TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

S-38.191 Suunnitteluharjoitus keväällä 1998


Harjoitustyö tehdään neljän hengen ryhmissä. Ryhmäjaosta sovitaan ensimmäisellä luentokerralla.

Harjoitustyön tavoitteena on opettaa suunnittelutehtävän ohessa kustannuslaskennan alkeita. Molemmat näistä alueista ovat tyypillisiä nuoren diplomi-insinöörin tehtäviä Suomessa. Sitä, mihin johtaa se, että Suomessa palkkauksella ja arvostuksella ohjataan varttuvia insinöörejä muihin tehtäviin, voi miettiä vertailemalla esimerkiksi suomalaisen ja japanilaisen tuotannon laatua ja kustannustehokkuutta - miltei millä tahansa insinööritieteiden alueella.

Suunnittelutehtävän voi vaiheistaa jos ei parhaiten, niin ainakin esimerkiksi seuraavasti:

  1. Tehdään päätös siitä, mitä jaettu rakennuksen pohja esittää (toimisto, tutkimus-laboratorio, sairaala, oppilaitos...)
  2. Korjataan piirustusta tarkoituksenmukaiseksi: tehdään lisäseiniä, -ovia yms sekä poistetaan kopiovaiheessa katkenneet ylimääräiset seinät.
  3. Oletetaan, että rakennuksessa on kaksi muuta samanlaista kerrosta + kellari.
  4. Lisätään suunnitelmiin tekniset tilat, lähinnä siis kerros- ja talojakamot.
  5. Tehdään päätös siitä, minkälaisia telejärjestelmiä tiloissa tarvitaan. Valitaan tarkastelun kohteeksi kolme: data, puhelin ja x.
  6. Sijoitetaan toiminnot em. tavalla kunnostettuihin tiloihin, mietitään siis työpöytien, potilassänkyjen, laboratoriolaitteiden jne sijainnit.
  7. Sijoitetaan tarvittavat liitäntäpisteet ja kojeet käyttötarkoituksen mukaisesti - paloilmaisimet, kiinteistönvalvonta jne. ehkä muilla perusteilla.
  8. Suunnitellaan kaapelireitit mm. kerrosjakamoihin ja paloilmoituskeskuksiin. Tässä on syytä harrastaa jo alustavaa optimointia kaapelivetojen ja seinien & lattioiden lävistystarpeiden välillä. Samoin kannattaa miettiä tarvetta kaapelihyllyihin ja kouruihin. Tämä saattaa vaatia muutaman iteraatiokierroksen.
  9. Suunnitelmien kiinteydyttyä aletaan koota tietoja yhteen. Taulukkolaskin (Excel tms) on loistava väline tässä työssä. Lasketaan suuunnitelmista, montako liitäntäsasiaa jne. jne. suunnitelmiin menee, paljonko erityyppisiä kaapeleita tarvitaan, montako reikää täytyy porauttaa, mikä on kaapelihyllyjen ja -kourujen tarve, paljonko työtä menee eri vaiheisiin jne. jne.
  10. Seuraavana vaiheena mietitään yksikköhintoja, jotka sovitellaan niin ikään taulukkoon. Yksinkertaisella matematiikalla saadaan jonkinasteinen kustannusarvio ja ollaan siinä vaiheessa, että saavutuksia voidaan esitellä Sjökullassa, missä muut ryhmät ja asiantuntijat ottavat kantaa ryhmän esitykseen.
  11. Sjökullan palautteen perusteella laaditaan lopullinen arvosteltava raportti.

On huomattava, että vaiheet 4 - 10 on tarkoituksenmukaisinta tehdä niin, että ryhmä jakautuu tilaajan ja urakoitsijan edustajiin. Tällöin tehdään tarjouspyynnöt ja tarjoukset.


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 12.03.1998 12:40.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38191/k98/htyo.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]