TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

WAP - Wireless Application Protocol

Johdanto


Johdanto

Arkkitehtuuri

WAP - bisnes Laskutus Palveluiden toteutus

WAP -palvelut

WAP:in käyttö

Palvelut käytännössä

Lähteet

Tekijät


Syksyn aikana lähes jokaisessa mediassa suuren määrän julkisuutta saanut WAP on vihdoinkin tulemassa myös kuluttajien saataville. Tuleeko WAP sittenkään lunastamaan lyhyen historiansa aikana aiheuttamansa kohun, vai onko sittenkin kyse laitevalmistajien ja operaattorien liikkeelle laittamasta hypestä?

WAP (Wireless Application Protocol) on standardi, onka avulla matkapuhelimiin voidaan tuoda internet-pohjaisia palveluja. WAP- palvelujen tuottaminen tapahtuu standardisoidun sivunkuvauskielen WML:n (Wireless Markup Language) avulla. WML on internetissä ohjelmointikielenä käytetyn HTLM:n sukulaiskieli. Mitä tahansa internetissä tarjolla olevaa sisältöä ei siis voi saavuttaa matkapuhelimen avulla, vaan se on tuotettava WML-muotoon.

WAP-palveluja käytetään kännykän näytölle avautuvan valikon kautta. Matkapuhelimessa on oltava WAP-valmius, jotta palvelujen käyttö olisi mahdollista. Esimerkiksi Nokialta on vielä tämän syksyn aikana tulossa heidän ensimmäinen ja paljon odotettu WAP-mallinsa, 7110. Mahdollisia WAP-sovelluksia saattaisivat olla esimerkiksi uutisotsikot, urheilutulokset, valuutta- ja pörssitiedot, hotelli-informaatio, mitätahansa, mitä liikkeellä oleva käyttäjä saattaa matkan varrella tarvita.

Tämä tutkielma keskittyy WAP-palveluihin sekä kuluttajan, että palveluiden tuottajan näkökulmista. WAP-bisnekseen luodaan myös tämän hetken katsaus.

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 11.11.1999 09:58.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/28/index.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]