TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
   
 
VER K ONHALLINTA      
       

 


Johdanto
SNMP
MIB
Esimerkki
Viitteet
 

MIB

Mikä se on?

MIB eli Management Information Base on tietokanta, joka sisältää muuttujat (oliot) verkonhallintaa varten. Joskus kirjallisuudesta on hyvin vaikea päätellä, mitä MIB:llä oikeastaan tarkoitetaan. Sillä voidaan tarkoittaa mitä tahansa osaa SMI:n puumaisesta rakenteesta. Esimerkiksi solmusta Internet lähtevää alipuuta voidaan kutsua Internet- MIB:ksi. Toisaalta sillä voidaan tarkoittaa kokonaisuudessaan verkonhallintaan käytettyä osaa tietokannasta. Yleisimmin sillä tarkoitetaan kuitenkin SMI:n solmun Internet alipuun Mgmt alipuuta Mib, jonka paikalla nykyisin on useimmiten Mib-2. Lisäksi kutsutaan MIB:ksi myös Private -haaran alipuun Enterprises -haaroja, jolloin on kyseessä laitevalmistajille spesifiset MIB:t.

MIB- ryhmät

Mib-2-haara jakautuu 11:een alipuuhun, joilla kullakin oma tehtävänsä verkonhallinnassa: [12]

Ryhmä Sijainti Selitys Käyttötarkoitus
System mib-2 1 System Hallinnallisten tietojen ylläpito
Interfaces mib-2 2 Interfaces Tiedot laitteen verkkoliitännöistä
AT mib-2 3 Address Translation MAC-osoitteen muutos IP-osoitteeksi ja päinvastoin
IP mib-2 4 Internet Protocol Tiedot laitteen IP-operaatioista
ICMP mib-2 5 Internet Control Messaging Protocol ICMP-moduulin toiminnan raportointi
TCP mib-2 6 Transmission Control Protocol Tietojen keruu ja raportointi TCP-yhteyksistä
UDP mib-2 7 User Datagram Protocol UDP:lle ominaisten tietojen hallinta ja raportointi
EGP mib-2 8 Exterior Gateway Protocol Erityisesti reitittimien liikenteen hallinta
CMOT mib-2 9 Common Management over TCP Historiaryhmä
Transmission mib-2 10 Transmission Saattaa sisältää laitekohtaisia tietoja
SNMP mib-2 11 Simple Network Management Protocol SNMP-protokollan mukaisten pakettien liikenteen seuranta

Erittäin olennaisessa asemassa verkonhallinnan kannalta on nimenomaan Interfaces-ryhmä. Se mahdollistaa hallinnan keskittämisen yhteen (tai tiettyihin) laitteisiin, jolloin jokaisessa päätelaitteessa ei tarvitse olla SNMP-agenttia. Sama informaatio saadaan verkon solmun (reititin, hubi, kytkin) liitännöistä. Jokainen mib-2 ryhmä sisältää tietyn määrän hallittavia olioita. Tämän työn puitteissa ei ole mahdollista käydä kaikkia ryhmiä ja muuttujia eksplisiittisesti läpi. Oleellista on kuitenkin tietää, mihin kutakin ryhmää käytetään. Interfaces -ryhmä on ryhmistä laajin ja monimutkaisin. Siihen palataan vielä tarkemmin tuonnenpana.

MIB:n muuttujien tyypit

Jotta rakenne säilyisi mahdollisimman yksinkertaisena kannattaa muuttujien tyyppien lukumäärä rajata mahdollisimman vähäiseksi. MIB:n perustyypit ovat: [12]

  • Integer
  • Octet string
  • Null
  • Object Identifier
  • Sequence
  • Sequence of

Näistä neljä ensimmäistä ovat primitiivityyppejä, joita käytetään suoraan muuttujien (olioiden) kuvaukseen. Null ei sinällään ole tyyppi, vaan ilmaisee ainoastaan tyhjää. Object Identifier ilmaisee MIB:n muuttujan sijainnin. Sillä ei siis kuvata varsinaista dataa. Kahta viimeistä käytetään taulokkojen kuvaukseen. Perustyyppien lisäksi on joitakin niiden johdannaisia. Esimerkki sellaisesta tyypistä on vaikkapa Gauge (mittari), jota käytetään joissakin olioissa, joilla ilmaistaan esimerkiksi linkin tilaa tai laatua.

Muuttujan (olion) rakenne)

Tarkastellaanpa seuraavaksi MIB:n olioiden rakennetta, joka voidaan esittää ASN.1 -notaatiolla. Seuraavassa on RFC1213:sta otettu määritelmä, jossa kuvataan Interfaces- ryhmän muuttuja ifSpeed:

ifSpeed OBJECT-TYPE
     SYNTAX Gauge
     ACCESS read-only
     STATUS mandatory
     DESCRIPTION
        "An estimate of the interface's current bandwidth
        in bits per second. For interfaces which do not
        vary in bandwidth or for those where no accurate
        estimation can be made, this object should contain
        the nominal bandwidth."
::= { ifEntry 5 }

SYNTAX ilmaisee tyypin, joka on tässä tapauksessa Gauge. ACCESS ilmaisee, mitä muuttujalle voi tehdä. Tässä tapauksessa on ainoastaan lukuoikeus. STATUS- kentän arvo "mandatory" ilmaisee, että standardin mukaan kyseinen olio on pakko löytyä laitteen MIB:stä. DESCRIPTION kertoo sanallisesti muuttujan merkityksen. ifSpeed- muuttuja kertoo linkin tiedonsiirtonopeuden. Viimeinen rivi kertoo eksplisiittisesti olion sijainnin MIB:ssä eli tässä tapauksessa taulukko-olion ifDescr viides alkio.

