TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

2. IEEE-1394 FireWire ominaisuudet


FireWire on monipuolinen tiedonsiirtoväylä. FireWire kaapelilla voi liittää 63 laitetta ilman, että tarvitsee käyttää toistinta. FireWirellä ei voi ainoastaan liittää laitteita PC:hen, vaan laitteita voi ketjuttaa toisiinsa. Laitteista voidaankin tehdä verkko. FireWire kaapeliin voidaan liittää videokamera, skanneri, tulostin, videokonferenssi kamera sekä ylimääräräinen levyasema.
FireWire on sarja tietotoväylä. Rinnakkaisella tietotoväylällä päästäisiin suurempiin tiedonsiirtonopeuksiin, mutta rinnakkainen tietotoväylä on paljon kalliimpi vaihtoehto. Rinnakkaisen tietoväyläkaapelin ja liittimien valmistus on kalliimpaa, sillä tarvitaan useampi johto sekä useat johdot pitää suojata sähköisesti. Lisäksi kaapelin koko suurenee sekä johtojen välinen tahdistus on vaikeampaa.
FireWiressä tieto kulkee täysin digitaalisena. FireWiren digitaalisuus perustuu sihen, että laitteet olivat muuttuneet digitaalisiksi. Ei ollut mitää järkeä muuttaa digitaalinen tieto siirtämistä varten analogiseksi ja vastaanottavassa laiteessa takaisin digitaaliseksi. Jokaisessa muunnoksessa huononnetaan vain tiedon laatua.
FireWire on todella nopea tiedonsiirtoväylä. Nykyisin voidaan siirtää jopa 100Mbps, 200Mbps tai 400Mbps dataa ja ohjaussignaaleja. Tulevaisuudessa pystytää ehkä siirtämää jopa 1,2Gbps. Dataa kyetään siirtämää FireWiressä asynkronisesti sekä synkronisesti. Asynkronisessa tiedonsiirrossa tahdistetaan vastaanottaja jokaisessa lähetettävässä merkkissä. Synkronisessa tiedonsiirrossa tahdistetaan kerrallaan suurempi lohko.
FireWire on helppo käyttä ja asentaa, sillä FireWire osaa automaattisesti tunnistaa milloin laite on kiinni. Näin käyttäjän ei tarvitse muuta kuin kytkeä tai irroittaa kaapelin liitin laitteesta. Laitteen ei tarvitse olla edes päää, sillä kuusijohtoisessa kaapelin kahdessa johdossa kulkee myös virtaa.

Jani Antero Mäntysaari <jmantysa@cc.hut.fi>

Takaisin pääsivulle | Seuraava sivu

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 12.11.1999 15:28.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/52/ominaisuudet.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]