TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
[1. Johdanto]
[3. Kuvan pakkaus]
[4. Äänen pakkaus]
Lähteet, linkit & työnjako
Tekijät: Kari Hautio <Kari.Hautio@hut.fi> Teemu Heino <toheino@cc.hut.fi> Henri Penttinen <hpenttin@cc.hut.fi> |
Äänen pakkaus menetelmiä Miten? Kuten kuvaakin ääntä voidaan pakate sekä häviöllisillä että häviöttömillä pakkaus menetelmillä. Häviöttömillä pakkausmenetelmillä (kuten LZW tai huffman) ei päästä lähellekkään hyviä pakkaus suhteita äänen sisältäessä paljon 'satunnaiselta näyttävää' informaattiota.Tämän vuoksi äänelle on kehitetty häviöllisiä pakkaus menetelmiä jotka käyttävät hyväkseen ihmisen kuulon luonnetta (esim MPEG (layer 1-3)) tai pyrkivät mallintamaan ääntöväylän jolloin saadaan hyvin ihmisäänelle sopivia tehokkaita algoritmeja kuten esim GSM-halfrate/fullrate/EFR. Häviötön äänenpakkausHäviötön äänenpakkaus perustuu lähinnä yleisiin häviöttömiin datan pakkaus menetelmiin joita sovelletaan PCM-muotoiseen dataan. Yleisesti häviöttömän äänen pakkauksen merkitys on vähäinen äänen ollessa luonteeltaan analogista ja näytteyttyksessä menetetään jo informaatiota.
Häviölliset menetelmät Yleisimpiä standardeja / koodekkeja
ATRAC - koodaus
GSM - HR, FR, EFR |
Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.
Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.
Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei
vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta.
Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja
Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 29.11.1998 20:23. URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/38/aanen.shtml [ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ] |