TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

DCS:n historia

DCS:n historialle luotiin ensimmäinen pohja, kun 1990 European Telecommunication Standards Institute (ETSI) julkaisi GSM:n (Global System for Mobile Communication) spesifikaatiot. Kaupalliset sovellukset käynnistyivät seuraavana vuonna ja vuonna 1993 maailmassa oli jo 36 GSM-operaattoria 22:ssa eri maassa.

Toisaalta jo samaan aikaan, vuonna 1990, laitettiin käyntiin DCS:n standardointi. Tähän vaikutti muun muassa GSM:n alkutaipaleen vaikeudet Englannissa, jossa liikenneministeriö olisi halunnut allokoida digitaaliselle matkapuhelinjärjestelmälle enemmän kapasiteettia suovan 1800 MHz kaistan. Toisaalta muuallakin alettiin ounastelemaan 900 MHz kaistan tulevaa "ahtautta" ja DCS:n kehitys pääsi vauhtiin GSM:n vanavedessä. Käytännössä stantardi on vain hieman muutettu kaksinkertaisen taajuuden vuoksi. Itse asiassa tämän vuoksi DCS virallisesti nimettiin GSM 1800:ksi vuonna 1997, näiden kahden teknologian keskenäisten yhteyksien vuoksi.

Ensimmäinen kaupallinen DCS-verkko (operaattorina Mercury One-2-One) käynnistyi Iso-Britanniassa vuonna 1993. Tämä oli eräänlainen merkki lisenssointiviranomaisille eri maissa ja ne alkoivat hiljalleen luomaan uusia mahdollisuuksia mobiilimarkkinoiden kilpailulle mahdollistamalla 1,8 GHz alueen käytön. Suomessa ensimmäiset tämän alueen verkot saatiin käyttöön suurissa kaupungeissa vuonna 1998. Kaupunkeihin keskittyvän peittoalueensa vuoksi näitä puhelimia kutsutaankin Suomessa usein nimellä "city-puhelin".

Kansainvälisesti DCS-kaista toi markkinoille jo hyvin aikaisessa vaiheessa uuden kilpailuelementin ja edesauttoi näin hintojen laskua ja puhelinten leviämistä yksityiskuluttajien keskuudessa. Sen kehitys sen sijaan oli vain uusi versio 900 MHz GSM:stä. Sen vuoksi varsinkin Suomessa ja muissa pohjoismaissa DCS:n yleistyminen kesti kohtuullisen kauan, koska 900 MHz taajuuskaista riitti vallan mainiosti hyvinkin pitkään. Vasta vuosikymmenen loppuvuosien aikana eksponentiaalinen liittymien kasvu ja yleistynyt datasiirto yhdessä vuonna 1998 yleistyneiden kaksitaajuuspuhelinten kanssa tekivät DCS-verkon käyttöönoton tarpeelliseksi.

Lähteet
1. www.gsmdata.com
2. www.gsmworld.com
3. Voipio, Uusitupa, Tietoliikenneaapinen - Teletekniikkaa ymmärrettävästi,
Otatieto, Tampere 1999



LR

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 12:51.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/8/historia.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]