TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Multimediakännykän tekniikka ja standardit




Pallero Pääsivu

Pallero Multimediakännykkä
    - Käyttö
    - Tekniikka ja standardit

Pallero WAP

Pallero Lähteet ja linkit



Tekijät:
  - Aki Silvennoinen (WAP)
  - Päivi Kuusio (Multikka)
  - Mikko Jäntti (HTML)
Tekniikka

Nykyisen kännykän tiedonsiirtoa voidaan nopeuttaa 9600 kbs:stä 384 kilobittiin sekunnissa, jolloin kännyköiden ominaisuudet monipuolistuvat. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä, vaan liikkuvan kuvan ja äänen välittämiseen tiedonsiirtonopeuksien on noustava 2 megabittiin sekunnissa. Tällöin kännyköissä voidaan käsitellä jopa korkealaatuista videokuvaa. Nykyisin kännyköissä käytössäoleva kapeakaistatekniikka ei salli kuin yhden palvelun käytön kerrallaan, mutta uusi laajakaistatekniikka mahdollistaa monen palvelun saman aikaisen käytön kuten internetin, faksin, sähköpostin, videon ja puheen.

Multimediakännykän teknologinen toteutus ei ole enää ongelma sillä toimivia prototyyppejä on jo esitelty. Suurin ongelma tällä hetkellä onkin luoda maailmanlaajuinen protokollamäärittely, joka toimisi yhteen eri verkkoteknologioiden ja standardien kanssa, ja johon kaikki sitouttuisivat, jotta unelma kaikkialla maailmassa toimivasta kännykästä toteutuisi.

Vaikka tekniikka onkin jo hallussa, kännykän multimediaominaisuuksia voi ainakin aluksi käyttää vain rajoitetusti. Multikka vaatii tiheän tukiasemaverkoston, joten sen välittäminen on mahdollista vain rajatulla alueella.

Taistelu standardeista

Maailmalla käydään tällä hetkellä kovaa kilpailua tulevien vietimien käyttöjärjestelmistä ja viestinnän standardeista. Mm. Microsoft on kehittämässä Windows CE:n tapaista käyttöjärjestelmää kännyköihin, ja myös Motorola, Ericsson, Psion ja Nokia kehittävät omaa käyttöjärjestelmäänsä nimeltä Epoc. Standardien suhteen maailma tuntuu olevan jakautumassa kolmeen eri leiriin: Euroopan suhteen asia on osin jo selvä, japanilaisilla on oma standardinsa ja USA:ssa prosessi on vielä kesken. Euroopassa kolmannen sukupolven markapuhelinjärjestelmän UMTS:in radioteknologiaksi on valittu W-CDMA (Wideband Code Division Multiple Access), ja koeverkon asennukset ja testaus on jo aloitettu kesällä 1998 Saksassa.

Tavoitteena on kuitenkin, että käyttäjä pärjäisi yhdellä ja samalla päätelaitteella joka puolella maailmaa. Joistakin standardeista on jo päästy sopuu, mutta globaaliin kännykkään on vielä pitkä matka.

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 21:36.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/37/tekniikka.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]