A

AF, assured forwarding kts. varmistettu toimitus
"Best effort"-palvelut  ei takeita palvelun laadusta, ylemmän prioriteetin yhteyksiltä ylijäävän kapasiteetin käyttö, paketteja voi kadota, ne voivat viivästyä tai järjestys voi muuttua
(max)CTD maximum cell transfer delay, solun enimmäissiirtoviive (suurin sallittu päästä-päähän siirtoviive)
(peak-to-peak) CDV  cell delay variation, solun siiroviiveem vaihtelu
1. sukupolven matkapuhelin Analogiset matkapuhelimet, eräs toteutus on NMT-puhelin. Jotkut laskevat tähän myös autoradiopuhelimet (ARP), joidenkin mielestä ne ovat "nollas sukupolvi".
2. sukupolven matkapuhelin Digitaaliset, vain tekstiä,ääntä ja GSM-dataa välittämään pystyvät matkapuhelimet. Euroopassa käytetty standardi on GSM.
2G Lyhenne, joka viittaa matkapuhelimien toiseen sukupolveen (2nd generation). kts. 2. sukupolven matkapuhelin
3. sukupolven matkapuhelin Digitaalinen,2. sukupolvea huomattavasti nopeampi ja siksi myös liikkuvan kuvanvälittämiseen pystyvä matkapuhelinjärjestelmä.Sen suunniteltu toteutus on UMTS (UniversalMobile Telecommunications System), josta halutaan saada maailmanlaajuinenstandardi.
3G Lyhenne, jolla viitataan matkapuhelinten kolmanteen sukupolveen (3rd generation), kts. 3.sukupolven matkapuhelin.
a posteriori tapahtuman (havaintojen tai tutkimuksen) jälkeen (tehtävä olettamus)
a priori ennakolta, ennalta, ennen havaintoja tai tutkimusta (tehtävä olettamus)
A/D-muunnin Laite, joka muuttaa analogisen signaalin digitaaliseksi.
AAL ATM Adaption Layer. ATM:n sovitustaso.
aallonpituuskanavointi Fyysinen verkkoteknologia, optinen siirtokapasiteetin jakotekniikka, jossa samalla kuidulla siirretään useita valon eri aallonpituuksia. Langallisen lähiverkon toteuttamismenetelmä. Sillä voidaan saavuttaa 1 Gbit/s:n nopeus. Kts. myös FDMja TDM.
aaltojohtodispersio Kromaattinen dispersio (hajonta), joka johtuu kuidun geometristen ominaisuuksien vaikutuksesta eri aallonptuuksien etenemisnopeuteen.
A/B-liitäntä Verkkopäätteen A/B-muunnoksen tekevä liitäntä, jonka avulla vanhat analogialaitteet, kuten modeemi tai puhelin, saadaan toimimaan ISDN-verkossa R-rajapinnan kautta.
A/N  Alphanumeric, merkit, jotka ovat aakkosia tai numeroita.
Abilene-verkko Yhdysvaltojen korkeakouluja yhdistävä tietoverkko, nopeus 2,4 Gbit/s.
ABR (available bit rate) käytettävissä oleva siirtonopeus
AC 1) Authentication Center, tunnistuskeskus.GSM-järjestelmän osa, joka huolehtii mm. matkapuhelintilaajien tunnistamisesta
2) Alternative Current, vaihtovirta
access-maksu lähtevän verkon operaattorin perimä maksupalvelua tarjovalta operaattorilta kun se ei saa korvausta paikallisverkkomaksuna
access-verkko Kts. liityntäverkko.
ACE Automatic Calling Equipment. Automaattinen numeronvalitsin. Laite, joka muodostaa päätelaitteen ohjaamana tai itsenäisesti yhteyden valintaisessa verkossa.
ACELP Algebraic Code-Exited Linear Prediction, algebrallinen koodiherätteinen lineaarinen ennustus.
ACK  Acknowledgement. Kuittausviesti verkossa (esim. kuitataan paketti saaduksi)
ACM  address complete message
adapteri  Sovitin, joka mahdollistaa kahden eri periaatteella toimivan tai mekaanisilta, sähköisiltä tms. ominaisuuksiltaan erilaisen laitteen yhteistoiminnan.
adaptiivinen antenni Älykäs antenni, jonka avulla matkapuhelinsolu voidaan pilkkoa alasektoreiksi, joita ei tarvitse kiinnittää paikoilleen, vaan antennista tuleva keila voi seurata puhujaa. Jos puhujia on yhdellä alueella paljon, sinne voidaan suunnata eritaajuuksilla toimivia keiloja päällekkäin ja näin tehostaa solun toimintaa. Se suuntaa solun kapasiteettia eniten sinne, missäon myös eniten käyttäjiä. Tällainen antenni pystyy muotoilemaan solun lähes mielivaltaisesti sen perusteella, missä käyttäjät liikkuvat.
