TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


Internautit eksyksissä

outerspace

Ensimmäinen hakukone Internetissä oli Archie, joka indeksoi FTP-palvelimilta tiedostoja. Haku kuitenkin rajoittui pelkkään tiedoston nimeen. Gopher kehitettiin jakamaan hajautetusti dokumentteja, jotka ovat helposti saatavilla palvelimelta pääteohjelmalla. Hakukoneena toimi Veronica, mutta se ei indeksoinut dokumenttien sisältöä.

Gopher kuitenkin unohtui pian, kun hypertekstidokumentteja sisältävä World Wide Web aloitti maailmanvalloituksensa. Siitä lähtien webbipalvelinten ja niissä tarjolla olevien sivujen määrä on kasvanut eksponentiaalisesti. Ensin sivuja jäsenneltiin ihmisvoimin linkkihakemistoihin, mutta pian niiden rinnalle kehitettiin hakukoneita, joiden tietokantoja ruokkivat verkossa vaeltavat hakurobotit.

Nykyään hakukoneita on paljon erilaisia alkaen yliopistojen tutkimusprojekteista päätyen massiivisiin, kaupallisiin palvelukokonaisuuksiin. Hakuja voi kohdistaa eri palvelimilla muun muassa webbiin, tiedostopalvelimille tai news-ryhmiin. Joillakin hakukoneilla onnistuu myös kontekstiin liittyvien kuvien, äänien ja videopätkien etsiminen.


Pääsivu
Tekniikka - pakollinen oppimäärä >>


Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 13.11.2000 13:15
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/22/sivu1.shtml