TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

fffffffffffffff
HTML ja WML 

Etusivu

HTML

JavaScript

WML

WMLScript

Vertailua

Sovellukset

Linkit


Sovellukset

HTML

HTML-kieli on tunnetuin ja laajimmalle levinnyt XML-kieli. Sitä käytetään WWW (World Wide Web) -sivujen tekemiseen. SIvuja voi katsella erillisillä www-selailimilla esim. Netscapella tai IExplorerilla. Sivuilla voi olla tekstiä, kuvia ja animaatioita. 
 

WML

WML-kieltä käytetään tekstipohjaisten sivujen tekemiseen, joita voidaan katsella langattomien viestimien, kuten esim. matkapuhelimen (ts. WAP-puhelimien) näytöltä. Toinen käyttökohde on kotisivujen tekeminen taskutietokoneille, kuten Hewlett-Packardin Palmtopille tai 3Comin PalmPilotille. Nämä laitteet pystytään nykyisin liittämään myös normaalin GSM-puhelimen kautta tietoverkkoon ja sivujen täytyy olla laitteen pienen näytön ja muistin takia melko yksinkertaisia. Näihin käyttötarkoituksiin WML sopii mainiosti.
WML-kielen pohjana olleen HDML (Handheld Device Markup Language) on kehittänyt yritys nimeltä Phone.com (ennen Unwired Planet) ja kieli on tarjottu yleiseen käyttöön ilman lisenssimaksuja. Yhtiön johtajan mukaan ohjelmoijat, joilla on HTML-ohjelmointi taustaa, pystyvät helposti luomaan myös WML-sivun.

WML-sivujen ja kaikkien muiden XML-kielten etuna on sivujen muokkautuminen eri kokoisten näyttöjen tarpeisiin. Samaa sivua voi helposti katsoa kahden rivin näytöllä varustetulla matka- puhelimella niinkuin myös 19 tuuman monitorilla. Kotisivujen suunnittelijat voivat määritellä helposti sivun rakenteen, kuten otsikot, linkit, leipätekstin jne. 

WML-kielen yleistyminen näyttää todennäköiseltä. Tällä hetkellä 75% maailman langattomien viestimien valmistajista ovat mukana WML:ää tukevan WAP:in (Wireless Application Protocol) kehittämisessä ja yleisenä trendinä on  langattomuuden lisääntyminen. Laitteet itsessään sisältävät Mikro-selaimen, joka tulkitsee WML ja WMLScript koodia sisätävää bittivirtaa esittääkseen sivujen interaktiivisen sisällön käyttäjälle. 

Palvelujen määrä on kasvanut  viimeisten kuukausien aikana pääasiassa uusien laite julkaisujen vuoksi. Osaltaan nopeaan kasvuun vaikuttaa  WML:n ja WAP:in vapaa saatavuus ja niiden samankaltaisuus internetissä käyttettyihin protokolliin sekä ohjelmointikieliin 
 

Copyright 1999 Samu Saastamoinen
Sivua on viimeksi päivitetty 11.11.1999
 

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 19:34.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/58/Sovellukset.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]