TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Digitalisoinnin alku

Vielä 1960-luvun alussa yleinen puhelinverkko ja siihen liittyvät puhelinkeskukset olivat täysin analogisia. Puhelinkeskuksen kytkimet olivat elektromekaanisia ja yhteys muodostettiin aikaansaamalla galvaaninen kytkentä osapuolia vastaavien piirien välille (nykyistäkin puhelinverkkoa kutsutaan piirikytkentäiseksi). Myös ainoat päätelaitteet eli puhelimet olivat vanhaa kunnon veivattavaa mallia.

Suurin motiivi uusien tekniikoiden keittämiseen oli ja on raha. Analogiset puhelinkeskukset ovat kalliita ylläpitää ja ne eivät selviydy kovin suuresta liikennemäärästä, joten niitä tarvitaan paljon. Digitaalisella tekniikalla yhteen keskukseen saadaan liitettyä huomattavasti suurempi määrä tilaajia.

Ensimmäinen askel kohti digitalisaatiota oli digitaalisen multipleksoinnin käyttöönotto. Multipleksointi tarkoittaa tapaa, jolla useita samanaikaisia yhteyksiä ohjataan samaan fyysiseen kanavaan (esim. koaksiaalikaapelit pystyivät 1960-luvulla kuljettamaan n. 1000 linjaa). Digitaalisen multipleksoinnin mahdollisti PCM-tekniikka, jolla analoginen puhesignaali muunnetaan digitaaliseen muotoon.

Seuraava edistysaskel saatiin, kun digitaaliset kytkimet esiteltiin 60-luvun puolivälissä. Kytkin on varsinaisen yhteyden muodostamisen suorittava osa puhelinkeskusta. Näitä seurasivat nopeasti digitaaliset siirtojärjestelmät, jolloin ei enää tarvittu kalliita A/D muuntimia.

Olikin ilmeistä että monimutkaista digitaalista keskusta ei voi valvoa kuin monimutkainen digitaalinen järjestelmä - tietokone. Ensimmäinen tietokoneohjattu eli SPC-keskus (Stored Program Controlled) valmistui käyttöön Succasunnassa, USA:ssa 1965. Se oli lopputulos laajasta kokeilusarjasta, joka tehtiin muistiohjatuilla laboratoriomalleilla Morrisissa, USA:ssa 1960.
Euroopan ensimmäinen täysin digitaalinen SPC- puhelinkeskus otettiin käyttöön 1968 Ruotsissa. Suomessa ensimmäinen SPC-ohjattu keskus otettiin käyttöön vuonna 1974, ja se oli tarkoitettu ulkomaanliikenteeseen. SPC-keskuksissa yhteyden muodostamista ohjaa tietokoneessa oleva ohjelmisto.



Etusivu | Seuraava | Ylös


Mikko Aro | Tom Fortu | Janne Härkönen


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 14.11.1999 16:54.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/38/tietokoneohjattu.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]