TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
Johdanto Suojautuminen Virustyypit Langattomat Wap/Epoc Onko minulla virus? Lähteet Tekijät

Miten suojautua viruksilta mobiilissa maailmassa?

 

Kannettavat laitteet ja ulkopuolelta tuleva uhka:

Johdanto:

Internetissä suoritetaan joka päivä miljoonia liiketapahtumia. Erilaiset käyttömahdollisuus tavat, kuten WAP, PDA-laitteet ja vastaavat lisääntyvät koko ajan. Liikkuvuus tulee koko ajan yhä tärkeämmäksi.

Tämä liikkuvuus luo tarpeen kirjoittautua sisään yrityksen tietoverkkoon sen ulkopuolelta. Enää ei riitä, että sisäinen verkko on suojattu, vaan tietoturvan on pysyttävä salaisuutena koko ajan.

Liikkuvuus tuo lisää vaatimuksia virustorjunnalle ja tietoturvalle. Laitteiden määrä lisääntyy koko ajan ja ne ovat yhä enemmän hajallaan, eikä keskitetty malli enää toimi. Uusimpien virustietokantojen päivitys on vaikeampaa, eikä sitä voi jättää pelkästään loppukäyttäjän varaan.

Ongelmat:

Informaatio on suojattava kaikkialla. Kun mobiili käyttäjä poistuu yrityksen sisältä ja palomuurin takaa, on tiedon silti pysyttävä salassa. Jokainen ulkopuolelta tehty sisäänkirjoittautuminen altistuu hakkerointi yritykselle ja kiinteät yhteydet ovat erittäin riskialttiita, varsinkin jos tieto liikkuu näissä suojaamattomana.

Turvatut internet yhteydetkin ovat turvallisia vain rajatulla alueella ja täten voivat aiheuttaa valheellisen turvallisuuden tunteen. Myös salaamaton tiedonsiirto aiheuttaa tietoturva ongelmia.

Kun kannettavien laitteiden määrä lisääntyy, myös niiden kysyntä kasvaa. Tämä on johtanut varkauksien määrän suureen lisääntymiseen. Vaikka laitteen sisältämät tiedot eivät yleensä olisikaan varkaan mielessä, voivat ne usein olla salaamattomina arvokkaampia, kuin itse laite.

 

Yrityksen sisäinen tietoturvallisuus

IDC, International Data Corporation väittää, että 90% tietoturvaongelmista ovat sisäisiä.

Ongelmat:

Omien työntekijöiden luvaton sisään kirjoittautuminen on yksi pahimmista ongelmista. Esimerkiksi pääsy  palkka-, liittoutumis-, valtaus-, ja keskeneräisiin sopimus tiedostoihin pitäisi olla paremmin suojattu. Pääsyn pitäisi olla rajattua vain tietyille henkilöille.

Myös tiedonsiirron pitäisi olla suojattua omassa lähiverkossa. Käyttäjätunnusten ja salasanojen hankkiminen kuuntelemalla verkkoa on helppoa internetistä saatavilla työkaluilla, jos tunnuksia ei ole salattu.

Tietojen ja niiden varmuuskopioiden pitäisi myös olla salattuja kovalevyllä tallennettuina ja myös käytön aikana, etteivät asiattomat pääse lukemaan niitä.

 

Suojautuminen

Uusia viruksia tehdään päivittäin, joten viruksentorjuntaohjelmistolle on erittäin kriittistä olla ajan tasalla. Jos yrityksellä on satoja tai tuhansia pöytätietokoneita, kannettavia, kämmen- ja taskutietokoneita, on yksittäisen IT-henkilön mahdotonta huolehtia päivityksistä. Päivitykset on saatava automaattisiksi esimerkiksi tapahtuvaksi joka kerta kun  käyttäjä kirjoittautuu sisään verkkoon.

Yrityksen on pystyttävä rakentamaan lähiverkkonsa ympärille riittävä palomuuri, joka turvaa sitä hakkeroinnilta. Mutta tämä ei saa luoda keinotekoista turvallisuuden tunnetta, sillä riskejä löytyy myös yrityksen sisäpuolelta. Tiedostot on salattava myös sisäisissä lähetyksissä ja säilytyksessä.

Suojaustapojen käyttöä pitäisi tuoda esiin jo yrityskulttuurissa. Viruksen torjunta ohjelmaa pitäisi käyttää joka kerta, kun tiedostoja avataan. Kaikkien luottamuksellisten tietojen pitäisi olla salattuja myös sisäisessä verkossa. Myös eri osastojen välisiä palomuureja kannattaa harkita, esimerkiksi henkilöstö- ja rahoitusosastojen asiat eivät pahemmin kuulu muille.

Myös yhteyden ottaminen yrityksen verkkoon ulkopuolelta on suojattava. Kiinteihin linjoihin yritetään murtautua päivittäin, suojatut ISP linjat toimivat vain rajatulla alueella, mahdollisuuksia on kymmeniä.

Monet tietoturvayritykset tarjoavat nykyään kokonaisvaltaisia ratkaisuja, missä on pohdittu eri vaihtoehtoja, miten suojautua miltäkin riskiltä. On erittäin riskialtista jättää tietoturvasta huolehtimista loppukäyttäjän varaan, on olisi hyvä pyrkiä automaattisesti tapahtuviin toimintoihin.


Tekijät:

 

Olli Tuominen otuomine@cc.hut.fi

Roope Suomalainen roope.suomalainen@hut.fi

Pekka Kuismanen pkuisman@cc.hut.fi

Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 08.12.2000 13:42
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/72/Suojautuminen.shtml