TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
Etusivu Toteutuksia Tarve ja kustannukset Pohdiskelua Lähteet Työryhmä

Kuka tarvitsee älykodin?

Toimistot

Älytalotekniikka on jo käytössä useissa toimistotaloissa. Toimistot ovatkin erinomainen koekenttä älytalotekniikalle, koska kaikki laitteet saadaan tehokkaaseen yhteiskäyttöön ja tämä helpottaa työntekoa. Lisäksi mahdolliset virheet eivät ole niin vakavia yksittäisellä henkilölle, kuin vastaavasti olisivat omassa kodissa. Esim. automaattinen valaistus- ja lämmitysjärjestelmä tuo vuodessa huomattavia säästöjä.

Vanhukset

Niin hölmöltä kuin se saattaa kuulostaakin, älytalotekniikka siirtyy toimistoista seuraavaksi vanhuksille ja vanhainkoteihin. Laitteista on luonnollisesti tehtävä helppokäyttöisiä, ettei mummolta edellytetä insinööritaitoja. Älytalotekniikan avulla yksinäinen vanhus voi asua turvallisesti. Sairaskohtauksen sattuessa ranteessa oleva kellonnäköinen laite hälyttää apua. Jos liesi jää päälle, katkaisee hellan yläpuolella oleva sensori virran jne. Kotiin voidaan myös asentaa kameroita, joista hälytyksen sattuessa voidaan tarkistaa tilanne. Tämä herättää kuitenkin eettisiä ihmisarvokysymyksiä, että haluaako kukaan elää valvonnan alla. Vammaisille älytalotekniikasta on varmasti myös apua.  

"Tavalliset ihmiset"

Teknologiamyönteiset ihmiset, joilla on riittävästi rahaa, hankkivat älytalotekniikkaa kotiinsa. Älytalotekniikka ei sido kotiaskareita tiettyyn paikkaan, vaan niitä voidaan hoitaa joustavasti kaukopäätteeltä. Kiireiselle ihmiselle älytalotekniikka on varmasti apu. Siitä tarvitaanko joka kotiin älyverkko, on varmasti monia mielipiteitä. Monet ovat eläneet iloisesti ilman esim. tietokonetta. Kuitenkin älytalotekniikka säästää energiaa ja aikaa sekä luo turvallisuutta ja mahdollisesti viihtyvyyttä. 

Kustannukset

Laitteiden hinnat ovat luonnollisesti aluksi korkeat, mutta tippuvat nopeasti kun älytalotekniikka yleistyy. Pitkällä tähtäimellä älytalotekniikka säästää energiaa ja täten myös rahaa. Kustannukset on suhteutettava tarpeeseen - Jos älytalotekniikka tuo huomattavia parannuksia esim. toimistoihin tai vanhuksen elämään on se varmasti kannattava ratkaisu. Tutkimusten mukaan asukkaat ovat valmiita maksamaan älykkäästä kodista noin 2-5% talon kokonaiskustannuksista, sen jälkeen kun ovat nähneet millaisia toimintoja sillä mahdollistetaan.

 

Mihin älykotia tarvitaan?

Älykkään kodin tarkoitus ja toiminnot voidaan jakaa neljään ryhmään. Asukkaista, heidän iästään, ammatistaan ja harrastuksistaan riippuen halutaan painottaa eri toimintoja ja täten eri ratkaisuja.

Informaatio

Ensimmäinen ja ehkä vaikuttavin syy on informaation siirto ja sen saatavilla olevuus. Tämä on tärkeää varsinkin kotona työskenteleville ja sellaisille jotka matkustavat paljon. Kodin ja työpaikan PC:lle tallennetut tiedot on oltava saatavilla muualtakin käsin. Tulevaisuudessa etätyöskentely saavuttanee yhä suuremman suosion, joten tiedonsiirron on tehtävä tämä joustavaksi.

Kommunikaatio

Toinen älykodin perusajatus on kommunikaation lisääminen. Viime vuosina kännykät ovat lisänneet ihmisten telekommunikointia räjähdysmäisesti, ja lisäksi kaikenlaiset chatit ja sähköpostin lähetykset ovat tulleet lähes kaikkien ulottuville. Älykkäässä kodissa on mahdollisesti mm. jonkinlainen sähköinen ilmoitustaulu, johon voi jättää muille perheenjäsenille viestejä, esimerkiksi Electroluxin jääkaapissa on näyttö jota voi käyttää myös tähän tarkoitukseen. Lisäksi kodin ulko-ovella voi olla internetkamera, jotta isäntäväki näkee kuka ovikelloa soittaa, ja tarvittaessa avata oven vaikka työpaikalta käsin. Tämä olisi kätevää jos esimerkiksi lapsi on unohtanut avaimet kotiin lähtiessään koulun. Kommunikointi on tärkeää myös työn kannalta, kuten etätyöskentelyssä.

Kodin automaatio

On mahdollista lisätä kodin turvallisuutta ja vähentää kustannuksia automatisoimalla mahdollisimman paljon kodin toiminnoista, kuten lämmityksen, valaistuksen, tuuletuksen ja hälytysjärjestelmän. Jo useita vuosia on ollut mahdollista esimerkiksi kytkeä lämmitys loma-asunnolle puhelimitse. Erityisesti vanhusten kohdalla automaatiolla voidaan parantaa asumusmukavuutta. Älykoti tarkistaa onko liesi tai silitysrauta jäänyt päälle, tai jos huoneistossa ei ole ollut liikettä pitkään aikaan, tulee ilmoitus omaisen kännykkään. Liikkeenvalvontaa voidaan soveltaa myös lasten vahtimiseen.

Viihde

Ihmiset kaipaavat raskaan työn päälle raskasta huvia, joten älykäs koti pitää huolen myös tästä puolesta. Ideana on että TV, radio, musiikki, pelit ja elokuvat ovat tavoitettavissa missä tahansa ja koska tahansa. Monet asukkaat haluavat pelata reaaliaikaisia verkkopelejä, valita suosikkielokuvansa katselun ilman että he joutuvat hakemaan sen räntäsateessa kilometrien päästä, ja kuunnella useampaa kuin muutamaa radiokanavaa. Mielellään tämä kaikki tulisi olla mahdollista omalta sohvalta.

 


Päivitetty 5.12.2000
Karl Granström
Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 05.12.2000 11:35
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/6/tarve.shtml