TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Kommentteja 13.3.2000 -tenttiin

Tässä ei ole mallivastauksia, mutta vastausmalleja eri opiskelijoiden vastauksista luvatta prujattuina.


Tässä nipussa on viisi tehtävää. Kokemus on osoittanut, että aina on osoitettavissa syy, miksi joku asia on jäänyt lukematta, joten voit valita vastattaviksesi (korkeintaan) neljä. Liiasta yrittämisestä rokotetaan perinteiseen tyyliin kääntämällä jonkin tehtävän pistemäärän etumerkki!

1. Telemarkkinalaki

Telemarkkinalaki on keskeisin teletoiminnan säätelijä Suomessa. Selosta (mieluiten taulukkomuodossa), minkälaisia oikeuksia ja velvoitteita siinä on säädetty kuluttajalle ja teleoperaattorille.

OPERAATTORIKULUTTAJA
Oikeuksia
Asentaa kaapeleita yleisille alueilleSaada liittymä!
Vuokrata kilpailijalta vapaata kapasiteettia Ostaa telepäätelaitteet mistä haluaa
Määritellä omat tariffinsaSaada tietonsa luetteloon
Katkaista huonon asiakkaan linja (laskut maksamatta)
Saada liitettyä oma verkkonsa toisen oper. verkkoon
Velvollisuuksia
Tarjota kehittyneitä palvelujaLaskun maksaminen
Järjestää yhdysliikenne toisen oper. verkkoon Ei-häiritsevien laitteiden käyttö
Tarjota salakuuntelu poliisille
Osallistua poikkeusolojen valmiusharkkoihoin
Kustannusorientoituneet tariffit
Toiston välttämiseksi: toisen oikeus on usein toisen velvollisuus.

Kommentteja:
Runoilusta rangaistaan, ei kannata tarjota sellaisia asioita, joita telemarkkinalaissa ei ole (esimerkiksi asiakkaiden oikeudenmukainen kohtelu tai tasapuolinen hinnoittelu). Ja kysymystä suuremmin ihmetteleville vielä tiedoksi, että kurssi oli viime vuonna 2. puolilukukaudella. Vanhat tenttivaatimukset ovat voimassa vuoden ja siis vielä tämän(kin) tentin aikaan. Tuossa ylempänä todetaan, että aina on osoitettavissa jokin syy olla lukematta jotain. Asioiden painotus neljässä muussa tehtävässä vastaa täysin tämän kevään vaatimuksia.

2. Kaapelit ja impedanssi

a) Minkälaisia impedansseja liittyy erilaisiin kaapeleihin?

Kommentti: asiaa voidaan käsitellä usealla eri tavoilla, joista tässä on (lyhennetyt) esimerkit:

b) Mikä tämän impedanssin käytännön merkitys on esimerkiksi verkonrakennuksessa?

Keskeistä on, että impedanssin huomioonottamisella on sitä suurempi merkitys, mitä suuremmista taajuuksista on kyse. Tasavirralla tai 50 Hz:llä toimivissa laitteissa asian voi unohtaa, samoin ehkä jopa analogisissa puhelimissa. Impedanssilla on merkitystä nopeita väyliä päätettäessä (oikeilla terminaattoreilla), yhteyksiä jatkettaessa (samanlaista kaapelia) ja liitettäessä laitteisiin (oikea sovitus niihinkin). Oma käytännön merkityksensä on tietysti siinä, että impedanssin yksikkö on ohmi -> ollaan tekemisissä signaalin vaimenemisen kanssa!

c) Selosta koaksiaalikaapelin rakennetta. Mitä vaikutusta siinä on materiaalivalinnoilla?

Keskellä varsinainen signaalijohdin, joka on yleensä hehkutettu kuparilanka, mutta voi olla paremmissa kaapeleissa monisäikeinen ja kullattu tai hopeoitu (suurten taajuuksien kerrotaan etenevän pinnassa).

Seuraavana on eristekerros, joka useimmiten on muovia. Ilma olisi parempi, mutta keskilanka on siinäkin jotenkin tuettava, joten hyvissä kaapeleissa on muoviprikkoja. Eristemuovin laatu vaikuttaa kaapelin sähköisiin ominaisuuksiin. Teflon on hyvä aine (permittiivisyys, permeabiliteetti), mutta kallis.

Seuraavaksi on johdekerros, joka yleensä on kuparisukka tai parikin. Voidaan käyttää myös foliota. Päällimmäisenä on muovia, tavallisesti PVC:tä. Parhaat (kalleimmat) päällysteet ovat luennoitsijan mukaan taas jotain halonitonta erikoismuovia. Sähköisten ominaisuuksien lisäksi materiaalivalinnat vaikuttavat mm. taipuisuuteen ja sitä kautta asennettavuuteen.

