TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Kansainvälinen vakoilu

Suurilla valtioilla on tyypillisesti oma digitaalisen tietoliikenteen vakoiluun keskittynyt organisaationsa. Suurin näistä on Echelon, keskeisten Englantia puhuvien maitten yhteinen vakoilujärjestelmä. Euroopan sisällä lisäksi Ranskalla ja Venäjällä on merkittävät tietoliikenteen vakoiluun keskittyvät organisaationsa.

Tehokkain menetelmin salatun tietoliikenteen purkaminen on kuitenkinhuomattavan aikaavievä prosessi. Kansallisen turvallisuuden nimissä monien Yhdysvaltalaisten ohjelmistojenvientiversioitten salausta onkin muokattu niin, että NSA (National Security Agency) pystyy suuremmitta ongelmitta lukemaan niitten välittämää tietoa. Ohjelmistojen valmistajiin kuuluvat mm. Microsoft, Netscape ja Lotus.

Vuonna 1997 NSA joutui noloon asemaan, kun Ruotsin hallitus löysi tällaisen takaportin laajalti käyttämästään Lotus Notes -ohjelmistosta. Tämän lisäksi Ranskassa todettiin korkean tason viranomaisen taholta, että tietyt ohjelmistotuotteet eivät ole turvallisia. Myös Kiinassa on tullut esille vakavia suunnitelmia siirtyä hallituksen tasolla linux -pohjaisiin järjestelmiin.

Yhdysvalloissa on tiedossa useita tapauksia, joissa korkealta taholta on 'lahjoitettu' uutta teknologiaa ja tietoa yrityksille. Todellinen pääsy vakoilujärjestelmän resursseihin on kuitenkin vain harvoilla ja valituilla yrityksillä, asian äärimmäisestä arkaluontoisuudesta johtuen.

digitaalisen maailman tietoturva

-- T A K A I S I N --


Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 07.12.2000 23:04
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/62/KV_vakoilu.shtml