TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


Löytyikö mitään?

hamy

Hakukoneiden paremmuutta voidaan mitata haun nopeudella, tietokannan laajuudella ja tiedon relevanssilla. Relevanssi kertoo miten hyödyllinen dokumentti on hakijalle tai miten hyvin se sisältää tietoa haetusta aiheesta. Isoilla tietokannoilla on käänteinen vaikutus haun nopeuteen ja relevanssiin, jolloin toteutuksessa usein joudutaan tyytymään kompromissiin.

Koska mikään yleiskäyttöön tarkoitettu hakukone tai hakemisto ei voi sisältää kaikkea päiväntasalla olevaan tietoa, on monissa palvelimissa pyritty rajamaan indeksoitava tieto laadukaamman ja käyttökelpoisemman hakutuloksen saamiseksi. Tyypillisiä rajauksia ovat tiettyyn aihepiiriin rajoittuvat, esimerkiksi tieteellisten artikkelien indeksit sekä johonkin domainiin tai kieleen rajoittuvat hakukoneet. Usein erikoistuneet hakupalvelut tarjoavat hakua helpottavia ominaisuuksia kuten esimerkiksi suomalaiset hakukoneet, jotka sallivat ääkköset hakumerkkijonoissa ja sanojen eri sijamuotojen luettelemisen asemasta voi käyttää jokerimerkkiä taipuvan osan paikalla.

Ongelmia tiedonhakuun tuovat myös kaiken karvaiset webmasterit. Esimerkiksi pelkkää multimediaa täynnä olevia sivuja ilman mitään teksti-informaatiota standardimuodossa ei hakukoneilla löydä.


Pääsivu
<< Tekniikka - pakollinen oppimäärä - Ryömivätkö hakurobotit tulevaisuudessa koteihimme >>


Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 30.11.2000 18:02
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/22/sivu3.shtml