TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

S-38.105 Arvostelu 2001

http://validator.w3.org

Arvostelu ja kurssin läpäisy

Kurssin läpäisyyn (keväällä 2001) vaaditaan (ainoastaan) hyväksytty tenttitulos. Harjoitustyö on tämän vuoden vaatimusten mukaan kurssia suorittaville vapaaehtoinen. Harjoitustyöstä saa lisäpisteitä 0...3 pistettä, jotka lisätään sellaisenaan tentin yhteispistemäärään.

Tentissä on normaalisti viisi tehtävää (kukin 6 pisteen arvoinen), joista vastataan neljään. Maksimipisteet tentistä ovat siis 24 pistettä. Arvosana määräytyy tentin (sekä mahdollisten harjoitustyöbonusten) perusteella seuraavasti:

Pisteet Arvosana
x < 12 0
12...13 1
14...16 2
17...19 3
20...22 4
23... 5

Arvosteluun voi tutustua vali(s)tustilaisuudessa, joitten tarkempi aika ja paikka selviävät aikataulusivuilta ja nyysseistä. Valistustilaisuudessa ovat paikalla tentin arvostelusta vastaavat henkilöt. Valistustilaisuuteen kannattaa aina tulla, jos on epävarma siitä, mikä tentissä meni pieleen; parhaassa tapauksessa opit jotakin uutta etkä tee samaa virhettä toistamiseen.

Harjoitustyö

Harjoitustöiden pisteytyksessä korostui kirjoittajan oma pohdinta käsiteltävästä uutisesta, jota edelsi selkeä, ytimekäs uutisen referointi. Pidemmät kirjoitukset usein niittivät enemmän pisteitä, koska niissä oli monesti onnistuttu myös käsittelemään asiaa monipuolisemmin ja omaperäisemmin - poikkeuksia kuitenkin oli molempiin suuntiin. Pituus ei ollut siis mikään itseisarvo.

Yhden pisteen sai minimivaatimukset täyttämällä. Kaksi pistettä edellyttivät riittävän sisällön lisäksi myös yleistä siisteyttä ja selkeyttä ulkoasussa ja luettavuudessa. Muutama poikkeuksellisen ansiokas työ sai kolme pistettä. Myös kieleen ja oikeinkirjoitukseeen kiinnitettiin jonkin verran huomiota. Erityisesti yhdyssanavirheitä oli runsaasti. Hyvän kielen, sopivan tyylin ja oikeinkirjoituksen merkitys kannattaa pitää mielessä. Näillä eväillä vaikutat myös siihen, kuinka ammattimaisen ja asiantuntevan kuvan itsestäsi annat.

Harjoitustöitä oli ilo lukea. Niistä muodostui mielenkiintoinen ja värikäs läpileikkaus kuluneen kevään tietoliikennetapahtumista. Monet ensi näkemältä hieman paperinmakuisetkin uutiset saivat uusia sävyjä, kun eri kirjoittajat tarkastelivat niitä oman kokemusmaailmansa kautta.

Tentit

Tentti 24.3.2001

Maaliskuun tentin kaikki pisteet näkyvät arvosanataulukossa. Jos epäilet virheellistä kirjausta, lähetä sähköpostia assistentille.

Ykköstehtävä:

Protokollia koskevassa abc-kysymyksessä tentin laatijalle oli käynyt pieni työtapaturma. Tästä ei sakotettu opiskelijoita, vaan tämän kohdan pisteet hyvitettiin kaikille vastaajille vastauksesta riippumatta.

Tehtävästä mainittiin pidetyn siksi, että se kattoi laaja-alaisesti koko tenttialueen. Moitteita tuli siitä, että kolme vaihtoehtoa mahdollistaa arvaamisen ja siitä, että osa vastausvaihtoehdoista oli päivänselvästi väärin.

Silmiinpistävin väärinvastaamisen suma osui kolmanteen kohtaan: erittäin monilla oli käsitys, että varhaiset puhelinyhteydet olisivat toimineet yksisuuntaisina eli vain toiseen suuntaan.

Kakkostehtävä:

Tehtävä jakoi mielipiteet varsin bipolaarisesti: osa mainitsi tehtävän parhaaksi osaamisen mittariksi, osasta aukkotehtäviä esiintyi jo peruskoulussa. (Olisikohan laskutehtävistä sanottu samaa?) Useampi vastaaja ilmoitti ymmärtävänsä luennolla esitetyt perusteet - eikä kukaan esittänyt parempiakaan vaihtoehtoja. Tarkemmin perustelemattomia lausumia olivat mm. 'helppo', 'haastava', 'lapsellinen' ja 'nopea'.

