TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus Ylaosa

Optinen tiedonsiirto

Johdanto
Historia
Tulevaisuuden näkymät
Tekniikkaa
Tekijät
ViittauksetOptinen tiedonsiirto tarkoittaa tiedon siirtämistä valon avulla. Siis poiketen nykyään vallitsevasta käsityksestä, että optinen tiedonsiirto käsittelee vain kuitukaapeleita ja laservaloa, on sen alaa myös se kun poliisi huitoo keskellä risteystä yrittäen saada käsimerkein asiaansa perille ajoneuvojen kuljettajille. Tällöin siis valon avulla siirtyy poliisin käsien asento kuljettajien tietoon vaikka asiaa tuntuukin hassulta niin ajatella.
Mutta nykyään, kuten jo edellä mainittiin, käytetään siis optiikkaa jo melko yleisesti myös datan siirtoon. Eli ensin lähettävässä päässä muunnetaan siirrettävä data yleensä digitaaliseen muotoon ja sen jälkeen lähetin laserin avulla syöttää sen kaapeliin(lasia tai muovia) jossa se etenee valon nopeudella kunnes vastaanottavan pään valokennot sen havaitsevat ja muuntavat taas bittivirraksi.
Optista tiedonsiiirtoa kehitetään jatkuvasti ja jo nyt se on korvaamassa kuparikaapeleita tiedonvälityksessä. Näin siksi koska sen avulla saavutetaan paljon suurempi kapasiteetti eikä siinä esiinny yhtä suuria häiriöitä.
Optisten kaapeleiden valmistuspituudet voivat olla jopa kymmeniä kilometrejä, jonka lisäksi ne ovat kevyitä ja ohuita mikä tekee niiden käsittely ja asennus on helpompaa.
Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 23.01.2001 16:38
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/39/index.shtml