TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus Kysy teekkarilta-Aars Oksala vastaa Sivujen alkuun Teknillisen korkeakoulun sivuille Sähköinsinöörikillan sivuille Tekijöistä Kysy teekkarilta-Aars Oksala vastaa

Kysymykset | 1-3 | 4-6 | 7-8 |

Aars Oksala, tekn.yo Aars Oksala,
tekn. yo

Mistä niitä taajuuksia saa omaan käyttöönsä?

-Aars-fani vm.-71

Otetaanpa esimerkkitapaus, jossa joukko edistyksellisiä tietoliikenneyhtiöitä haluaa luoda markkinat vaikkapa uudelle matkapuhelintekniikalle, jolla olisi edellytykset toimia kaikkialla maapallolla. Tällöin heidän on etsittävä sellainen vielä vapaa taajuuskaista, jolle jokainen valtio on valmis varaamaan tilaa ilmatilastaan. Maailmassa on monta valtiota ja jokaisella on hieman erilaiset intressit. Huomataan, että on erittäin vaikea löytää kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu, kun valitaan tekniikkaa seuraavan sukupolven matkapuhelintekniikalle. Todennäköisesti jonkinnäköinen kompromissiratkaisu löydetään, jonka jälkeen valittua taajuutta ei voisi ottaa enää muuhun käyttöön.

Seuraava vaihe on tekniikan kehittäminen. Valtiot tahoillaan voivat ilmoittaa päivämäärän, jolloin huutokaupataan taajuuskaistoja edelleen eri operaattoreille. Pelkällä rahalla ei ainakaan Suomessa näitä taajuuksia ostella. Kandidaatilla pitää olla takataskussaan näyttöä, että hänellä on käytössään riittävä tekninen osaaminen, jotta hänelle voidaan oikeudet myöntää. Lisäksi edellytetään sitoutumista tiettyyn palvelutasoon tiettyyn aikaan mennessä tietyllä alueella.

Kuinka leveä on tämä "taajuuskaista"?

-Mummo Pihtiputaalta

Suomessa suurimmat taajuudet, jotka on jo varattu johonkin käyttöön ovat 300 gigahertsin luokkaa. Teoreettinen raja tulee vastaan vasta n. 3000 Ghz:n alueella, jolloin näkyvä valo alkaa haitata. Tekniikan kehittyessä pystytään tietoa siirtämään yhä suuremmilla, vielä miehittämättömillä taajuuksilla. Se kuka ensimmäisenä pystyy kehittämään käyttökelpoista tekniikkaa vapaille taajuusalueille, hallitsee markkinoita varsinkin alkuvaiheessa. Ne ihmiset, jotka nämä asiat hallitsevat, ovat tulevaisuudessa kysyttyä tavaraa työmarkkinoilla.

Nyt Aarsin täytyy lähteä luennolle, mutta mikäli kiinnostuit asiasta, lisää tietoa löytyy esim. seuraavista osoitteista:

Telehallintokeskus http://www.thk.fi/

ITU (International Telecommunication Union) http://www.itu.org

ETSI (European Telecommunications Standardization Institute) http://www.etsi.fr

Lisäksi kannattaa käydä katsomassa Teknillisen korkeakoulun ja sieltä Sähköinsinöörikillan kotisivuja. Aars Oksalan luoja esittäytyy täällä


Copyright Ville Viskari, Aki Niemi, Juha Ristimäki
Päivitetty viimeksi 25. Marraskuuta, 1998


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 25.11.1998 19:54.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/21/sivu3.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]