TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Talous


Yleistä | Tekniikka | Palvelut | Aikataulu | Talous

 

Gsm:n huonona puolena datansiirrossa on se, että maksat siitäkin ajasta milloin linjalla ei kulje mitään. GPRS voi käyttää monia erilaisia laskutus metodeja, joista yksi on sama kuin GSM:llä eli aika pohjainen, myös pakettipohjaista tai bittipohjaista voidaan käyttää tarpeen mukaan. Jos käytettäisiin pakettikohtaista laskutusta, vaikka laskutus per paketti olisikin pientä saisi operaattori silti hyvät tulot, koska pakettien määrä olisi kuitenkin suuri. Olisiko liikenne kuitenkaan tarpeeksi suurta? Saataisiinko tarpeeksi asiakkaita että GPRS:n käyttöönotto kannattaisi? Mitkä ovat käyttöönotto ja ylläpito kustannukset? Pakettikohtainen laskutus on varmasti tehokkain laskutus tapa, vaikka kustannukset käytettyyn aikaan nähden ovat pienet, pidemmät yhteydet ja monien sivujen (pakettien) lataaminen toisi tuloja. Pakettien valtava määrä saattaa kuitenkin estää tämän laskutustavan käytön, saatetaa jopa joutua käyttämään internet tyylistä kerran kuussa kiinteä summa laskutusta. Ehkä parin erilaisen laskutustavan yhdistäminen olisi hyvä ratkaisu, toinen vaikka aikapohjainen ruuhka-ajoiksi ja toinen pakettipohjainen muulle ajalle.

Miten GPRS:llä sitten tehdään rahaa? Ensiksi tarvitaan tietysti asiakkaita, uusia asiakkaita, jotka katsovat hyötyvänsä järjestelmä tuomista eduista. Näille asiakkaille tarvitaan paljon palveluita joita käyttämällä tuovat rahaa palveluntarjoajille. Jo GSM:ssä käytettiin joskus mainoksia tuomassa rahaa palveluntarjoajille, GPRS järjestelmä luo aivan uuden mahdollisuuden jossa yritykset voivat mainostaa suoraan saitilla kuten interetissä. Myös uudenlaiset palvelut ja ohjelmat tuovat rahaa, rajana ei ole perinteisiä GSM:n esteitä, vaan toimitaan aika pitkälti kuten internetissä, joka myös tarkoitttaa sitä että tarvitaan uudenlaista katsantotapaa asioihin ja uudenlaista osaamista. Yksityisille asiakkaille ilmainen palvelukin olisi mahdollista, silloin otettaisiin yhteydet jonkun serverin kautta, joka maksaisi viukut vaikka kolmannen osapuolen maksamilla mainoksilla.

GPRS:n käyttöönotto maksaasi paljon. Kaikki jo olemassa olevat GSM verkot pitääsi päivittää, jotta GPRS toimii. Tarvitaan uusia elementtejä verkkoon, kuten IP-reitittimiä palomuureja nimiservereitä, lisäksi tarvitaan kokonaan uusi selkäranka GPRS verkolle, IP-pohjainen sellainen. Kannattaako nyt tällä hetkellä hyvin toimivaa ja erittäin kannattavaa GSM verkkoa mennä sotkemaan ja tekemään sitä ehkä epästabiilimmaksi? Koko kannattavuuden idea on kuitenkin kiinni loppukäyttäjistä ja siitä haluavatko he kyseistä tuotetta käyttää. Selvästi on tilausta yhä nopeammille, laadukkaammille ja ulkoasultaan hienommille laitteille ja palveluille. Vaikka tällä hetkellä teleala onkin erittäin hektistä, kannattaa pohtia tarkasti ennenkuin alkaa syytämään rahojaan projektiin joka saattaa olla täysi susi. Toisaalta myös WAP järjestelmä vaikutti aluksi täydelle sudelle, mutta ilmeisesti sekin on saavuttanut jopa sille asetetut tavoitteet asiakasamäärissä.

Tekijät | Lähteet

Alkuun


Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 07.12.2000 22:10
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/20/talous.shtml