TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
Johdanto Turvallisuus Katoaminen Vakuutusyhtiöt Operaattorit Poliisi
Yleistä Tulevaisuus Ohjeita Sanasto Lähteet Tekijät

MITEN MATKAPUHELINVALMISTAJAT OVAT OTTANEET HUOMIOON TURVALLISUUDEN

Mitä turvatoimia suojaksesi on luotu?
  • Puhelin Matkapuhelimessa on aina puhelinlukko, jota ohjaa laitekohtainen lukkokoodi. Tämän lukituksen tarkoituksena on estää varasta asettamasta anastettuun laitteeseen oman korttinsa ja hyötymään täten laitteesta. Lukkokoodin saa yleensä asetettua kysyttäväksi:
    • aina kun laite kytketään päälle
    • kun puhelimeen on asetettu toinen SIM-kortti
    • ei koskaan (ei suositella missään tapauksessa).

      Lukkokoodi kulkee usealla eri nimellä valmistajasta riippuen:
    • Nokia: yleisavain
    • Ericsson: turvakoodi
    • Sony: varkaussuoja, jne

    Lukkokoodi on siis laitekohtainen ja se tulisi pitää muistissa, jotta mahdollisesti myöhemmin matkapuhelinta myytäessä vältyttäisiin turhilta sekaannuksilta. Hukkunut puhelimen lukkokoodi voidaan luetuttaa valmistajan valtuuttamassa huoltoliikkeessä. Lisäksi puhelinta voidaan seurata verkon kautta sen IMEI- tai SIS-koodin avulla.

  • SIM(Subscriber Identity Module)-kortti Sim-kortissa on kaksi eri turvakoodia: PIN(Personal Identity Number)- ja PIN2-koodi. Näiden koodien tarkoituksena on estää varasta käyttämästä anastettua korttia toisessa laitteessa, tai anastetussa koneessa akun loputtua. On kuitenkin huomattava ettei mikään estä varasta soittamasta auki olevasta puhelimesta, niin kauan kuin virtaa riittää. Uhka on varsin suuri, sillä latauslaitteeseen asetetulla puhelimella voi soittaa viihdelinjoilla hurjan laskun, ennen kuin omistaja ehtii ilmoittamaan varkaudesta ja siirtämään vastuun kuluista operaattorille. PIN-koodin kyselyn saa lukkokoodin tavoin kytkettyä pois päältä, mitä emme tietenkään missään tapauksessa suosittele. Suomessa käytetään yksinomaan PIN-koodia matkapuhelimissa. PIN2-koodi on joitakin toisen vaiheen GSM-toimintoja varten, joita ei ole Suomessa kuitenkaan vielä toteutettu. SIM-kortti lukkiutuu mikäli käyttäjä antaa PIN-koodin kolme kertaa väärin, jolloin avaamiseen tarvitaan kahdeksanmerkkinen PUK(Personal Unblocking Key)-koodi, jonka saa soittamalla operaattorille.

PALUU PÄÄSIVULLE
Tästä sivusta vastaavat:
Jussi Kuosa
Jussi Mutanen
Miikka Poikselkä
Hei se pöllittiin!

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 27.11.1998 13:15.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/26/turvallisuus.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]