TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Sisällys
Etusivu
Teoriaa
Uskomuksia ja faktoja
Säteilyn vaikutukset
Lähdeluettelo
Linkit

Mitä matkapuhelimen säteily saa aikaan ihmisen kehossa?


Kännykän säteily voi aiheuttaa negatiivisia muutoksia ihmisen kehon fysiosogisessa toiminnassa kolmen erilaisen vaikutusmekanismin kautta. Kännykän säteilyn absorboituminen päähän lämmittää kännykkää lähinnä olevia pään osia ja voi siten aiheuttaa terveydelle haitallisia vaikutuksia. Toisaalta jo pelkkä säteily - kun lämpövaikutukset on eliminoitu - voi vaikuttaa esimerkiksi solujen toimintaan. Oman erikoislaatuisen vaikutuksensa saa aikaan pulssimoduloitu radiotaajuinen säteily.

Matkapuhelimen ympärille indusoituvan magneettikentän tehosta voi absorboitua ihmisen päähän ja käteen jopa 45 prosenttia. Altistuminen kohdistuu hyvin pienelle alueelle ja tästä syystä magneettikenttä saa aikaan pääasiassa iholla ja aivojen pinnalla aivan lähellä puhelinta pienen, mutta silti selvästi havaittavan lämmönnousun. Säteilytehon ja taajuuden lisäksi absorboituminen riippuu monesta eri tekijästä, kuten säteilylähteen muodosta, kehon etäisyydestä lähteeseen, kehon muodosta ja sähköisistä ominaisuuksista. Oikein suunnitellulla antennilla (esimerkiksi tietynkaltaisilla levyrakenteisilla antenneilla) voidaankin päähän absorboitunutta säteilyannosta pienentää huomattavasti.

Kudokseen absorboitunutta tehoa kuvaa ns. SAR-arvo, joka ilmoittaa tiettyyn kudosmassaan absorboituvan tehon jaettuna massalla. On arvioitu, että käytettäessä tavallista GSM-puhelinta SAR voi olla suurimmillaan luokkaa 10W/kg muutaman kuutiomillimetrin kokoisella alueella lähinnä puhelinta. Verenkierrossa voi esiintyä haitallisia muutoksia vasta kun SAR ylittää 30 W/kg ja aivosolujen vaurioitumiseen tarvitaankin jo yli 100 W/kg:n taso. Absorboitunut teho lämmittää aivojen pintaosia korkeintaan muutamia kymmenesosa-asteita. Tällainen lämpeneminen on täysin normaalia fysiologista vaihtelua.

Tutkimusten perusteella on väitetty, että myös pelkkä säteily voisi saada aikaan haitallisia fysiologisia vaikutuksia. Säteily ei siis vaikuttaisi pelkästään lämmönnousun kautta. Mikroaallot voisivat siten muuttaa solujen signaalien välittymismekanismeja, entsyymien aktiivisuutta, läpäisevyyttä ja solumorfologiaa. Asiaa koskevista tutkimuksista saadut tulokset ovat kuitenkin ristiriitaisia eikä niitä ole pystytty kunnolla toistamaan.

Oma lukunsa on ajan mukana vaihtelevan säteilyn vaikutus ihmiseen. Näyttää nimittäin olevan niin, että esimerkiksi GSM-puhelimen käyttämän pulssimodulaation aiheuttama pulssimuotoinen säteily olisi hieman tehokkaampaa kuin jatkuva tasainen säteily. Biologisesti vaikuttavimpia ovat sellaiset radioaallot, joiden modulaation jakso on 10 - 100 ms. GSM-puhelimella jakso on 4,7 ms. GSM-puhelimen lähettämällä pulssimuotoisella säteilyllä voisi siis olla samankaltaisia vaikutuksia kuin matalataajuisilla sähkömagneettisilla kentillä, joita syntyy esimerkiksi voimalinjojen läheisyyteen. Ilmiön vaikutusmekanismi on kuitenkin vielä tutkimuksista huolimatta hämärän peitossa, joten lisäselvitystä asiaan kaivataan edelleen. Joka tapauksessa GSM-puhelimen teho on sen verran pieni, että merkittävistä terveyshaitoista ei tässäkään yhteydessä voida puhua.


Tekijät:
Sanna Lähde
Tuomas Susi
Tommi Laukkanen


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 27.11.1998 10:23.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/12/sateilyn_vaikutus.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]