Interfaces-ryhmä

Kuten todettiin, verkonhallinnalle erittäin olennainen MIB- ryhmä on Interfaces- ryhmä. Seuraavassa käydään taulukkomuotoisesti läpi joitakin keskeisiä MIB- muuttujia.[12]

Muuttuja Sijainti Tyyppi Kuvaus (lyhennetty)
ifNumber interfaces 1 Integer Laitteen verkkoliitäntöjen lukumäärä
ifTable interfaces 2 Sequence of Taulukko verkkoliitännöistä
ifEntry ifTable 1 Sequence Taulukko verkkoliitännän olioista
ifDescr ifEntry 2 Display String Sanallinen kuvaus liitännästä
ifType ifEntry 3 Integer Verkkoliitännän tyyppi (esim. Ethernet)
ifOperStatus ifEntry 8 Integer Verkkoliitännän operatiivinen tila
ifInOctets ifEntry 10 Counter Verkkoliitännän vastaanottama tavumäärä
ifOutOctets ifEntry 16 Counter Verkkoliitännän lähettämä tavumäärä
ifInUcastPkts ifEntry 11 Counter Verkkoliitännän vastaanottama pakettimäärä (Unicast)
ifOutUcastPkts ifEntry 17 Counter Verkkoliitännän lähettämä pakettimäärä (Unicast)
ifOutErrors ifEntry 20 Counter Virheellisten lähetysyritysten (paketit) lukumäärä
ifSpecific ifEntry 22 Object Identifier Viittaus medialle spesifisiin MIB:hin

Countereita voidaan käyttää verkonhallinnan lisäksi esimerkiksi paketti- tai tavuperusteiseen laskutukseen dataverkoissa. Countereiden käytössä ohjelmistosuunnittelussa täytyy muistaa, että tavallisesti lukualue on sanan mittainen (normaalisti 32 bittiä). Eli etumerkittömänä 4294967296. Tämän jälkeen laskuri nollautuu. Jotkin laskureista käyttävät myös 16- bittistä lukualuetta. Yllä olevassa taulukossa oleva olio ifType voi olla Integer- tyyppinen tai String. Uusimmissa ohjelmistoissa käytetään molempia. Integerinä tyypillisimpiä ovat (6, 37, 15), jotka ovat järjestyksessä (Ethernet (CSMA/CD), ATM, FDDI). Dataliikenteen LAN- verkoista nykyisin yli 90% on Ethernet- tyyppisiä.

Laitevalmistajakohtaiset MIB:t

Kuten todettiin, laitteilla yhteisten mib-2- ryhmien lisäksi laitteelle ominaisia muuttujia. Tätä varten on olemassa SMI:n private- haarassa alipuu enterprises, jossa sijaitsevat laitevalmistajien spesifiset muuttujat. Enterprises- solmu jakautuu siten, että tietylle laitevalmistajalle on oma haaransa. Suurilla laitevalmistajilla on useita haaroja enterprises- puussa. Esimerkiksi Alcatelin laitteiden muuttujia löytyy paikoista (enterprises 23), (enterprises 353) sekä (enterprises 800) ja Foren spesifikaatiot sijaitsevat osoitteessa (enterprises 326). Verkon laitteen enterprises- haara selviää pollaamalla mib-2:n system- ryhmän muuttujaa sysObjectID. Alipuut jakaantuvat vielä useisiin haaroihin esimerkiksi laitevalmistajan laitetyypin ja version mukaisesti.

MIB:n käyttö verkonhallinnassa

Käytännön tasolla verkonhallintaa toteutetaan siis lukemalla (snmpget) ja asettamalla MIB- muuttujien arvoja (snmpset). Lukemalla muuttujien arvoja voidaan tehdä analyysiä esimerkisi liikennemääristä ja linkkien toiminnallisesta tilasta. Hankittaessa uusi laite, tulee sen mukana yleensä ohjelmisto, jonka avulla laitetta pääsee hallitsemaan. Ideaalinen tilanne olisi, jos kaikki laitteet sisältäisivät täsmälleen samat verkonhallinta muuttajat. Verkkojen ja laitevalmistajien moninaisuuden vuoksi sellainen ei valitettavasti kuitenkaan ole mahdollista. Jatkuvasti laitteisiin (DTE/DCE) kehitetään uusia ominaisuuksia, joita ei pysty hallitsemaan perinteisillä konsteilla. Laitevalmistajakohtaiset MIB:t johtavat yleensä ohjelmistopäivityksiin.

 

   
     

 

Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 11.12.2000 10:54
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/47/mib.shtml