TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
Mitä On EMC
EMC käytännössä
EMC häiriöt
Linkit
Tekijät



Tämän sivun tekijä on Matti Parkkonen, Email: mparkkon@cc.hut.fi

Matkapuhelimen häiriövaikutus käytännössä

Mikroaaltouuni

Mikroaaltouunin alttiutta häiritä matkapuhelimen signaalejaa on helppo tutkia itse. Asetetaan puhelin mikrouuniin ja soitetaan siihen. Puhelimen pitäisi pysyä vaiti. Jos puhelin pirisee, niin mikrouunistasi saattaa vuotaa säteilyä uunin ulkopuolelle, tai uunisi "säteilysuoja" on kapeampi, eikä estä matkapuhelimen sähköaaltoja.

Mikroaaltouunin toiminta perustuu siihen, että sen sisällä on magnetroni, joka säteilee uunin sisälle 2,45 GHz:n taajuudella useiden satojen wattien teholla. Tämä radiosäteily "imeytyy" ruokaan. Koska ruoka on radiosäteilyn kannalta häviöllistä materiaalia, niin häviöt ilmenevät ruoan lämpenemisenä. Pääseekö säteilyä sitten uunista ulos joko läpinäkyvän oven läpi tai oven ja uunin välistä? Oveen on suunniteltu ns. aaltoloukku. Käytännössä tämä on tietyn mittainen aaltoputki, joka toimii siten, että se heijastaa siihen tulevan säteilyaallon kokonaisuudessaan takaisin uuniin. "Ovilasi" puolestaan koostuu runsaasta määrästä pieniä sylinterin muotoisia aaltoputkia, joissa tuleva säteilyaalto vaimenee hyvin voimakkaasti.

Tutkittaessa matkapuhelinta uunissa, voidaan tarkastella asiaa käänteisesti. Ulkopuolinen säteily, jota tukiaseman antenni lähettää, ei useimmiten pysty kulkeutumaan uunin sisään. Joissain mikroissa kännykkäsi siis ei soi, mutta jossain toisessa voi soida. Tämä johtuu siitä, että vaikka aaltoloukku heijastaa kokonaisuudessaan 2,45 GHz:n taajuisen signaalin, niin eritaajuisesta GSM-signaalista osa voi mennä aaltoloukun läpi. Uunin metallikuori toimii tässä tapauksessa Faradayn häkkinä eli ulkopuolinen säteilyn kenttä ei pysty kytkeytymään uunin sisälle pinnan läpi. Voidaan todeta, että mikroaaltouuni on suhteellisen hyvin EMC-suojattu laite, vaikka magnetronin lähetysteho on suuri, esim. 650 W.

Lentokone

Päällä oleva matkapuhelin lentokoneessa on asia, joka on saanut lentoyhtiöt varpailleen. Onhan jo matkapuhelimien aikakauden alusta asti vallinnut lentokoneissa ehdoton matkapuhelinten käyttökielto. Lentokoneen ohjauslaitteissa on runsaasti varsin herkkääkin elektroniikkaa. Näiden toimintojen häiriintyminen jollain tavalla olisi matkustajien turvallisuuden kannalta vaarallista. Lentoyhtiöt ovat siksi hyvin tiukkoja puhelinten kiinniolosta. Onko oikeasti kone vaarassa pudota matkapuhelimen käytön takia? Asiaa lienee tutkittu varsin niukasti. Käytännön testejä, kun ei oikein uskalla toteuttaa! Maassa yhtiöiden on tietysti helppo testata osa toiminnoista, mutta ilmassa tilanne onkin sitten ihan toinen.

Lento-onnettomuudet

Jos tarkastellaan joitain viimeaikaisia lento-onnettomuuksia, niin epäilyttäviä tapauksia löytyy. 17. heinäkuuta 1996 putosi mereen USA:ssa lähellä Long Islandia TWA-yhtiön lentokone, joka vei mukanaan 230 matkustajaa. Putoamisen syy on edelleenkin tutkijoille suuri mysteeri. Tällä hetkellä kolme vahvinta syytä tähän onnettomuuteen ovat pommi, ohjus tai vakava tekninen vika. Se tiedetään, että jonkinlainen räjähdys tapahtui. Pommi tai ohjus ovat kuitenkin varsin epätodennäköisiä, koska näistä ei ole havaittu merkkejä jäännöksissä. Yksi mahdollinen syy tutkijoiden mukaan on bensiinitankki, joka olisi räjähtänyt ohjaamon ja tankin välisen mittausjohdon huomattavan suuren häiriöjännitteen vaikutuksesta. (katso lisää asiasta: http:www.newsday.com/jet/year2/cras1006.htm ) Tämä voisi mahdollisesti johtua matkapuhelimen aiheuttamasta häiriöstä. Eli mitään varmaa ei voida asiasta sanoa, mutta kännykkäpuhelu voisi olla yksi monista onnettomuuden mahdollisista syistä. Tästä onnettomuudesta on kirjoitettu laajasti http:www.newsday.com/jet/twamain.htm.

GSM, EMC ja sairaalat

Sairaalat kieltävät matkapuhelimien käytön sisätiloissa. Syy tähän ei kuitenkaan ole itseselitteinen, eli se ei välttämättä riipu puhelimen aiheuttamasta sähkömagneettisesta säteilystä. Monet sairaaloiden yhteydessä olevat laitteet säteilevät itse radiotaaajuista säteilyä. Esimerkkeinä ovat televisiolaitteet, sähköjohdot, AM, FM ja amatööriradiot, poliisin, ambulanssien, vartioiden ja taksien radiot. Kannettavat tietokoneet ja modemit, erilaiset kannettavat sisäpuhelimet, ja jopa sähköstaattiset purkaukset peitteistä ja kengistä.

Näiden laitteiden kieltäminen ei tietenkään tule kysymykseen, vaikka ne ovat vähintäänkin matkapuhelimen veroisia säteilijöitä. Sairaaloiden tulisi mieluummin paneutuaissa niiden säteilyn takia ei siis periaatteessa ole ongelma. Syytä voi enemmän etsiä matkapuhelimien psykologisen vaikutusten osalta, jolloin esimerkiksi sairaiden ihmisten paraneminen voi hidastua, kun viereisessä sängyssä olevan kaverin puhelin soi koko ajan.

SA:ssa tehdyn vuoden pituisen tutkimuksen mukaan vuosien 1993-1994 välillä on sairaaloissa sattuneiden ongelmien määrästä viisi prosentin sadasosaa (0.00052 %) olivat suoraan yhteydessä EMC:hen.

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 27.11.1998 13:51.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/32/kaytanto.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]