TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

PINTAA SYVEMMÄLLE:

LUKUOHJE TENTTIIN JA SEN JÄLKEISEEN ELÄMÄÄN
osa II

eli muutamia mallikysymyksiä tenttiin orientoitumiseksi

(työn, levon, sairauden tms. tekosyyn yllättäessä niitä käytetään suoraan tenttiä laadittaessa)



Chapter 0
Mitä keskeisintä asiaa orientoiduttaessa kirjan sisältöön! Luvussa esitetyt käsitteet on tunnettava.

Ympäri kirjaa on sitten monenlaisia käsitteitä, joita varmasti kysytään: ---, paikallisverkko, pakettiverkko, parikaapeli, peruspalvelu, piirikytkentä, protokolla, puhemuuntaja, pulssikoodimodulaatio, pupinointi, päätevastus, --- Jokunen tuli korostetusti esiin luennoillakin: näitä on pakko kysyä, jotta ei jäisi kiinni katteettomista lupauksista…

Chapter 1
Kappale kuvaa yleisellä tasolla telepalveluja. Aiheeseen liittyvät prujut, jossa selostetaan tilastojen valossa palvelujen yms. käyttöä Suomessa ja muualla.

Televiestintätilastosta poimittuihin taulukoihin liittyviä potentiaalisia tenttikysymyksiä on ao prujun lopussa!
Huomaa, että termien määrittelyjä on myös lainsäädännössä (pruju).

Chapter 2
Standardointi on teletekniikan keskeisimpiä alueita. Kirjan sanoman lisäksi aihepiiriä käsittelevä pruju kannattaa lukea huolellisesti, niin että tuntee keskeisimmät standardit (tms) ja niiden laatijat. Aiheeseen liittyy kiinteästi myös lainsäädäntö, jossa yhä useammin viitataan suoraan standardeihin. Prujuista on syytä selvittää lainsäädännön kehittyminen ja lainsäätäjän käyttämä termistö. Kappaleeseen on sotkettu karvan verran käytännön tekniikkaakin, jonka hallitseminen ei ole pahaksi. Kirjan antia täydentämään on toimitettu suomalaista lainsäädäntöä koskeva pruju.

Samassa prujunipussa on myös Hesarin sivu 28.9.97. Sen(kin) antaman infon pohjalta kannattaa pohtia seuraavia asioita:

Chapter 3
Asia esillä Raimo Kantolan luennoimana, tässä tärkeimmät kohdat:

Chapter 4
Tämä kappale käsittelee siirtotekniikkaa melko monipuolisesti. Kurssin kannalta keskeistä on ymmärtää siirtoteiden (median) erot ja se, miten siirtotien käyttöä voidaan tehostaa. Huomaa, että PCM:ää selostettiin jo aiemmin (s. 70) standardoinnin yhteydessä. PDH/SDH ja modulointi ovat luvun aiheita, joita ei juurikaan käsitellä luennolla, vaan ne jätetään itseopiskelun varaan. Lukukammiossa kannattaa varautua seuraavanlaisiin pohdintoihin:

Chapter 5
Näitä asioita ei käsitellä luennoilla. Tämä ei tarkoita suinkaan sitä, että asiat olisivat jotenkin vähämerkityksisiä. Sivut kannattaa lukea yleiskuvan saamiseksi; itse aihetta käsitellään syvällisesti muilla opintojaksoilla.

Chapter 6
Jotain on syytä jättää opiskeltavaksi tiedonvälitystekniikankin kursseille; tässä vaiheessa riittänee, että luet kappaleen läpi niin, että tunnet esitetyt käsitteet (osaat selittää esimerkiksi, mikä juuri nyt on IN).

Chapter 7
Signaloinnilla on keskeinen merkitys puhelintekniikassa. Opintojen tässä vaiheessa on Sinun syytä saada irti kappaleesta käsitys siitä, mitä signalointi on - eli mihin sitä tarvitaan, miten se on aikojen kuluessa hoidettu ja missä nyt ollaan. Dataverkko-orientoituneen osan esityksestä voit hypätä yli.

Chapter 8
Verkonhallinta on sekin tärkeä asia, mutta ei peruskurssilla. Lue läpi niin, että tiedät, mitä verkonhallinta on.

Chapter 9
Hauska tietää -kappale opintojesi tässä vaiheessa; nyt selvinnet melko kevyellä lukemisella. Aiheesta ei kysytä tentissä mitään, mutta käsitteiden hallinnasta voi olla iloa myöhemmissä opinnoissasi.

Chapter 10
Tässä kappaleessa on erittäin keskeisiä asioita varsinkin niille, jotka suunnittelevat työllistyvänsä operaattorien palveluksessa. Asia on esitetty varsin luettavassa muodossa, joten se jätetään pääosin omatoimisen opiskelun varaan. Liikenneteoria ja verkon mitoitus -osuuden esittäjä kurssilla on Jorma Virtamo. Tentin todennäköisesti ainoat laskutehtävät tulevat tästä osasta.


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämän sivun sisällöstä vastaavat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 12.08.1998 21:11.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s97/lukuohje3.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]
?Kysy =>Anna palautetta!