TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


Testiryhmä(tm) suosittelee

testiryhmä

WWW-hakukoneet

Google

Google on nopea, relevanssi hyvä ja sen tietokanta on tällä hetkellä yksi hakukoneiden suurimmista. Google pyrkii parantamaan hakujen relevanssia erityisesti laskemalla kuinka monta linkkiä tiettyyn sivuustoon on olemassa ja tarjoaa myös muutaman erillisen hakuindeksin. Suoraan Googlen tietokantaan pääsy on usein tarpeellinen ominaisuus, jos jollekin sivulle ei pääse tai sivu latautuu tuskastuttavan hitaasti. Googlen ongelma on sen ärsyttävä hakusyntaksi, joka ei oikeasti ymmärrä fraaseja.

Altavista

Altavista oli ensimmäinen iso ja nopea hakukone. Sen tällä hetkellä yksi nopeimmista hakuroboteista indeksoi päivässä yli kolme miljoonaa webbisivua. Altavista tarjoaa myös hyvän multimediahaun ja paljon kaupallisia hakupalveluita. Hakusyntaksi tukee boolen algebraa ja helpottaa siten tarkkojen hakujen tekemistä. Relevanssi on ikävän huono.

Direct Hit

Tämän hakukoneen ideana on laskea löydetyille sivuille osumia sen mukaan miten ihmiset niissä käyvät ja siten parantaa sivujen relevanssia.

Ask Jeeves

Ask Jeeves tarjoaa helppokäyttöisyyttä. Hakukoneelle voi syöttää tavallisen kysymyksen, jonka perusteella se suorittaa haun. Hakutulokset ovat usein epäloogisia, joten kehitettävää vielä riittää. Ask Jeeves käyttää muita hakukoneita apuna etsinnässään, kun oma tietokanta loppuu kesken.

MetaCrawler

Yksi parhaista metahakukoneista, joka yhdistelee tuloksia eri hakukoneista parantaakseen relevanssia. Oli aikoinaan erittäin hidas, mutta nykyään jo varsin siedettävä.

Yahoo

Yahoo on hakemistojen pioneeri ja webin suosituin hakukone suurimalla ihmisten jäsentelemällä yli miljoonan linkin tietokannalla.

Muut hakukoneet

Lycos FTP Search

Lycos sisältää esimerkillisen hyvän FTP-tiedostojenhakukoneen, joka on alunperin kehitetty norjalaisessa yliopistossa. Käyttäjä voi määritellä erittäin tarkasti haetun tiedostonimen käyttäen regular expression -hakusyntaksia.

Dejanews

Dejanews indeksoi Usenetin news-ryhmiä. Sitä voi erityisesti suositella, kun tietokone temppuilee ja omat neuvot loppuvat kesken, sillä newsseissä joku on jo todennäköisesti ehtinyt pähkäillä samaa ongelmaa.

Pääsivu
<< Ryömivätkö hakurobotit tulevaisuudessa koteihimme? - Tekijät, lähteet & lisää tietoa >>


Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 05.12.2000 12:37
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/22/sivu5.shtml