TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

GSM-puhelun seikkailut

* Miten ihmeessä kännykkäpuhelu löytää tiensä maailman toiselle laidalle muutamissa sekunneissa?

Sisältö
[Peruskäsitteitä]
Missä känny?
Soitetaanpa..
Haloo..
Erikoistapauksia
Roaming
"Trombone-efekti"
Sanasto
Viiteluettelo

*Peruskäsitteitä

GSM- ja teletekniikan kielessä on perinteisesti viljelty vaikeita termejä ja lyhenteitä. Kompakti kieli toisaalta helpottaa asiantuntijoiden välistä kommunikaatiota, mutta myös eristää tehokkaasti maallikot ulkopuolelle. Tässä tekstissä on lyhtenteitä pyritty aktiivisesti välttämään, mutta ne on selvyyden vuoksi mainittu ja selitetty. Tosielämässä lyhenteisiin törmää joka tapauksessa. Hädän hetkellä kannattaa turvautua sanastoon.

Soittavaa osapuolta kutsutaan A-tilaajaksi. Puhelun vastaanottaja on loogisesti B-tilaaja. Puhelun ohjautumista soittajalle kutsutaan reitittymiseksi. Reitittämisen hoitaa operaattorin verkko käyttäjältä piilossa. Yhteyden muodostamiseen ja ylläpitämiseen tarvittavaa puhelimen ja verkon välistä liikennettä kutsutaan signaloinniksi.

Operaattorin verkosta on erotettavissa erilaisia toiminnallisia osia. Runkoverkko on kuin mikä tahansa muu digitaalinen televerkko kupari- ja valokuitukaapeleineen. Perinteisestä puhelinverkosta poiketen GSM-verkon viimeinen, tilaajalle asti tuleva osa, on toteutettu radioteitse.

Seuraavassa tarkastelemme, kuinka puhelimen fyysinen sijainti tiedetään ja kuinka GSM-verkko välittää puhelun perille. Erikoistapauksina selitämme, mitä mutkia lankaverkosta tuleva puhelu tekee ja mitä roaming tarkoittaa verkon kannalta.

Kotipaikkarekisterin (HRL) on aina tiedettävä missä känny on.

Työryhmä 4: Petri Jehkonen, Juha Forsten, Erka Koivunen / 3.12.1998
teletekniikka@wooster.hut.fi

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 03.12.1998 15:48.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/4/index.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]