TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
Tässä tehtävänipussa on viisi tehtävää, joista saat valita vastattaviksesi korkeintaan neljä. Ylimääräisestä yrittämisestä rokotetaan perinteiseen tapaan kääntämällä yhden tehtävän pistemäärän etumerkki.
Vastaa vain joko A- tai B-kohtaan! Answer to either A or B!
A. Selosta, kuinka kuvitteellinen suositus Z.123 syntyy. Miten se tulee käyttöön Suomessa?
How a (fictive) international recommendation Z.123 is born? How does it arrive to Finland?
Nimestä 'suositus' ja merkinnästä <kirjain>.<luku> on arvattavissa, että kyse on nimenomaisesti ITU-T:n julkaisuista. Syntymekanismin selostamisessa on syytä tuoda esiin mm. se, että ITU:n jäsenmaat lähettävät omia edustajiaan (sekä virallisia (THK) että teollisuuden (Nokia) edustajia) työryhmiin, joissa varsinainen standardointityö tehdään. Organisaatio vahvistaa työryhmän työn ja koto-suomalainen SFS pitää huolen tavaran saannista Suomessa (jopa omissa kansissaan, jos niin on hyväksi nähty)
B. Mikä on bittivirhesuhde? Anna käytännön approksimaatioita eri systeemeissä hyväksyttävistä arvoista.
What is bit error rate? Give approximation of acceptable rates in different systems.
Bittivirhesuhteella kuvataan virheellisinä vastaanotettujen bittien lukumäärän suhdetta lähetettyihin bittien lukumäärään. Puhe on ymmärrettävää, jopa siedettävää, kun yksi bitti kymmenestä tuhannesta on väärin. Datasiirrossa vaatimkset kasvavat, sallitaan esimerkiksi joka kymmenes miljoonas bitti vääräksi. Asiaan vaikuttaa tietysti, mitä data on. Ohjelmakoodissa virheet ovat pahasta, kun taas videokuvassa niitä voi vähän ollakin.
A. Mitä eroa on PDH:lla ja SDH:lla?
Vastauksessa tulisi näkyä keskeisenä erona se, että plesiokroninen on 'noin' synkronissa. Synkronisessa digitaalisessa hierarkiassa synkroni on jempti, joka mahdollistaa mm. ottaa siirtojärjestelmistä ulos joku 'putki', vaikkapa 34 Mbit/s ilman, että koko lähetystä täytyy purkaa.
B. Mitä on synkronointi?
Esimerkiksi siirtotapahtuman osapuolten kellojen tahdistamista yhteiseen tahtiin.
Selosta, mitä signalointi on puhelintekniikassa. Minkälaisia järjestelmiä käytetään? Mitä etuja kullakin on?
Describe the role of signalling in telephony. Which kind of signalling systems have been in use? Benefits of each?
Signalointi on merkinantoa joko tilaajan (laitteen) ja keskuksen välillä tai keskusten välillä. Vastauksessa on syytä pohtia, mitä etuja yhteiskanavamerkinanto tuo perinteisen tyylin merkinantoon nähden (siis siihen, jossa signaalit kulkevat puheen joukossa) R2 ja SS7 olisi hyvä mainita. Ja sopivana truismina se, miksi tilaajalle pitää antaa toisenlaista signalointia kuin keskukselle.
Selosta kuvapuhelimien nykytilaa.
Describe the status of videophones today.
Tässä voisi tuoda esiin tarjolla olevian nopeuksien ja kuvan laadun välisiä yhteyksiä. Milloin kuva nykii ja minkälaisia kuvakokoja kannattaa käyttää? Miten saatavilla olevat yhteydet vaikuttavat asiaan (esim. GSM , NISDN, BISDN jne)? Mitä laitteet maksavat?
Ilmoittauteneiden lukumäärästä approksimoitu tenttitulosten julkipanopäivä on 5.2.1999
Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.
Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.
Tämän sivun sisällöstä vastaavat ja
Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 23.02.1999 10:15. URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/tentit/exam1801.shtml [ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ] |
![]() |
![]() |