TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
 

Kryptografia

Jos haluat, että joku asia pysyy muilta salassa, älä kerro kenellekään, äläkä ainakaan kirjoita sitä ylös minnekään. Jos asia on kuitenkin liian hankala tai pitkä muistettavaksi tai se on lähettettävä tiedoksi jollekin, on se kirjoitettava muistiin.

Kun Julius Caesar lähetti viestejä luotetuille alaisilleen hän ei luottanut viestinviejiin. Hän korvasi jokaisen A kirjaimen D kirjaimella, jokaisen B :n E :llä ja niin edespäin. Vain joku joka tiesi hänen "siirrä kolmella" menetelmänsä pystyi purkamaan hänen viestinsä. Tämän innovatiivisen salausmenetelmän arvon nykyaikana saa jokainen päätellä itse.

Kryptografia on tiedon salaisena pysymisen tiede. Kryptografia käsittelee muun muassa tiedon salaamista, autetikointia, digitaalisia allekirjoituksia ja sähköistä rahaa. Puhuessaan kryptografiasta ihmiset tarkoittavat usein hyvin erilaisia asioita. Toiset tarkoittavat sanaristikkolehtien aivopähkinöitä ja Sudenpentujen käsikirjan salakieltä, toiset jotakin hieman kehittyneempää. Kryptografiaa on monenlaista. On kryptografiaa, joka estää pikkusiskoasi lukemasta päiväkirjaasi ja kryptografiaa joka estää suurvaltojen tiedustelupalveluita lukemasta sähköpostiasi.

Kryptografian tavoitteena on peittää tiedon sisältö, estää tiedon havaitsematon muuttaminen ja estää tietojen laiton käyttö. Salauksessa tieto muutetaan muotoon, josta alkuperäistä tietoa ei voida selvittää tuntematta salauksessa ja salauksen purussa käytettyä salaista tietoa eli avainta. Monessa tapauksessa tiedon luvaton muuttaminen voi olla vaarallisempaa kuin tiedon selvittäminen. Esimerkiksi crackeri (järjestelmään laittomasti tunkeutuva henkilö) voi aiheuttaa huomattavia vahinkoja muuttamalla pankkien rahansiirtotietoja (ilman, että hän tietää varsinaisesti mitä on edes muuttamassa), mutta hän ei välttämättä aiheuta vahinkoja selvittämällä rahan siirtojen summia tai osoitteita.

alkuun | seuraava | ylös
Mika Ståhlberg
Sami Uskela

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 27.11.1998 02:20.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/1/hyss_2.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]