TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


Lyhytsanomapalvelu


Pääsivu

Vaatimukset

Tekniikka

Suosio

Linkit

Arkkitehtuuri

Lyhytsanomapalvelun toteuttaminen vaatii GSM-verkolta määrättyjä elementtejä, jotka ovat näkyvissä kuvassa 1.

Arkkitehtuuri

Kuva 1. Lyhysanomapalvelujen arkkitehtuuri [1].

Tärkeimmässä asemassa arkkitehttuurissa on lyhytsanomakeskus (kuvassa SMSC), joka vastaan sanomien tilapäisestä säilytysksestä ja eteenpäin ohjaamisesta. Sanomakeskuksen täytyy olla erittäin luotettava ja suoritukykyinen sen kriittisen aseman vuoksi. Lisäksi, skaalautuvuus on olennainen ominaisuus verkon välittämien viestien kokonaismäärän kasvaessa.

Signal Transfer Point (STP) tarjoaa liityntärajapinnan signalointijärjestelmään (SS7) ja Home Location Register:iin (HLR). HLR toimii varastona, jossa säilytetään tietoja tilaajan palveluprofiilista, nykyisestä tilasta sekä reitistä, jolla tilaaja tavoitetaan jos hän on esimerkiksi vierailemassa toisen verkon alueella. Käyttäjä voi myöskin olla tilapäisesti katvealueella, joilloin lyhytsanoman lähettäminen estyy hetkellisesti. Kun tilaaja palaa verkon alueelle, HLR signaloi sanomakeskusta aiheuttaen uudelleenlähetyksen.

Mobile Switching Center (MSC) hallinnoi kytkentälogiikkaa, jolla puhelut päätyvät oikeaan osoitteeseen. Lyhytsanomien kannalta MSC:n vastuulla on viestin toimittamien perille oikean tukiaseman kautta signalointikanavaa käyttäen.

Kuvassa 2 esitetään mitä signalointi tapahtuu onnistuneessa lyhytsanoman lähetyksessä.

Signalointi

Kuva 2. Signalointi mobiililähtöisessä lyhytsanomassa [1] .

Signalointi alkaa tilaajan liittyessä verkkoon. Tämä tapahtuu esimerkiksi silloin, kun matkapuhelimeen kytketään virta päälle. Verkko tunnistaa matkapuhelimen aloituspyynnön ja hyväksyy sen varmistettuaan tilaajan palveluprofiilin Visitor Location Register:stä (VLR).

MSC vastaaottaa lähetetyn lyhytsanoman. Tässä vaiheessa se tarkistaa VLR:n tiedoista, onko tilaajalle myönnetty oikeus lähettää lyhytsanomia. Jos näin on, sanoma välitetään verkon sanomakeskukselle. Sanomakeskus etsii reititystiedon vastaanottajaksi merkitylle Short Messaging Entity:lle (SME). Jos vastaanottaja kuittaa sanoman vastaanotetuksi, voi lyhytsanomakeskus vahvistaa viestin perillemenon  alkuperäiselle lähettäjälle.


Seuraava


2000-12-08 Eero Tuomikoski

Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 08.12.2000 23:16
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/71/tekniikka.shtml