3. Symmetrinen / epäsymmetrinen

Selosta käsiteparin symmetrinen/epäsymmetrinen erilaisia käyttöalueita teletekniikassa.

(Tähän kai haluttiin vain kolme kohtaa viivojen ryhmittelyn perusteella?)

4. Analogisen lankapuhelimen rakenne

Kommentteja:
Kuvaa pyydettiin ihan vakavissaan - ja mieluummin sellaista, josta ilmenisi, onko ymmärretty puhelimen sisuskalujen keskinäiset relaatiot. Ulkokuorta koskevat designaukset kannattanee esitellä jossain muussa kurssissa - ja muun alan oppilaitoksessa. On tietysti insinöörille kiusallinen asia, että useimmat ostopäätökset tehdään kuoren attraktiivisuuden perusteella :-(.

Useilla oli sellainen näkemys, että yhteys on kolmilankainen.
Kannatinkosketin näytti unohtuneen monilta vastaajilta. On kuitenkin tasavirtatien avaajana keskeinen.
Tehtävänannossa olevassa puhelimessa EI tehdä AD/DA -muunnoksia!
Nykyaikaisen puhelimen mikrofonissa ei ole keskeinen juju resistanssin vaihtelu - hiilimikrofoneja ei ole enää vuosikymmeniin asennettu.

5. Käsiteparit

Selosta lyhyesti seuraavat 'käsiteparit', jotka usein sotketaan keskenään

a)valinnainen - valintainen

Opiskelijallakin on usein mahdollista tehdä päätös kahden valinnaisen vaihtoehdon eli lankapuhelimen ja kännykän välillä. Tyttö/poikaystävälleen soittaessaan hän syöttää puhelimeen valintatietoa, jonka mukaan yhteys syntyy kerta kerran perään uudelleen. Valintaisen vastakohta on kiinteä.

b) Bd - bps

Bd on lyhenne sanasta Baudi (Emile Baudot'n mukaan) ja kyseessä on signaalin muutostiheyden yksikkö (muutaosta/s). Ja bps on sama kuin bit/s suomessa eli siirtonopeuden yksikkö.

c) asymmetrinen - asynkroninen

Asymmetrisyydellä tarkoitetaan sitä, että joku on jonkun ominaisuuden suhteen toispuoleinen. Esimerkiksi siirtonopeus on suurempi toiseen suuntaan kuin toiseen. Asynkronisuudella voidaan ymmärtää mm. sitä, että dataa siirretään stokastisesti, jolloin lähetin ja vastaanotin tahdistuvat merkkikohtaisesti start- ja stop-bittien avulla.

d) koaksiaalinen - konsentrinen

Koaksiaalisessa kaapelissa johtimilla on yhteinen akseli eli johtimet ovat sisäkkäin. Konsentrisessa kaapelissa johtimilla on yhteinen keskilinja, jonka ympärillä ne ovat.

e) ylikuuluminen - sivuääni

Ylikuulumisessa naapuriyhteyden signaalista osa siirtyy omalle yhteydelle. Sivuäänellä tarkoitetaan sitä, että omasta mikrofonista sisään menevä (häiritsevä) ääni kuuluu omasta kuulokkeesta.

f) teleyritys - televerkkoyritys

Teleyritys on yleisnimitys televerkkoyrityksille ja telepalveluyrityksille. Televerkkoyritykset rakentavat/hallinnoivat/vuokraavat/jne televerkkoa.


Seuraavaksi tarkista, osasitko laskea neljäänJ

Kommentti:
tällä kerralla kaikki näyttäisivät osanneen! Aivan poikkeuksellista!!!


Käytä paperin loppu terveisille, joita et välitä lähettää osaston virallisen palauteorganisaation syyniin. Mitä arvelet omasta oppimisestasi, opetuksesta, oppimateriaalista jne? Menikö joku hyvin? Mitä voitaisiin tehdä ensi vuonna toisin ja paremmin?

Kommentti:
Kommentteja oli oikein mieluista lukea, joukkoon oli solahtanut kehujakin. Yleisin narinan aihe oli luentojen kellonaika, yhtään ehdotusta paremmasta ajasta ei kuitenkaan tehty. Arvatenkin suosikkiaika olisi jossain välillä 10-16, jolloin suurista saleista suorastaan tapellaan kurssien kesken. Jonkun Spektrin auditorion käyttö ei varmaan olisi mieluisaa sekään.

Ja kun tenttiin tuli väkeä enemmän kuin 100% päälle sen, mitä ilmoittautumisajan päättyessä oli tiedossa, EI kaikista tenttituloksista ole toivoakaan edes kuukauden kuluessa... Kiitelkää asianosasia.


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämän sivun sisällöstä vastaavat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 29.03.2000 11:54.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38105/k00/tentti130300.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]
?Kysy =>Anna palautetta!