TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

S-38.116 Teletietotekniikka (2 ov)


Henkilöstö

Assistentti Esa Hyytiä (ehyytia@luuri.hut.fi),

Sisältö

Ajankohtaisten tele- ja tietoteknisten kysymysten tarkastelu seminaarimuodossa. Seminaari pidetään keskiviikkoisin klo 10-14 salissa S2 ( 2.pl eri sali ).

Ohjelma ja tiedotus

Kurssin ohjelma on erillisessä tiedostossa samoin kuin kurssin postituslistan arkisto.

Vuoden 1996 materiaali on myös www:ssä.

Kirjallisuus

Opetusmonisteet valituista esitelmistä ja seminaariesitelmät laboratorion WWW-palvelimessa (linkit löytyvät kurssin ohjelmasta).

Arvostelu

Kurssin arvosana määräytyy kirjallisesta esitelmästä (max 40 p), suullisesta esitelmästä (max 30 p) ja opponoinnista (max 2*15 p). Tämän lisäksi esitetyillä kysymyksillä voi korottaa pistemäärää (max 15 p). Kurssin maksimipistemäärä on 100 pistettä.

Suorittaminen

Esitelmä

Kukin opiskelija pitää seminaariesitelmälmän valitsemastaan ja hyväksytystä aiheesta. Aihe voi olla valittu esimerkkilistasta tai se voi olla itse keksitty. Aiheen tulee olla ajankohtainen ja yleistä mielenkiintoa herättävä.

Esitelmän aiheet ja esitysajat varataan ensimmäisellä tunnilla ja seuraavilla kerroilla. Opponoinnit ja sihteerinä toimimiset arvotaan. Mikäli jollain on pakottava este jonain seminaarikertana, tulee tästä ilmoittaa ensimmäisellä luennolla. Myöhemmin ilmotettaessa tulee opiskelijan itse huolehtia opponointi/sihteerivuorojen vaihtamisesta. Näistä muutoksista tulee ilmoittaa assistentille.

Kirjallinen osuus

Seminaariesitelmään liittyy kirjallinen dokumentti. Tämä tulee kirjoittaa yleistajuisesti niin, että asiaa aikaisemmin tuntematta voi kohtuullisen helposti ymmärtää esitelmän ja pystyy osallistumaan suullisen esitelmän jälkeiseen keskusteluun.

Esitelmän tulee olla noin 15 sivua pitkä (10-20 s). Yleinen rakenne on seuraava:

  1. kansilehti, jossa tulee olla:
  2. sisällysluettelo
  3. lyhenne- ja termiluettelo
  4. johdanto
  5. varsinainen esitelmä
  6. yhteenveto
  7. kirjallisuusviitteet
  8. mahdolliset liitteet
Esitelmän yksityiskohtaisessa toteutuksessa kannattaa tutustua esimerkiksi Sähkötekniikan osaston diplomityöohjeisiin ja Teletekniikan laboratorion erikoistyöohjeisiin. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota lähdeviitteisiin, koska ne auttavat asiasta kiinnostunutta pidemmälle.
Palautus
Kirjallinen dokumentti (10-15 s) tulee palauttaa neljänä paperikopiona ja 3,5" MS-DOS formatoituna levykkeelle tallennettuna tiedostona (Word 6 tai Rich Text Format) kurssin lokerikkoon tai assistentille viimeistään edellisen viikon keskiviikkoon kello 15.45 mennessä. Mikäli dokumentti on valmiiksi HTML-muodossa (kuvat GIF/JPEG-muodossa) sekä tulostuskelpoisena PostScript-tiedostona, dokumentin voi tar- tai pkzip-arkistona
  1. lähettää sähköpostise osotteeseen ehyytia@luuri.hut.fi (uuen- tai MIME-koodattuna)

tai

  1. sijoittaa sen johonkin laskentakeskuksen koneista (lk-hp-N, alphat) ja ilmoittaa sijainnin (esim ~tunnus/tyot/t-esit.tar.gz) sähköpostitse osotteeseen ehyytia@luuri.hut.fi. Tulee huomata, että tällöin tulee asettaa kaikille x-oikeudet hakemistoihin ja r-oikeus tiedostoon.
beta:~ 9:39% ls -ld ~tunnus ~tunnus/tyot ~tunnus/tyot/38.116.tar
drwx--x--x  20 tunnus   users       8192 Jan  3 07:47 /u/opi/81/tunnus
drwx--x--x   3 tunnus   users       8192 Feb 15 15:45 /u/opi/81/tunnus/tyot
-rw-r--r--   1 tunnus   users      17290 Feb 15 15:45 /u/opi/81/tunnus/tyot/38.116.tar

Tässä tapauksessa paperikopioita ei tarvitse palauttaa ja palautusaikaa on perjantaihin kello 8.15 asti.

