TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

OPTINEN KUITU

[Optinen kuitu][Optisen tiedonsiirron teoria][Kuidun rakenne][Käsitteet][Tekijät&lähteet]
[Sivut kehyksien kanssa]

    Optinen kuitu on avannut aivan uudet ulottuvuudet tiedonsiirrolle. Kuitua käyttäen on päästy huomattavasti suurempiin tiedonsiirtonopeuksiin ja luotettavampiin yhteyksiin, kuin perinteisillä kuparikaapeleilla. Optinen kuitu onkin korvaamassa kuparikaapelit tiedonsiirtoverkoissa.

Optisen tiedonsiirron ominaispiirteet ja edut

    Optisella tiedonsiirrolla on ylivoimaisia ominaisuuksia sähköiseen tiedonsiirtoon verrattuna ja itse siirtotekniikan kannalta että myös valokaapelin muiden ominaisuuksien ansioista. Juuri nämä edut ovat olleet omiaan vauhdittamaan alan kehitystä nopeammin kuin kehityksen alkutaipaleella osattiin arvioida. Valokaapeleihin liittyy myös joitakin ominaisuuksia, jotka eivät ole luettavissa eduiksi, mutta edut ovat näitä ominaisuuksia huomattavasti suurempia ja moninaisempia.

    Optisen kuidun tiedonsiirtokyky on valtavan suuri. Suurin siirrettävä nopeus ja siirtoetäisyys riippuvat yhteyden vaimennuksesta ja kaistanleveydestä sekä lähetin- ja vastaanotinkomponenttien ominaisuuksista. Kuten kuvasta nähdään on yksimuotokuiduilla mahdollista toteuttaa yli 100 km yhteys ilman toistinta usean Gbit/s siirtonopeudella.

Kuva1.gif (3637 bytes)

    Pieni vaimennus ja suuri kaistanleveys ovatkin kuidun ylivoimaiset edut kaikkiin kuparijohtimisiin kaapeleihin ja kaapelijärjestelmiin nähden. Pienen vaimennuksen tuoma etu korostuu ennen kaikkea kaukoverkossa ja suuri kaistanleveys on välttämätön siirtonopeuksien yhä kasvaessa verkkojen kaikilla tasoilla.

    Kuidun yleisin materiaali lasi on sähköisesti eriste. Tästä johtuu, että optinen tiedonsiirto on täysin vapaa kaikenlaisista sähkömagneettisista häiriöistä. Se ei ole altis häiriöille ja eikä myöskään itse niitä aiheuta. Myöskään maadoitusongelmia ei ole, koska galvaanista yhteyttä ei tarvita. Kuitu on niinikään tunteeton sähköverkon tai ukkosen aiheuttamille ylijännitteille. Optinen kuitu soveltuukin erinomaisesti moniin tiedonsiirtosovelluksiin, joissa em. asiat tuottavat kuparikaapeleita käytettäessä ongelmia.

    Kuitujen pieni koko ja keveys mahdollistaa itse kaapeleiden pienet koot ja kevyet rakenteet. Kaapeleiden käsittely ja asentaminen on tämän vuoksi helppoa ja esim. valmistus- ja asennuspituudet voivat olla yksimuotokuituisella kaapelilla jopa 12 km ja monimuotkuituisella kaapelilla 4..5km.

Optisen kuidun edut voidaan lyhyesti kiteyttää seuraavasti:

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 27.11.1998 14:43.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/6/index.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]