TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

2. Tekniikka

Normaali GSM-tekniikka perustuu 900 MHz:n taajuusalueella lähetettäviin radioaaltoihin. GSM-verkko koostuu alueellisista soluista, joissa kussakin on yksi tukiasema. Tukiasema huolehtii viestinnästä alueellaan (eli solussaan) oleviin matkapuhelimiin ja toisiin tukiasemiin.

Yhden solun säde on maksimissaan noin 35 kilometriä. Kullakin solulla on rajallinen määrä radiokanavia käytössään lähellä 900 megahertsin taajuutta. Koska solut menevät osittain toistensa päälle, ei häiriöiden vuoksi voida vierekkäisissä soluissa käyttää samoja radiokanavia.

City-puhelimissa käytettävä taajuusalue on 1800 MHz. Tällä taajuusalueella käytettävien solujen maksimisäde on kahdeksan kilometriä. Tällöin normaalia GSM-solua vastaavalla maantieteellisellä alueella on useampi GSM 1800 -solu. Solujen lukumäärän kasvaessa saadaan enemmän radiokanavia käyttöön, sillä samalle alueelle saadaan enemmän sellaisia soluja, jotka eivät ole vierekkäisiä. Toisaalta suurempi solujen määrä vaatii useita kalliita tukiasemia, minkä vuoksi citypuhelinjärjestelmä on taloudellisesti kannattava vain tiheästi asutuilla alueilla.

Pienempien solujen ansiosta puhelinten lähetystehoa voidaan laskea. Tällöin akkujen suoma puheaika lisääntyy ja puhelimen haitalliset terveysvaikutukset sekä häiriöt muille radiolaitteille vähenevät.

Seuraava
Paluu etusivulle

Teksti  Jukka Aro ja Ari Lahti
HTML    Esa Jaakola

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 27.11.1998 16:47.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/37/tekniikka.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]