TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
Etusivu Toteutuksia Tarve ja kustannukset Pohdiskelua Lähteet Työryhmä

Tietoyhteiskunnan koti

Yhä useamassa kodissa on enemmän kuin yksi PC, USA:ssa tällaisia koteja on jo lähes puolet kotitalouksista. Jotta laite- ja tiedostoresurssit saataisiin mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön, on verkko lähes välttämättömyys. Selvästi yleisin yksittäinen syy kotiverkon hankkimiseen näyttää kuvaajan perusteella olevan halu jakaa internetyhteys useammalle koneelle. Tiedostojen ja printterin jako on vain noin viidesosalla oston syynä, mutta ehkä hieman yllättäen näitä ominaisuuksia käytetään vain hieman vähemmän kuin internetyhteyden jakoa. Verkkopelien takia vain 3% ostajista päätyi kotiverkkoon, mutta jopa 21% käytti hyväksi tätä mahdollisuutta. Yhteenvetona voisi sanoa, että kynnys kotiverkon hankkimiseen on korkea, mutta jos sellainen ostetaan, sen useita ominaisuuksia hyödynnetään tehokkaasti.

Osto ja käyttö

 

Arkielämän helpottaminen ja ekologiset kysymykset vaikuttavat taustalla tapoihin, joilla älytalotekniikkaa tuodaan koteihin. Inhimillinen viisaus koitetaan siirtää koneille. Älykoti tarjoaa viihtyisän asumismuodon.

Hyödyllinen tekninen ratkaisu syntyy tarpeesta ja tehdään käyttöä varten. Älytalon hyödyllisiä ominaisuuksia ovat:

- muunneltavuus
- rakenteiden aktiivisuus
- aika-, tila- ja energiajoustavuus
- rakenteellinen ja toiminnallinen integroitavuus
- informatiivisuus
- vuorovaikutteisuus
- turvallisuus
- viihtyisyys ja palvelevuus
- terveellisyys ja terapeuttisuus
- taloudellisuus ja tuottavuus
- perusratkaisujen oikeellisuus

Esim. langaton ja kannettava teknologia lisää mahdollisuuksia toimia paikasta riippumatta sekä liikkua menettämättä kontaktia tärkeisiin ihmisiin. Tämä häivyttää työn ja vapaa-ajan eroa. Toisaalta työ ikään kuin seuraa kaikkialle, mikä ei aina ole hyvä asia. Onneksi ihmisaivot ja kaikki kannettavat laitteet on mahdollista kytkeä off -asentoon.

 


Päivitetty 5.12.2000
Karl Granström
Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 05.12.2000 11:37
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/6/mielipiteet.shtml