TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Optinen tietoliikenne



Kuva 1. Erilaisia kuituja. Lähdeviite:
www.pcifiber.com
ATM
Asynchronous Transfer Mode. ATM on laajakaistainen ja suurinopeuksinen verkkotekniikka, joka perustuu soluihin (tietyn kokoisiin datapaketteihin).
DWDM
Dense Wavelength Division Multiplexing. DWDM -tekniikassa saman kuidun eri aallonpituuksia voidaan käyttää itsenäisinä tiedonsiirtokanavina kuten WDM -tekniikassa, mutta DWDM:ssä kanavien välissä oleva taajuusalue, eli niin sanottu tyhjä tila, on saatu kutistettua huomattavasti pienemmäksi. Tämän seurauksena kanavia saadaan enemmän yhdelle kuidulle.
Kytkin
Verkon laite, joka suodattaa ja ohjaa dataliikennettä.
LAN
Local area network, eli lähiverkko on tiedonsiirtoverkko, johon kaikki tietokoneet ja päätteet yleisesti liitetään. Lähiverkkojen siirtokapasiteetin ei tarvitse olla kovin suuri verratuna runkoverkkoihin (WAN).
Monimuotokuitu
Valo pääsee etenemään kuidussa useilla valon taajuuksilla.
Reititin
Reititin ohjaa verkon liikennettä optimoimalla reittejä ja suodattamalla liikennettä. Ominaisuuksiltaan monipuolisempi kuin kytkin.
SDH
Synchronous Digital Hierarchy. Eurooppalainen standardi, joka määrittelee nopeusluokat ja formaatit käytettäessä optisia kuituja.
SONET
Synchronous Optical Network. Suurinopeuksisen (2.5 Gbit/s saakka) synkronisen tietoliikenneverkon spesifikaatiot.
TDM
Time Division Multiplexing. Tekniikka, jolla monelta kanavalta tuleva informaatio (data) voidaan allokoida yhdelle johdolle. Johdon kaistanleveys on jaettu aikaväleihin, joille jokaiselle osoitetaan oma kanavansa. Kanava on käytössä, vaikka kanavalle allokoitu asema ei lähettäisikään.
Toistin
Toistin katsoo saapuvan signaalin sisällön ja lähettää sen eteenpäin vahvistettuna ja ilman häiriöitä.
Vahvistin
Vahvistin vahvistaa saapuvan signaalin ja lähettää sen eteenpäin. Myös häiriöt vahvistuvat samalla.
Vaimennus
Vaimennus tarkoittaa kuidussa etenevän valotehon pienenemistä. Vaimennuksen yksikkönä käytetään dB/km. Vaimennus kuidussa aiheutuu pääasiassa kahdesta seikasta: absorbtiosta ja sironnasta.
WAN
Wide area network. Lähiverkkoja (LAN) yhdistävä verkko, eli runkoverkko, johon ei ole liittyneenä yhtään päätelaitetta. Runkoverkkojen siirtokapasiteetilta vaaditaan paljon ja tästä syystä niissä käytetään nopeimpia tiedonsiirtomenetelmiä, kuten WDM, DWDM, SDH ja SONET.
WDM
Wavelength division multiplexing -tiedonsiirtotekniikassa käytetään yhdessä kuidussa useita eri valontaajuuksia. Tämä mahdollistaa yhdessä kuidussa kulkevat samanaikaiset tiedonsiirtokanavat.
Yksimuotokuitu
Kuidun ytimen halkaisija on niin pieni, että valo pääsee etenemään vain yhdellä taajuudella.
Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 08.12.2000 09:38
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/55/sanasto.shtml