TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Generation 2.5

 

[Johdanto]

[Taustaa]

[Laskutus]

[Rakenne]

[Palvelut]

[Lopuksi]

[Tekijät]

[Lähteet]

Rakenne


 

GPRS:n tuomat muutokset GSM-verkkoon:

GPRS:n looginen toiminta on hyvin erilainen verrattuna perinteisen GSM-verkon toimintaan. GSM-verkko tarjoaa piirikytkentäistä, yhteydellistä tiedonsiirtoa ja telepalveluja asiakkailleen. Kun taas GPRS-verkko tarjoaa pakettikytkentäisiä yhteyksiä. Verkkoon on siis lisättävä uusia elementtejä ja radiotien rajapintaa muutettava vastaamaan GPRS:n vaatimuksia. GPRS:ää varten onkin kehitetty Packet Radio Media Access Control -protokolla, joka tarjoaa joustavan datasiirron mobiilikäyttäjille.

GPRS:n alkuvaiheessa siirtoon käytetään vain yhtä kanavaa, mutta myöhemmässä vaiheessa tullee useamman kanavan käyttöönotto mahdolliseksi. Kehityksen päämääränä on protokolla, joka mahdollistaisi radiotien joustavan käytön riippumatta GPRS:lle varattujen kanavien määrästä. Eräs protokolla on nimeltään Variable Rate Reservation Access.

 

GPRS:n Runkoverkko

GPRS vaatii pieniä päivityksiä perinteiseen GSM verkkoon ja lisäksi se tarvitsee myös kokonaan uusia elementtejä, johtuen osin siitä, että GPRS:n looginen toiminta eroaa suuresti perinteisen GSM verkon toiminnasta. Runkoverkko rakentuu loogisesti kahdesta osasta, SGSN:stä (Serving GPRS Support Node) sekä GGSN:stä (Gateway GPRS Support Node). SGSN on komponentti (palvelin), jonka välityksellä GPRS-runkkoverkko liittyy tukiasema-alijärjestelmään. GGSN (yhdyskäytävä) toimii käyttäjän tiedonsiirron gateway-pisteenä ulkoisen verkon ja GPRS-runkoverkon välillä. Näiden lisäksi GPRS-runkoverkkoon voi kuulua IP- reitittimiä, palomuureja ja nimiservereitä. 


GPRS runkoverkon tarkka rakenn

GPRS runkoverkon tarkka rakenne

 

Muutokset päätelaitteisiin:

GPRS:n käyttöön tarvitaan täysin uudet uudet päätelaitteet, sillä pakettikytkentäisen yhteyden ylläpitäminen vaatii erilaista tekniikkaa kuin piirikytkentäisen yhteyden käsittely. Päätelaiteluokkia on määritelty kolmea eri tyyppiä:

Luokka A

  • Päätelaitteen käyttäjä pystyy samanaikaisesti käyttämään sekä piirikytkentäisiä että pakettikytkentäisiä palveluita.

Luokka B

  • Päätelaitteen käyttäjä ei pysty käyttämään sekä piirikytkentäisiä, että pakettikytkentäisiä palveluita samanaikaisesti. GPRS-yhteyttä ei kuitenkaan katkaista piirikytkentäisen liikenteen takia, vaan se on silloin varattu. Käyttäjä ei voi soittaa/vastaanottaa molempien palveluiden puheluita samanaikaisesti.

Luokka C

  • Ainoastaan eriaikainen kytkeytyminen on mahdollista. Käyttäjän on manuaalisesti valittava kumpaa palvelua käyttää. Kun toinen on käytössä, toinen palvelu on pois päältä. GPRS:ää käyttävän laitteen kyky vastaanottaa SMS-viestejä (Short Message Service) voidaan kuitenkin tehdä mahdolliseksi.

 

 



Ville-Matti Alho | Tutkiva journalisti |
Topi Haaramo | Tutkiva journalisti |
Pekka Neuvo | Tekninen toteutus |

Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 08.12.2000 23:55
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/18/rakenne.shtml