TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Mistä olikaan kyse?

"Telia on kirjelmöinyt liikenneministeriölle siitä, että Soneran on sallittava sen asiakkaille verkkovierailu omassa verkossaan taajamien ulkopuolella." (TV-uutiset 12.1.1999)
"Yhdysliikennesopimukset tulevat voimaan aikaisintaan keväällä 1999. Paikallisverkoista muihin verkkoihin soitettavien puhelujen hinnoittelun muuttuminen siirtyy liikenneministeriön esityksestä kevääseen 1999. Tästä johtuen vuoden alusta voimaan tuleviksi kaavaillut yhdysliikennejärjestelyt ja niihin liittyvät hintaratkaisutkin astunevat näillä näkymin voimaan vasta 1.4.1999. Helsingin Puhelimen asiakkaiden kannalta asian lykkääntyminen merkitsee sitä, että paikallisverkkomaksun (pvm) alentuminen, mikä olisi näkynyt asiakkaille jo 1.1.1999 alkaen, tulee myös voimaan aikaisintaan 1.4.1999."
(Ilmoitus Hesarissa 30.12.1998)

Tämänkaltaisia lehtijuttuja ja otsikoita tulee vastaan päivittäin, onhan teletekniikka monessa suhteessa kuuma puheenaihe. Matkapuhelinliittymien lukumäärä ylittää jo reilusti lankaliittymien määrän, ja Nokian kurssi heiluttelee koko Helsingin pörssiä. Koululaisten kännykkäkulttuuri puhuttaa opettajia ja lasten vanhempia. Ihmekös tuo, että aihe pysyy pinnalla.

Aivan toinen kysymys on kuitenkin se, mitä lukijat saavat artikkeleista irti. Tiedätkö sinä, mikä on verkkovierailu tai yhdysliikennesopimus? Entä paikallisverkkomaksu? Mistä HPY:n ilmoituksessa oikein kerrottiin?

Pysytkö pinnalla informaatiovirrassa?

Tämänvuotisessa harjoitustyössä yritämme ottaa selville, kuinka sujuvasti opintojensa alkupuolella oleva teekkari ui telealan tietovirrassa. Tarkoitus on analysoida sitä informaatiotulvaa, mitä ilmoitukset, lehdet, sähköiset viestimet ja vaikkapa kännykkäkaupan ikkunamainokset räpsäyttävät silmille. Jokaisen kurssilaisen tulee kerätä kymmenen edellisten esimerkkien tapaista lausahdusta, joitten täsmällinen merkitys uhkaa jäädä hämäräksi, ja poimia niistä oudot termit.

Hyväksyttävään suoritukseen riittää se, että alleviivaa epäselvän sanan tai ilmauksen. Lisäpisteitä saa termien oikeista ja täsmällisistä "suomennoksista". Hyvät käännökset liitetään mukaan tekeillä olevaan suomenkielisten teleteknisten termien sanastoon.

Uutisotsikoitten tutkiskelemisen voi aloittaa jo ennen kurssin alkua. Kannattaa saksia alan jutut päivän lehdistä (ja merkitä lähde + päivämäärä muistiin, sehän kuuluu tieteellisen työskentelyn perushyveisiin!) Harjoitustyö on hyvä tehdä jo kurssin alkupuolella, jolloin ehkä on vielä jäljellä jonkinlainen tuntuma siihen, mitä tietotulvasta jää käteen ilman varsinaisia tietoliikennetekniikan opintoja.

Jos olet ehtinyt jo työn tai harrastuksen johdosta perehtyä tietoliikenteen saloihin, voit tehdä harjoitustyön myös naapurin Kallen tai Pihtiputaan mummon näkökulmasta ja miettiä, kuinka he ymmärtävät päivälehtien jutut. Vaihtoehtoisesti voit keskittyä keräämään sellaisia lausahduksia, joissa toimittaja on itse haksahtanut sanoissaan ja sekoittanut aidat ja seipäät, ja oikaista artikkeleista löytämäsi virheet ja epätäsmällisyydet. (Harjoitustyön näkökulma tulee merkitä selvästi vastauspaperiin.)

Vastauskaavake

Vastauskaavakkeita jaettiin ensimmäisellä luennolla. Ylimääräisiä kaavakkeita löytyy teletekniikan laboratorion ilmoitustaulujen luota. Kaavake löytyy myös pdf-muodossa.

Kaavakkeessa on valmiiksi tilaa neljälle sitaatille. Valmiit rivit on tarkoitettu lähinnä radiosta, televisiosta tai ulkomainoksista poimituille lausahduksille. Lehtiartikkeleista voi ottaa kopiot tai palauttaa alkuperäiset artikkelit vastauspaperiin niitattuna. Ihmeelliset ilmaukset voi alleviivata suoraan artikkeliin.

Hyvistä termien selvennyksistä saa lisäpisteitä. Selvennykset voi kirjoittaa erilliselle paperille ja niitata vastauskaavakkeeseen.

Vain vastaamalla voit voittaa!

Harjoitustyön tarkoituksena on opettaa telealan toimintaympäristön tarkastelua ja kriittistä ajattelua. Eräänä keskeisenä tavoitteena on tuottaa opiskelijoiden käyttöön alan suomenkielinen sanasto.

Näitten hienojen ja ylevien päämäärien lisäksi harjoitustyön tulosten avulla pyritään kehittämään teletekniikan peruskurssien sisältöä mahdollisimman mielekkääksi. Peruskurssien tarkoituksena on selvittää peruskäsitteet ja antaa kaikille opiskelijoille aiemmasta (työ)kokemuksesta riippumatta valmiudet jatkaa alan syventäviin kursseihin. Toisaalta aikaa ei kuitenkaan kannata hukata itsestäänselvyyksien toisteluun. Harjoitustyöllä haluamme mitata myös opiskelijoitten esitietoja.

Harjoitustyön viimeinen palautuspäivä on maanantai 3.5.1999. Harjoitustyö palautetaan teletekniikan laboratorion ilmoitustaulujen alla olevaan lokeroon, jonka kyljessä lukee "S-38.105". Palautettujen harjoitustöitten kohtalo selviää tilastosivulta.


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 08.04.1999 16:12.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38105/k99/htyoohje.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]