ADC Analog-to-Digital Converter, analogia-digitaalimuunnin.
ADCCP  Advanced Data Communications Control Procedures. ANSI:n kehittämä bittiorientoitunut yhteyskäytäntö.
AD-muunnos analoginen signaali muutetaan digitaaliseen muotoon, usein tietoa lähetettäessä (digit. puhelin), päinvastainen operaatio DA-muunnos
ADN 1) Advanced Digital Network, kehittynyt digitaalinen verkko.
2) Almänna Datanätet, yleinen dataverkko, YDV
ADP  Avalance Photodiode. Esim. valokaapelijärjestelmien vastaanottimissa käytettävä nopea valodiodi.
ADPCM  Adaptive Delta Pulse Code Modulation. Adaptiivinen deltapulssikoodimodulaatio.
ADPH  average daily peak hour
ADSL Asymmetric Digital Subscriber Line, asymmetrinen digitaalinen tilaajalinja. Tekniikka, joka mahdollistaa nopean tiedonsiirron. ADSL:ssä käytetään samoja kuparisia puhelinlinjoja kuin normaalissa puhelinliikenteessä, mutta yhteyden molemmissa päissä on ADSL-modeemit. Asymmetrisyys tässä tarkoittaa sitä, että suurin osa siirtokapasiteetista käytetään tiedon vastaanottamiseen. Nopeudet ovat luokkaa 0,5-6 Mbit/s.
ADU Automatic Dialling Unit, automaattinen numeronvalintayksikkö
AF Audio Frequency, äänitaajuus.
AFNOR Association Francaise de Normalisation
A-funktio epälineaarinen kvantisointifunktio, käytössä Euroopassa
aikaesto Järjestelmän estotilan todennäköisyys tiettynä ajanjaksona.
aikajako  Siirtotien kapasiteetin jakaminen aikajanoiksi lähettäville laitteille.
aikajakokanavointi Tekniikka, jolla useilta tiedonsiirtokanavilta tuleva data siirretään yhdellä kanavalla ajallisesti limitettynä. Voidaan erottaa staatinen ja statistinen aikajakokanavointi.
aikaleikkuri  Toiminto (laite), joka katkaisee yhteyden,kun linjaa ei tarvita. Käytössä YDV:ssä.
aikavalvonta; time supervision Menettely, jolla pyritään puhelinverkon vikatapauksissa rajoittamaan johtojen ja liikenne-elinten turhia varauksia.
aikaveloitus Veloitus, jossa maksu riippuu yhteysajan pituudesta.
aikaväli Yksikkö, joihin yksi taajuuskaista on jaettu. Matkapuhelintekniikassa monta yhteyttä voidaan siirtää samaa taajuutta käyttäen, koska jokainen käytettävä taajuus on jaettu kahdeksaan aikaväliin. Eri yhteyksiin kuuluva informaatio erotetaan siis ajallisesti.
ajastus  Lähettävän ja vastaanottavan laitteen synkronointi,samaan tahtiin saattaminen.
ajastusignaali  Signaali, jonka avulla vastaanottaja tahdistaa itsensä signaalin lähettäjän.
A-johdin Puhelinparikaapelin toinen johdin.,soittajan johdin?
ajokyky  (kytkentäpisteen), ajettavien kytkentäpisteiden lkm
A-kanava  Analoginen kanava verkossa.
aktiivinen laite  Järjestelmän osa, jonka toimintaedellyttää ulkopuolista energiaa (esim. verkkolaitetta).
akustinen modeemi  Sellainen modeemi, joka siirtää datan äänenä puhelimen mikrofoniin ja vastaanottaa dataa puhelimen kuulokkeesta.
AL Ambience Listening, taustan kuuntelu.
A-laki kts. A-funktio
alaliittymä Vaihteen liittymä.
alanumero  Alaliittymän numero.
aliverkkoyhteys Siirtoyhteys, joka siirtää informaation aliverkkojen välillä ja joka muodostuu aliverkkojen reunoilla olevista porteista.
ALOHA Multiple access -protokolla, sovellettu langattomiin verkkoihin, lähettää ainakun  on tarvetta, kun tapahtuu törmäys yritetään uudelleen satunnaisen ajan kuluttua
alusta; platform Alustalla tarkoitetaan niitä standardiperusosia,joiden päälle varsinainen laite tai sovellus rakennetaan.