Suullinen esitelmä

Esitelmän kesto on noin kaksikymmentä minuuttia (15-30), mikäli kerralle on varattu yksi esitelmä / tunti. Mikäli esitelmiä on useampi, lyhenee aika vastaavasti. Liian pitkä esitelmä samoin kuin liian lyhyt tai väkisin jatkettu laskee arvosanaa. Työelämää ajatellen on tärkeää osata esittää asia oikean mittaisena.

Esitelmä tulee valmistella hyvin. Paperista suoraan lukemista ei hyväksytä vaan esitelmän pitäjän tulee pystyä esiintymään omin sanoin. Asiaan on myös valmistauduttava siten että tuntee asiaa myös suullisen ja kirjallisen esitelmän ulkopuolelta.

Kurssin assistentille on esitelmän päätyttyä annettava yksi kappale kopioita (paperikopio tai alkuperäiset kalvot) muusta esitetystä materiaalista kuin kirjallisesta esitelmästä. Halutessaan opiskelija voi kieltää tämän materiaalin kopiomisen siitä assistentille erikseen kirjallisesti ilmoittamalla.

Opponointi

Oman esityksensä lisäksi jokainen toimii opponenttina kaksi kertaa eli jokaista esitelmää opponoi kaksi henkeä. Opponentit noutavat oman kappaleensa dokumenista kurssin assistentilta esitelmää edeltävänä perjantaina tai maanantaina. Molemmat tutustuvat erikseen materiaaliin ja laativat tämän pohjalta vähintään viisi kysymystä, jotka esittävät assistentille sähköpostitse edeltävään tiistaihin kello 12.00 mennessä.

Kysymysten tarkoituksena on pyytää tarkennusta tai lisätietoa esitelmän aiheesta (mikäli joku asia on kirjallisessa esityksessä jäänyt epäselväksi tai sivutettu turhan kevyesti)

Opponentin tehtövänä ei ole teilata esitelmän pitäjää vaan:

  1. perehtyä aiheeseen esitelmän perusteella, jolloin voidaan katsoa, että opetuksellisesti asiaan paneutuminen kattaa useamman seminaarin jäsenen.
  2. perehtyä aiheeseen esitelmän perusteella siten, että hän voi sanoa mielipiteensä esitelmän aiheesta ja sen esittämisestä.
  3. voida toimia toisena opiskelija-asiantuntijana aiheesta keskusteltaessa.

Esitelmän jälkeen opponentti käyttää puheenvuoron jossa hän tuo esille näkemyksensä asiasta ja sen esittämisestä (teema, ydinkohdat, mielenkiintoiset havainnot, oivallukset, löydöt, viitteet, oleelliset unohdukset, virheet, väärinkäytökset, muut omat kommentit).

Opponentti huolehtii myös esitelmäajan pysymisestä annetuissa rajoissa. Mikäli esitelmän pitäjä ylittää esitelmälle varatun ajan, tulee opponentin huomauttaa asiasta. Tämän jälkeen esitelmän pitäjällä on muutama minuutti aikaa päättää esitelmänsä.

Pöytäkirjan pito

Yhdellä kerralla opiskelija toimii sihteerinä, joka kirjaa käydyn keskustelun. Pöytäkirja palautetaan seuraavaan luentoon mennessä kahden seminaariin osallistuneen opiskelijan tarkastamana.

Pöytäkirjan päätarkoituksena on kirjata seminaarissa esiintyneet kysymykset, vastaväitteet ja kommentit. Näin kirjallisessa työssä olleet virheelliset väittämät saadaan paremmin oikaistuksi.

Läsnäolo

Tämän lisäksi vaaditaan läsnäolo vähintään 75 % kerroista. Mikäli riittäviä läsnäoloja ei tule, tulee korvaavista suorituksista keskustella prof Jorma Virtamon tai assistentin kanssa.

Esitelmän jälkeen esitetyillä järkevillä kysymyksillä on mahdollista korottaa pistemääräänsä. Tätä varten kannattaa perehtyä seminaariesitelmiin etukäteen.


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämän sivun sisällöstä vastaavat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 12.03.1999 11:20.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38116/index_old.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]
?Kysy =>Anna palautetta!