TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


 
  logo

Tieteiselokuvista totta?

 
   S-38.118 Teletekniikan perusteet - Harjoitustyö 15.11.1999
   

Alkuhöpinää

"Huipputeknologia ei ollut enää suurta ja mahtavaa, vaan intiimiä ja lähellä intiimiä kokemusta: sylitietokone, korvalappustereot ja pehmeät piilolinssit" [1]

Ajat muuttuvat, ja tekniikka luo uusia mahdollisuuksia. Aika on ihmiselle siinä määrin mystinen portti, että kautta aikain on tulevaa yritetty ennustaa. Joskus myös strategisista syistä, mutta useimmiten, jopa arkisissa yhteyksissä, tapahtuu tulevaisuuden ennustaminen tarinankerronnan muodossa.

Tällä hetkellä tieteiskirjallisuus (tieteiselokuvat, scifi, cyberpunk) elää voimakkaana, ja sen vaikutteita voi seurata kaikkialla: ufot puhuttavat, televisiosta tulee toistakymmentä futuristista tieteissarjaa viikossa, eivätkä kaikki ihmiset informaatiotulvan jaloissa pysy aivan selvillä siitä mikä tosiaan on fiktiota, ja mikä taas ei.

Scifi on kautta aikain ottanut paikkansa yhteiskunnan syvimpien tulevaisuudentuntojen ruotijana. Se on tuonut päivänvaloon ihmiskuntaa koskevia kulttuurillisia ja teknologisia uhkakuvia - kirjoissa on eletty ydinsodan jälkeisiä jääkausia tai jotain kulttuurievolutionääristä kieroutumaa (erilaiset luokkayhteiskunnat ja muu epätasa-arvo). Kaiken tämän funktionalismin ohella teknofobiaakin lietsova scifitarjonta kuitenkin vaiheittain mukautuu eri teknistymisen asteille. Scifin kautta ikäänkuin elämme kerran läpi uusien teknologioiden mukanaantuomat pelot, ennen kuin joudumme todellisessa elämässä kokemaan niiden todellisen luonteen. Scifin skenaariot kulkevat yleensä ajassa kaukana edellä, mutta tästä huolimatta niiden viitoittama suunta on usein lähellä todellisuutta. Tässä voidaan ottaa kaksi näkökulmaa, jotka ovat molemmat ainakin osin totta: Ensinnäkin tieteiskirjallisuus vaikuttaa välillisesti ihmisille kehittyviin preferensseihin ja toiseksi myös scifikirjallisuuden tuottajat ovat alttiita olemassaolevan todellisuuden ja potentiaalisen tulevaisuuden näkymille.

Bluetooth - Näkökulmia

Kommunikointi

Yksi scifin erityisen elinvoimaisista sen tarjonnassa esiintyvistä toistuvista piirteistä, luultavasti ihmisen perusluonnosta kummuten, on ihmisen vaivaton ajasta ja paikasta riippumaton yhteys muuhun maailmaan. Muuta maailmaa edustava elementti tosin vaihtelee kertojasta toiseen. Ihmisten välisissä yhteyksissä eräänlaista idealisaatiota edustaa telepaattinen yhteys. Tätä tilaa kuitenkin tavoittelevat kaikki ne muut visiot, joissa tärkeimpänä ominaisuutena hands-free toiminta. Tämä edellyttää kuitenkin mahdollisilta kannettavilta teknisiltä komponenteilta valtavia pieni-suuri -ominaisuuksia.

Yleisesti työtä tekevä tai vapaa-aikaansa viettävä viriili menestyjä tarvitsee jatkuvia yhteyksiä luoviessaan yhteiskunnan palvelutarjonnan kukkeilla markkinoilla. Ihminen kommunikoi nyt siis ei vain toisten ihmisten, vaan lisäksi myös häntä palvelevien laitteiden kanssa.

Ulottuvuus

Ihmisen luonne, ja varsinkin myyntimiehen, on usein sellainen, että se pyrkii keksimään ratkaisuja, joiden avulla arkipäiväisetkin rutiinit hoituisivat tehokkaammin ja ennen kaikkea helpommin. Yritykset pyrkivät tarjoamaan kuluttajille entistä parempia ja monipuolisempia, mahdollisimman jokapäiväisiä sovelluksia. Kun oikein miettii, niin eikö vain kaikelle löydäkin jonkin helpomman tavan suoriutua samasta asiasta helpommalla tai nopeammalla tavalla?

Bluetoothin avulla voidaan pidentää yksilön kättä. Hän voi tarpeen vaatiessa kurkottaa pitkällekin tuolla virtuaalisella kädellään ja näin ollen hankkia tarvitsemaansa dataa, palvelua tai tuotetta. Ihmisten täytyy myös olla ulottuvissa muille ihmisille. Tähän kaikkeen liittyy ulottuvuus, ihmisen vuorovaikutussuhde ulkomaailmaan.

Viihde & Turhuus

Ei se vielä mitään, entä sitten ihmisen turhuuden markkinat? Mitä kaikkea uutta tulevaisuus tuo tullessaan, mihin ihminen voi tuhlata aikaansa? Yhä kiireellisemmässä maailmassa kaikki pitää saada nopeasti ja olla käden ulottuvilla, myös viihde. Välillä stressaavan työpäivän aikana on piristävää käyttää jotakin viihdepalvelua, mieluiten sellaista joka toimii kaikkialla ja on heti käynnistettävissä. Ja markkinamiehet pitävät huolen siitä, että tähän sovelluspohjaan kehitetään paljon viihteeseen tai turhuuteen rinnastettavia palveluita. Toisaalta tämä on hyvä, sillä usein viihde menee edellä ja raivaa tietä hyötykäytölle, hieman kuten tietokoneiden kehityksessä.

Harjoitustyön tarkoitus ja tavoite

Harjoitustyön tarkoituksena on selvittää selkokielellä kadunmiehelle Bluetoothiin liittyviä teknisiä visioita, asioita joita Bluetoothilla mahdollisesti tulevaisuudessa voidaan tehdä. Visiot perustuvat yleisiin käsityksiin sekä tekijöiden omaan mielikuvitukseen. Tarkoituksena ei ole paneutua sen syvemmin teknologisiin näkökohtiin ja ongelmiin, vaan enemmänkin uuden tekniikan mahdollistamiin palveluihin sekä ennakkoluulojen karsimiseen. Kuitenkaan emme suosittele kaikkia visioita otettavan 100%:n vakavasti, sillä ne ovat tällä hetkellä vielä ajatusten ja mielikuvien tasolla(ja osa kirjoitettu/ideoitu kieli poskella) ja tunnetusti on vaikea ennustaa, mitä tulevaisuudessa todella tapahtuu. Tästä huolimatta Bluetoothin mahdollisuudet ovat lähes rajattomat ja kaikki taitaakin olla mielikuvituksesta kiinni. Ota rento asento ja klikkaa visioita - päästä mielikuvituksesi lentämään avoimin mielin!

Katso myös Bluetooth-taustatietoa.

T. Tekijät

   
Etusivu

Taustaa

Visio 1
Visio 2
Visio 3
Visio 4
Visio 5
Visio 6
Visio 7
Visio 8
Visio 9
Visio 10
Visio 11
Visio 12
Visio 13
Visio 14

Lopuksi

Tekijät Lähteet

  S-38.118 Teletekniikan perusteet - Harjoitustyö 15.11.1999 

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 21:36.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/21/index.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]