TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

S-38.118 Tenttivastaukset

Tässä ovat luennoitsijan mallivastaukset Teletekniikan perusteet -kurssin toiseen tenttiin, joka pidettiin 17.12.1997. Vastaukset ovat todellisia esimerkkivastauksia eli esimerkkejä sellaisista, joista on herunut täydet pisteet.


1. Mikä on keskeisin voimassa olevista telealan laeista ja asetuksista (perustele)? Miten kuluttajan oikeudet/velvoitteet näkyvät siinä; onko kehitys mennyt omalta kannaltasi eteen- vai taaksepäin (perustele)?

Mielestäni keskeisin laki on keväällä -97 annettu telemarkkinalaki, johon on koottu eri lakien ja asetusten aiempi hajanainen määräysviidakko. Siinä määritellään selkeästi eri osapuolten oikeudet ja velvoitteet, mikä ainakin minulle on selvää eteenpäin menoa samoin kuin se, että laki edistää kilpailua ja hintojen laskua.

Muuta merkittävää laissa on se, että siinä verkkoon liitettävän laitteen kunnollinen toiminta on asiakkaan vastuulla, eikä hän saa liittää verkkoon kuin tyyppihyväksyttyjä laitteita. Kuluttajalla on lisäksi velvollisuutena maksaa laskunsa. Selvänä oikeutena on saada liittymä mihin tahansa Suomeen kontuullisin kustannuksin. Asiaa auttanee operaattorien velvollisuus vuokrata johtoja toisilleen.

Kommentteja: Pisteitä on herunut, jos on tiennyt jonkin lain tai asetuksen nimeltä (tai numerolta!). Paras tapa vähentää pistesaalistaan oli sotkea eri lakeja keskenään alkaen perustuslaista tai keksiä ihan omia lakipykäliään. Useat yrittäjät olivat jättäneet huomaamatta, että tehtävässä oli kaksi kohtaa vastattavina.

2. Kuvaa digitaalisen keskuksen perusrakenne.

Tilaajaliittymä yhdistää soittajan kytkentäkenttään ja huolehtii merkinannosta, linjan valvonnasta, tarvittavasta A/D-muunnoksesta jne. Kytkentäkenttä tahdistaa ja limittää tulevat signaalit ja jakaa ne yhdysjohtoihin ohjausosan avulla. Ohjausosan keskeisiin toimintoihin kuuluu mm. laskutustietojen keruu.

(jatka toki kääntöpuolelle!)
lienee ollut vaikeaa monistusteknisistä syistä...

Kommentteja: Tehtävästä selvisi kuvan piirtämisellä ja muutamalla selittävällä lauseella. Pistesaalista pudotettiin yleisesti selostamalla PCM:n periaatteita, sotkemalla pakettivälityksen toimintoja tähän yhteyteen, selittämällä keskukseen kuuluvan modeemipankkeja, selostamalla yksityiskohtaisesti ratkaisuja, jotka ovat valmistajakohtaisia jne.

3. Seuraavassa on joukko oppikirjassa käytettyjä akronyymejä, jotka Sinun tulee kirjoittaa auki ja varustaa lyhyehköllä selityksellä

a) LAN

Local Area Network
Lähiverkko, jota käytetään maantieteellisesti pienen alueen (esim. yhden rakennuksen) tietokoneiden ja oheislaitteiden yhteenliittämiseen.

Kommentteja: Pahin moka tässä yhteydessä oli sotkeutua puhumaan paikallisverkosta eli puhelinverkon siitä osasta, jossa soitetaan paikallispuheluja...

b) N-ISDN

Narrowband - Integrated Services (in) Digital Network
Digitaalinen monipalveluverkko, käytännössä tällä hetkellä kaupallisesti saatava ISDN, jossa 2*64kbit/s data/puhekanavat ja 16 kbit/s merkinantokanava.

Kommentteja: Asia hallittu yleensä hyvin, muutamia oivalluksia sentään esiintyi, mm se, että 2*64 kbps merkitsee sitä, että toiseen suuntaan tarvitaan toinen kanava, toiseen toinen.

c) PSTN

Public Switched Telephone Network
Perinteinen yleinen kytkentäinen puhelinverkko

Kommentteja: Yllättävän huonosti tunnettiin, mikä oli kyseessä - vielä huonommin, mistä kirjaimet ovat lyhenteenä!

d) PCM

Pulse Code Modulation
Pulssikoodimodulaatio on menetelmä jolla analoginen signaali (tyypillisesti puhe) muutetaan digitaaliseen asuun.

Kommentteja: Melko hyvin hallittu asia; todelliset selittäjät integroivat selityksiinsä yleensä vielä pitkät tarinat PDH:ta tai SDH:ta

e) CCS

Common Channel Signalling
Yhteiskanavamerkinanto, käytännössä CCITT:n SS7. Usean puhelun merkinannot siirretään samassa kanavassa, 'vastakohta' CASille.

Kommentteja: Tässä kohdassa oli yrittämistä; yleensä jompi kumpi C oli johdettu kompuutterista. Muutamien (kesä)työpaikkakin paljastui, kun lyhenteet viittasivat laitevalmistajiin (Nokia & Ericsson)...

f) OSI

Open Systems Interconnection
ISO:n ja eräiden kumppanien kehittelemä seitsentasoinen malli mallintamiselle (eräänlainen protokollapino).

Kommentteja: Asia ja varsinkin lyhenteen takana olevat sanat olivat yllättävän huonosti tunnettuja. S arvattiin yleensä oikein, I pääsääntöisesti Interfaceksi ja O originaaliksi.

4. Parikaapeli elää selvästikin renessanssia. Selosta, minkälaisesta kaapelista on kyse ja miksi sen suosio on lisääntynyt melko (kuinka nopeassa?) datasiirrossa. Esityksessäsi on kuva tai parikin paikallaan!

Parin johtimet kierretään yleensä toistensa ympäri sähkömagneettisten häiriöiden välttämiseksi. Pareja voidaan kiertää yhteen ja lohkottaa eri tavoin kaapeleiksi. Koko nippu tai pari kerrallaan voidaan suojata metallifoliolla (tav. Al)

Renessanssin syynä on kehittynyt valmistusteknologia, joka tuottaa tasalaatuisempaa tavaraa - esimerkiksi lähiverkkokäyttöön CAT 5 tyypillisesti kertaluokaa 100 Mbps. Uudet koodaustekniikat ovat nostaneet maassa jo olevat puhelinkaapelit arvoonsa xDSL-tekniikan ansiosta. Jopa megabittiyhteyksiä voidaan tuoda kuparissa tilaajalle, kunhan matka ei ole pitkä.

Kommentteja: Yleensä hallittiin joku osa ylläesitetyistä asioista, harvoin kokonaisuutta. Pisteitä ropisi sen mukaisesti. Varsinaista sekoilua asian tiimoilta oli vähän, mitä nyt ihan perussähköopissa (kaapelin induktanssi, kapasitanssi ja niiden suhteet parien kiertämiseen).


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämän sivun sisällöstä vastaavat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 12.08.1998 21:29.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s97/tentti2.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]
?Kysy =>Anna palautetta!