Pahimpia ongelmia tehtävässä olivat ETSI (European Telecommunications Stradards Institute), deregulointi ja tilastollisen kanavoinnin sopivuus purskeiseen liikenteeseen.

Kolmostehtävä:

 
Pääset kesäduuniin Valtakunnalliseen Puhelinkeskittymään (VPK). Tehtävänäsi 
on laatia kolmen kalvon sarja, jota voidaan käyttää tupailloissa myytäessä 
ISDN-liittymiä isännille - ehkä jopa emännille.  Mitä keskeisiä ISDN:n
ominaisuuksia (siis ostajalle koituvia etuja) tuot esiin kalvoissasi? 

Yleisesti ottaen vastauksista paljastui opiskelijoiden kokemus kalvonkatsonnassa: asiat oli otsikoitu, asiaa oli sen verran kuin kolmeen kalvoon kohtuudella mahtuu ja asioita selveltäviä kuvia oli käytetty.

Luennoilla korostettiin useaan otteeseen, että ainakin toistaiseksi yksi tärkeimmistä ostopäätökseen johtavista seikoista on aina hinta. Tämän vuoksi selkeä hintatieto on syytä olla näkyvissä, mieluusti vaikka vertailuna isäntien nykyisiin ratkaisuihin nähden. Hintarakenne (asennus, lisälaitteet, kuukausimaksut, puhelun hinta) on tärkeä esilletuotava. Jos sitten näyttää kalliimmalta kuin aiempi, on lisähinnalla saatavan edun näyttävä. Ilmaisu 'edullinen ratkaisu' on sanahelinää.

Oman pesän likaamiseen ei ole syytä sortua: 'Ei niin sikakallis kuin ADSL'.

Kustannuksiin liittyvät laite- yms ratkaisut. Näitä voi valottaa: 'Entinen puhelinlinjasi kelpaa', 'Voit säilyttää vanhat päätelaitteesi (puhelimet, telekopiolaitteet jne), mutta nekin voit vaihtaa digitaaliaikaa vastaamaan.', 'Verkkopäätteen voit joko vuokrata VPK:lta (30 tai 40 mk/kk mallista riippuen) tai ostaa. Markkinoilla on useita hyväksyttyjä malleja.'

Edut oli yleensä mainittu näin: 'Saat kaksi puhelinlinjaa', 'Voit siirtää nopeudella 64 tai 128 kilobittiä sekunnissa (vertaus modeemiin...)', 'Surfaaminen ja puhuminen on mahdollista samaan aikaan'.

Väite siitä, että ISDN on digitaalinen, on ilman selityksiä yhtä tyhjän kanssa (onhan isännän traktorissakin digitaalinen käyttötuntimittari). Mutta digitaalisuuden tuomia etuja kannattaa korostaa: 'Linja on entistä häiriöttömämpi.', 'Yhteydenmuodostus on nopea.', 'Tietosuoja paranee', 'Modeemin ääntely on historiaa', 'Yhteyden muodostuminen ja päällä pysyminen on uuden tekniikan ansiosta varmempaa kuin ennen.', 'Uusia palveluja on saatavilla ja tulossa (puhelun keston ja hinnan näyttö, soittajan numeron näyttö, uutispalvelut, ilmoitus tulleesta sähköpostista...).

Saatavuustieto on tärkeä: 'Nyt VPK tarjoaa palvelua koko toimialueellaan' on paljon parempi ilmaus kuin 'Tämän saat nyt, ADSL:ää ei syrjäkylille toimiteta'. VPK:n moraalista riippuu, kerrotaanko ISDN:n hankinnan olevan jarruna myöhemmille ADSL-haaveille.

Kuvia voi olla vaikka 'kirjan rajapintakuva' tai muuta tarvittavaa laitteistoa esittelevä. Kuva saattaa vaatia selittäjää tupaillassa näytettynä.

Varsin monet olivat laittaaneet kalvoihinsa yleisesti käytettävän täkyn: 'Tänään sopimuksen tehneet saavat kytkennän ilmaiseksi'. Tai muuta sellaista. Useat korostivat myös statusarvoa 'Naapurilla ei ole.' tai 'Hankkikaa nyt edelläkävijän asema kylän ensimmäisenä digitaaliaikaan siirtyneenä.' Myös aivan 'tosiasioita' esitetiin: 'Maatalouden laskentakeskus tulee vaatimaan digitaalisen nopean yhteyden vuonna 2003'.

Nelostehtävä:

Jälleen kerran kolmanteen kurssin tavoitelistan kohtaan liittyvään standardeja koskevaan kysymykseen tuli minimimäärä vastauksia. Tällä kerralla ei kysymyksen pitänyt olla edes 'turhan tiukasti rajattu', 'lyhenteitä ja muita nippeleitä vaativa' tai 'ulkoluvusta palkitseva'.

