TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
GSM Data
Mitä se on?
Mitä tarvitaan?
   Laitteisto
   Ohjelmat
   Puhelinliittymä
Mitä hyötyä?
Miten toimii
   Gsm-puhelu
   Gsm-datapuhelu
Tulevaisuus..
 
Linkit
 
Mikko Alstela
Mikko Apo
Lauri Pietarinen

Tulevaisuus

Tulevaisuudessa GSM-verkon on kehityttävä ja tarjottava nopeampaa datasiirtoa. Nykyinen 9.6 kbit/s nopeus ei riitä esimerkiksi WWW:n selailuun ja multimedia, kuvapuhelin tai realiaikaisen videokuva yhteyden muodos jää vain haaveksi.

Tällä hetkellä standardisoidaan datasiirron nopeuden nostamista 9,6:sta 14.4kbit/s. Nopeuden nostaminen perustuu varsin kehittyneempään tiedon pakkaamiseen. Mutta 14.4kbit/s nopeus ei ole riittävän nopeaa. Joten on kehitettävä uusia järjestelmiä nopeampaa datasiirtoa varten.

Toisen sukupolven järjestelmät

Tulevat toisen sukupolven järjestelmät ovat: High Speed Circuit Switched Data HSCSD ja General Packet Radio Service GPRS. HSCSD- ja GPRS-järjestelmät tarjoavat nykyistä suuremman tiedonsiirtonopeuden. Nämä järjestelmät ovat jo pitkälle kehitettyjä.

HSCSD

Nopea piirikytkentäinen data eli HSCSD perustuu puhelimen mahdollisuuteen käyttää yhdestä kahdeksaan kanavaa yhden puhelun aikana. Nykyisen GSM-puhelun käytössä on vain yksi kanava (siirtonopeus 9,6 kbit/s tulevaisuudessa voi olla 14,4kbit/s). Siirtonopeus olisi 9,6-76,8 kbit/s (14,4-115.2kbit/s). Puhelun saamien kanavien määrä määrätään yhteyden alussa, joten se on koko puhelun ajan vakio.

GPRS

Yleinen pakettikytkentäinen palvelu eli GPRS perustuu siihen, että puhelun aikana kanavien määrä vaihtelee riippuen käyttäjän lähettämän datan määrästä. Jos käytössä on vain yksi kanava, siirtokapasiteetti on 14kbit/s (edellyttäen, että kavansiirtokapasiteetti on nostettu 9,6:sta 14kbit/s). Siirtokapasiteetti on 115kbit/s, kun käytössä on kaikki kanavat.

Näillä järjestelmillä tulee olemaan paljon suurempi siirtonopeus tarjottavana käyttäjälle kuin nykyisellä GSM-verkolla. Tulevaisuudessa pystytään entistä paremmin WWW:n selailuun ja jossain vaiheessa myös kuvapuheluiden välitys on mahdollista. Esimmäiseksi otetaan käyttöön HSCSD vuoden 1999 aikana. Seuraavana vuonna GPRS, mutta tulevaisuus näyttää vaihdetaanko GSM-tekniikka suoraan tukemaan GPRS-tekniikkaa.

Kolmannen sukupolven järjestelmät

UMTS

UMTS eli Universal Mobile Telecommunications System on kehitteillä oleva kolmannen sukupolven järjestelmä. Tästä käytetään myös nimitystä maailmanpuhelin. UMTS pystyisi siirtämään dataa vähintään 128 kbit/s nopeudella. Maksiminopeus tulisi olemaan I vaiheessa 2 Mbit/s. I vaihe tulee käyttöön vuosina 2002/2003.

II vaiheen UMTS pystyisi siirtämään jopa 100Mbit/s dataa ja olisi mahdollista joskus vuoden 2010 tienoilla. Tällä nopeudella pystyisi siirtämään jo videoneuvotteluita tai elokuvia.

FPLMTS

Japanilla ja USA:lla on UMTS omat versiot kehitteillä, josta käytetään nimitystä FPLMTS ((future Public Land Mobile Telecommunications System). Sekä UMTS ja FPLMTS toimisi 2 GHz alueella.

-alstela

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 27.11.1998 15:07.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/35/future.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]