten valvominen mutta väärin käytettynä sitä voitaisiin käyttää sellaiseenkin tarkoitukseen.


EDELLINEN PÄÄSIVU SEURAAVA
Tämän sivun sisällöstä vastaavat
Wille Wahlroos , Niko Cankar, Lars Salomaa

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 24.11.1998 19:16.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/31/paikall.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]