TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Mikä on UMTS?

Langaton maailma tällä hetkellä - GSM & GPRS

UMTS:n tekninen tausta

Uusia tuulia hinnoitteluun

Millä aikataululla edetään?

Miksi UMTS?

Uudet palvelut

Tulevaisuudennäkymät

Unlimited Money To Spend?

Tekijät

Lähteet

Langaton maailma tällä hetkellä - GSM & GPRS

GSM (Global System for Mobile communications)

GSM on nykyään noussut vallitsevaksi matkapuhelinstandardiksi Suomessa ja isossa osassa Eurooppaa. Sen toiminta perustuu digitaalisen signaalin lähettämiseen radiotien kautta aikamultipleksoituna (TDMA). GSM:n käyttöön varattu taajuuskaista on jaettu kaksisuuntaisiin kanaviin, jotka on jaettu kahdeksaan aikaväliin. Jokaisen aikavälin tarjoama tiedonsiirtonopeus on 9600 bittiä sekunnissa. Käytettäessä puhelinta ottaa päätelaite ensimmäisenä yhteyden tukiasemaan ja muodostaa piirikytkentäisen yhteyden vastaanottajaan. Yhteys on auki siihen asti kunnes se suljetaan, ja koko tämän ajan on sille varattu kanavalta oma aikajakso, joka menee hukkaan mikäli dataa ei lähetetä. Standardia suunniteltaessa ei osattu nähdä datansiirtoa merkittävänä tulevaisuuden käyttökohteena. Siksi GSM:n suorituskykyä rajoittaa sen kykenemättömyys mukautua käyttäjänä tarpeisiin, koska ei otettu huomioon, että puhelimella tehtäisiin muutakin kuin puhuttaisiin.

GPRS (General Packet Radio Service)

Kasvaneen tiedonsiirtokapasiteetin tarpeen myötä on ryhdytty etsimään keinoja venyttää GSM:n tiedonsiirrolle asettamia rajoja pidemmälle. Ratkaisu oli yksinkertainen. Siinä missä GSM-puhelin saa varata yhdeltä kanavalta ainoastaan yhden aikajakson, sallitaan GPRS-tekniikkaa käytettäessä useamman jakson varaaminen, kuitenkin siten, että korkeintaan yksi kaksisuuntainen kanava on kerrallaan yhden päätelaitteen käytössä, ja vain silloin, kun dataa liikkuu. Muulloin kanava on muiden päätelaitteiden käytettävissä. Näin päästään jo reilusti käyttökelpoisempaan 171,2 kilobitin teoreettiseen sekuntinopeuteen hyvällä yhteydellä ilman virheenkorjausta. Todellinen nopeus tulee jäämään reilusti alhaisemmaksi yhteyden laadun ja verkko-operaattorin asettamien rajoitusten johdosta.

GPRS toimii pakettivälitteisenä yhteytenä. Mikäli ollaan jonkin tukiaseman alueella, voidaan tietoa lähettää ja vastaanottaa kun tarve on ilman erillistä yhteyden muodostamista (myös internetissä käytettävä IP-protokolla pohjautuu pakettipohjaiseen tiedonsiirtoon). Menetelmää voidaan kutsua yhteydettömäksi, sillä varsinaista piirikytkettyä yhteyttä lähettäjän ja vastaanottajan välille ei muodostu missään vaiheessa.  

Pohjimmiltaan GPRS muodostaa GSM-verkkoon uuden datasiirron rajapinnan, joka ei syrjäytä GSM:n muita ominaisuuksia vaan toimii näiden rinnalla sopivan päätelaitteen kanssa. Operaattoreille GPRS:n käyttöönotto on kustannuksiltaan huokea verrattuna seuraavan sukupolven verkon rakennuskustannuksiin. Ensimmäiset uuden teknologian päätelaitteet saapuvat kauppoihin vuoden 2001 aikana.

Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 22.11.2000 10:42
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/46/langaton.shtml