TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Yhdistyykö televisio ja tietokone



Aloitussivu

Johdanto

Tuleeko TV:stä PC

Tuleeko PC:stä TV

Tuulahduksia tulevaisuudesta

Yhteenveto




Lähteet

Tekijät

Valid HTML 4.0!

Tuleeko TV:stä PC

TV tänään
TV ja selain
Standardit
TV PC:n monitorina
DigiTV
Miten tästä eteenpäin

TV tänään

Televisio on jo varsin iäkäs laite ja se löytyy useimmista kodeista. Televisio on suunniteltu liikkuvan kuvan vastaanottamiseen. TV onkin saanut kehittyä aivan rauhassa ja pitkään; ensin mustavalkoinen, sitten väritelevisio ja nyt DigiTV. Standardeja kehitettäessä ei ole otettu huomioon, että vielä jokin päivä television pitäisi näyttää myös tietokonegrafiikka.

[päätelaite] Päätelaite taiteilijan silmin (© 1999 Mikko Ruuska)
Used with permission.

TV ja selain

Nykyinen tekniikka mahdollistaa webissä surffailun television kautta televisioon liitettävän settop-boxin eli päätelaitteen avulla. Suomessa tälläistä päätelaitetta tarjoaa Sonera Internet. Päätelaitteen avulla voi surffailun lisäksi lukea sähköpostia, maksaa laskuja ja vaikka trendikkäästi chattailla reaaliaikaisesti

Päätelaitteen etuja on sen helppokäyttöisyys ja edullisuus PC:hen verrattuna. Jos henkilöllä ei ole tarvetta muihin PC:n tarjoamiin mahdollisuuksiin niin hän pääsee päätelaitteen avulla helposti kiinni sähköpostiin ja webbiin TV:n kautta. Tosin käyttäjää joka on tottunut tietokonemonitorin tarkkaan grafiikkaan ei TV:n kautta katseltavien www-sivujen kuvanlaatu tyydytä. Palveluntarjoajat ovat tehneetkin omat pääsivut, jotka soveltuvat hyvin tv-ruudun kautta käytettäviksi. Usein näiden sivujen tarjonta on kuitenkin vähäistä.

Syitä siihen miksei TV+selain-yhdistelmä ole saanut suosiota:

  • suhteellisen hidas (33600bps),
  • hardwaren ja softwaren päivityksen ongelmallisuus
  • tv:n rajallinen resoluutio
  • ei mahdollisuutta tallentaa tietoa
  • äänikortin puuttuminen.

Parannuksia kuitenkin tehdään jatkuvasti ja ehkä jo piankin näemme toimivan sovelluksen televisioon liitettävästä verkkopäätteestä. Nykypäivän eräs ongelma on se, että informaatio pitää muokata moneen eri mediaan. On kuitenkin kehitetty ratkaisuja, jotka tekevät lähdemateriaalista automaattisesti eri viestimille sovitetut esitysmuodot tiedosta, miksei siis TV-selailuun sopiviakin.

Standardit

Television kehittymistä säätelevät standardit joiden varaan se on rakennettu. TV-standardi on optimaalinen elävän kuvan esittämiseen mutta muiden sovellusten käytön kanssa onkin hankaluuksia. Kehitystä tuotanto-, jakelu- ja esityslaiteiden käyttämässä tekniikassa tapahtuu mutta standardien ehdoilla. Standardointi takaa että ohjelmat näkyvät kaikissa televisioissa sellaisina kuin ne on tarkoitettukin. Televiovastaanottimien kuvaputkien ominaisuuksien tarkalla määrittelyllä taataan että värit näkyy suunnilleen samanlaisina kaikilla.

TV PC:n monitorina

Varhaiset tietokoneet kuten Amiga ja Commodore 64 käyttivät televisiota näyttönään. Nykyäänkin on televisioon liitettäviä pelikonsoleita, mutta TV aiheuttaa huomattavia rajoituksia käyttöliittymälle ja tekstin esittämiselle. Tietokoneen kuvan siirto televisioon on teknisesti toki mahdollista, mutta yksi merkittävä ongelma on TV:n heikko resoluutio (n. 520x575) joka ei pysty täyttämään nykypäivän tietokoneiden käyttöjärjestelmien vaatimuksia joten kuva on epätarkka ja vääristynyt.

DigiTV

DigiTV tulee parantamaan tilannetta sillä se tarjoaa paremman kuvan, resoluution (720x576) ja äänen kuin nykyiset televisiot. Lisäksi Digitv tarjoaa mahdollisuuden välittää laajakaistaista Internettiä. Mutta täytyy muistaa että myös digitaalinen tv-tekniikka noudattaa perustv-standardia eikä siis pysty tietokoneelle suunniteltujen ohjelmien laadukkaaseen esittämiseen.

Miten tästä eteenpäin

Selain varmaan saadaan toimimaan TV:ssä kohtuudella kunhan päätelaitteiden ominaisuudet paranevat ja saadaan nopeampi yhteys. Yksi vaihtoehto olisi käyttää kaapelimodeemia tai muuta vastaavaa tekniikkaa, joka mahdollistaa huomattavasti nopeamman yhteyden. Tämä ratkaisi toisen pulmista, mutta grafiikka jäisi yhä ongelmaksi.

Vaihtoehto tietysti olisi, että nykyisiä tietokone-ohjelmia suunniteltaisiin erikseen televisionäytöllä toimiviksi, mutta siihen tuskin löytyy innostusta (siis halukkaita maksajia), ei ainakaan lähitulevaisuudessa.

Standardit estävät tehokkaasti liian rajun kehityksen ja on todennäköistä että koko tv-tekniikkaa ryhdytään uudistamaan standardeineen joskus tulevaisuudessa, mutta jos näin tehdään, niin onko sitten kyseessä enää televisiosta?

Alkuun

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 18:20.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/51/tht2.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]