TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Sisältö
[Johdanto]
[Matkapuhelimet]
[Tulevaisuus]
[WCDMA]
[Ominaisuudet]
[Palvelut]
[Käytäntö]
[Viitteet]
[Tekijät]

UMTS

Ominaisuudet

Vaatimukset

Useimmat kuluttajista eivät ole kiinnostuneita ostamaan laitteita yksinomaan siitä syystä, että niissä on uutta ja hienoa tekniikkaa. Tärkeintä onkin se, miten ne palvelevat käyttäjäänsä. UMTS-tekniikalle asetettuja vaatimuksia palvelujen tarjoamiseksi ovat:

  • langattomien ja matkaviestinverkkojen välinen käyttömahdollisuus
  • puhelinlaitteen edullisuus (Laitteen hinta rajoittaa käytettävissä olevia teknisiä ratkaisuja.)
  • mahdollisuus yhdistää yksityisessä ja yleisessä käytössä olevia soluja laajakaistaiseen kiinteään televerkkoon
  • kiinteän televerkon tehokas hyödyntäminen
  • kapasiteetin saaminen käyttöön tarvittaessa joustavasti ja nopeasti
  • radiokanavien suuri tiedonsiirtonopeus eli bittinopeus uusien palvelujen mahdollistamiseksi.
  • palvelun laadun säilyttäminen langallisen verkon tasolla, kuitenkin samat palvelut on oltava saatavilla
  • järjestelmän avoimuus uusien palvelujen ja sovelluksien rakentamiseksi tarvittaessa.
  • taajuusalueiden joustava jakaminen monien verkko-operaattoreiden kesken (Mahdollisesti verkko-operaattoreiden välinen roaming on sallittava.

Kun nykyisen matkaviestinverkon kaikki kanavat ovat käytössä, saavat seuraavat soittajat varattu-äänimerkin. Tulevaisuudessa lienee mahdollista, että kaikkien puheluiden laatua alennetaan joustavasti ruuhka-aikana, jotta uudet käyttäjät mahtuvat mukaan.

Tiedonsiirto

Kuvapuhelujen ja nopeiden Internet-yhteyksien tarjoamiseksi matkaviestimeen on bittinopeudelle asetettu tavoitteeksi maaseudulla 144 000 bittiä sekunnissa, esikaupunkialueilla 384 000 bittiä sekunnissa ja sisätiloissa jopa 2 miljoonaa bittiä sekunnissa.

Sisätiloissa pystyttäisiin siis saamaan yli 30 kertaa nopeampia yhteyksiä, kuin mihin tämän päivän modemit pystyvät. Nämä nopeudet eivät ilmeisesti kuitenkaan tule käyttöön ensimmäisessä vaiheessa. Niitä saatetaan joutua odottelemaan vielä vuoden 2005 jälkeenkin.

Internet-yhteys toteutettaneen pakettitekniikalla. Tässä ratkaisussa asiakas maksaa vain siirretyn datan määrän perusteella. Nykyisin laskutus tapahtuu tiedonsiirtoon kulutetun ajan mukaan. Nyt asiakas joutuu siis maksamaan hitaasta yhteydestä enemmän kuin nopeasta. Tämähän on toki täysin järjetöntä. Tältä kannalta verkko-operaattorinhan jopa kannaisi tarjota mahdollisimman hitaita yhteyksiä.

Pakettitekniikalla on myös muita etuja. Yhteyden muodostaminen on entistä nopeampaa. GSM-Data -palvelussa yhteyden muodostamiseen kuluu kymmeniä sekunteja, kun pakettikytkentä tapahtuu sekunnin murto-osassa.

Tiedonhaku Internetistä aiheuttaa huomattavasti suuremman tiedonsiirron verkosta kannettavaan laitteeseen kuin toisinpäin. Nykyisessä tilanteessa lähes puolet tiedonsiirtokapasiteetista tuhlataan. UMTS käyttääkin mahdollisesti epäsymmetristä yhteyttä, jossa tämä epätasapaino on otettu huomioon.

[Palvelut] [Sivun alkuun]


Copyright Ville Vaittinen, Mikael Sepponen, Tuomas Maisala.
Päivitetty viimeksi 27. marraskuuta 1998.


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 27.11.1998 18:56.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/24/ominaisuudet.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]