Laadukkaassa vastauksessa on käsitelty ainakin CE-merkkiä, sen antamaa informaatiota kuluttajalle sekä merkin 'saannin' perusteita. Viittaus TUKESin rooliin ja FI-merkkiin luettiin lisäansioiksi. Otsikosta saivat kaikki pisteen, veikkei jokaiseen yritelmään voikaan liittää tehtävänannon 'kiinnostavasti' -määrettä.

Viitostehtävä:

A-kohdassa oleellista oli tuoda esiin se, mikä erottaa matkapuhelinsukupolvet toisistaan (analogisuus, digitaalisuus, piiri/pakettikytkentäisyys) sekä antaa esimerkkejä eri sukupolvien järjestelmistä. Tämä tehtävä hallittiin yleensä erittäin hyvin.

B-kohdassa täysiä pisteitä ei saanut ilman kuvan piirtämistä, koska sitä oli erikseen pyydetty. Kuvan oikeellisuus ja havainnollisuus otettiin huomioon tehtävää arvosteltaessa. Vastauksesta tuli selvitä (kuvan + tekstien yhteispelillä) solukkoverkon rakenne (mikä on solu, miten taajuuksia käytetään verkon eri puolilla), miten solunvaihto tapahtuu ja miten verkko yleensä saa puhelut perille tämänkaltaisessa verkossa (puhelinkeskuksen / kotikeskuksen rooli verkossa.)

Vaikka vastaukset eivät olleet yhtä täydellisiä kuin a-kohdassa, suurin osa vastaajista tiesi, mikä on solukkoverkko. Muutama vastaaja oli kuitenkin sekoittanut käsitteet perusteellisesti ja kuvaili tässä kohdassa esimerkiksi äänitaajuusvalinnan toimintaperiaatetta.

Tentti 9.4.2001

Tehtävät 1. ja 2.

Monelle vastaajalle olivat epäselviä käsitteet piiri/pakettikytkentäinen ja yhteydellinen/yhteydetön protokolla. Erityisen paljon hankaluuksia koitui kohdassa 2b, jossa näitä käsitteitä piti osata yhdistää (perustellen). Jotkut vastaajat olivat lukeneet tehtävänannot huolimattomasti ja vastanneet kaksiosaisessa kysymyksessä vain joko ensimmäiseen tai toiseen osaan.

Tehtävä 3.

Osa vastaajista luki huolimattomasti tehtävänannon, eikä muistanut mainita, mitä keksintöjä kyseisten henkilöiden mukaan on nimetty. Bellin kohdalla (c) armon annettiin käydä oikeudesta, ja pelkän "parannetun lennättimen" eli puhelimen muistamisesta annettiin puoli pistettä.

Siinä vaiheessa, kun tieto loppui, tähän tehtävään vastattiin välillä hyvinkin lennokkaasti ns. sepitys-menetelmällä.

Tehtävä 5.

Tähänkin tehtävää vastattiin erittäin hyvin. Parhaissa vastauksissa osattiin ajatella asiaa sekä Suomen että laajemmin Euroopan ja koko maailman näkökulmasta, sekä teknisestä että taloudellisesta näkökulmasta, höystettynä runsaalla määrällä oikeita ja oleellisia faktoja taajuushuutokaupoista. Osasta muuten hyvin ansiokkaita vastauksia puuttui kirjoittajan oma (riittävästi perusteltu) mielipide asiasta (sitä oli tehtävänannossa erikseen pyydetty), mikä pudotti muutamien muuten erittäin hyvien vastausten pistemäärän viiteen pisteeseen.

Jotkut vastaajat olivat tässäkin tehtävässä ikävä kyllä kirjoittaneet otsikon vierestä ja kirjoittivat yleisesti (esim.) UMTS-verkoista eivätkä niinkään siitä, mitä hyviä/huonoja puolia taajuusjaon ilmaisuudella tai maksullisuudella on.

Tentti 10.5.2001

Toukokuun tentin arvostelu näkyy webissä tulossivulla. Mallivastaukset jaettiin tenttitilaisuudessa kaikille tenttiin osallistujille, ja ylimääräisiä vastausnippuja voi käydä etsimässä kurssin ilmoitustaululta.

Tentti 3.12.2001

Toukokuun tentin arvostelu näkyy webissä tulossivulla. Mallivastaukset jaettiin tenttitilaisuudessa kaikille tenttiin osallistujille tenttipaperin palautuksen yhteydessä.


Kurssiesite | Aikataulu | Oppikirja | Harjoitustyö | Tentit | Yhteystiedot | Kurssipäiväkirja


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämän sivun sisällöstä vastaavat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 02.01.2002 13:10.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38105/k01/arvostelu.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]
?Kysy =>Anna palautetta!