Always On / Dynamic ISDN kts. AO/DI
AM  Kts. amplitudimodulaatio.
AMI  Alternate Mark Inversion. Merkkejä vuorotteleva binäärikoodi.
amplitudimodulaatio; AmplitudeModulation, AM Informaation siirtämiseen käytettävän kantoaallon amplitudia muutetaan lähetettävän signaalin mukaan.
AMPS Advanced Mobile Phone System, Yhdysvalloissa ja n. 50 muussa maassa käytössä oleva analoginen matkapuhelinjärjestelmä. Tekniikka on peräisin jo vuodelta 1983, mutta se on edelleen laajimmin käytetty matkapuhelinjärjestelmä Yhdysvalloissa.
AN  access network, kts. liityntäverkko
analogia-/digitaalimuunnin  Laite, joka muuttaa analogisen signaalin digitaaliseksi.
analogiakanavan ominaisuudet  Määritellään kanavakapasiteettinä (Hz) ja vaimennuksena (dB/m).
analoginen signaali Jatkuva signaali (katso myös digitaalinen signaali).
analoginen tiedonsiirto Tiedonsiirtomenetelmä, jossa käytetään vaihtuvia jännitteitä tai taajuuksia. Tiedonsiirto on jatkuvaa,toisin kuin digitaalisessa siirrossa.
ANM  answer message
anonyymi FTP  FTP-tiedostonsiirtoprotokollaa käyttävä palvelu, jossa käyttäjä voi hakea tiedostoja palvelimesta ilman käyttäjätunnusta ko.koneeseen.
anonyymipalvelin Palvelin, joka tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden esiintyä verkossa nimettömänä.
ANS-1  Abstract Syntax Notation One. ISO:nstandardoima kieli tiedonsiirron esitystavan kuvaamiseen.
ANSI American National Standards Institute. Eräs standardeja USA:ssa laativa laitos. Luonut mm. ASCII-koodin.
AO/DI Always On / Dynamic ISDN, ISDN-liittymän D-kanavassa voidaan siirttää pakettikytkentäistä dataa, D-koko ajan käytössä, jos liikennettä on enemmän, voidaan ottaa käyttöön B-kanavat
AP Access Priority, yhteydenottoprioriteetti.
API  Application Program Interface, sellaisten palvelujen joukko, joita käyttöjärjestelmä tai sovellus tarjoaa muiden sovellusten käyttöön.
arkkitehtuuri Systeemin rakenne.
ARP Autoradiopuhelinverkko, Suomen ensimmäinen matkapuhelinjärjestelmä ennen NMT- ja GSM-verkkoja, jonka Posti- ja telelaitos avasi Suomessa vuonna 1971. Toimii 150 MHz:nalueella. Vuonna 1978 saavutettiin koko maan laajuinen peitto. Keskukset olivat alunperin käsivälitteisiä, mutta myöhemmin siirryttiin automaattikeskuksiin. ARP ei ole solukkopuhelin NMT:n ja GSM:ntavoin: se ei kykene sijainnin seurantaan (roaming). Tämä tarkoittaasitä, että yhteys katkesi, kun poistuttiin sen tukiaseman kuuluvuusalueelta, jossa puhelu oli aloitettu.
ARPA Advanced Research Projects Agency. Yhdysvaltojen puolustusministeriön tutkimusprojekti, joka on rahoittanut suuren osan verkkojen, etenkin TCP/IP:n kehityksestä.
ARPANET  ARPA-projektin verkko.
ARQ  Automatic Repeat Request. Automaattinen uusintalähetyksen pyyntö. Vastaanottaja pyytää automaattisesti lähettämään virheellisenä saapuneen tai saapumatta jääneen lohkon uudelleen.
artikkeli  Uutisryhmään lähetetty viesti.
AS  Area Selection, aluevalinta.
ASCII American Standard Code for Information Interchange. Yleinen seitsemänbittinen merkkijärjestelmä ilman ääkkösiä.
ASCII-grafiikka  ASCII-merkeistä muodostettukuva.
asiakas-palvelinarkkitehtuuri Järjestely, jossa tietojenkäsittelyä jaetaan eri koneiden kesken siten, että jotkut koneet toimivat palvelimina muille koneille (asiakkaille). Esimerkiksi kaikki tulostusprosessit voidaan keskittää yhteen koneeseen, jolloin siihen ei muilta koneilta kulu tietojenkäsittelykapasiteettia. Internet-käyttäjille usein oman koneen tehtävä on tarjota käyttöliittymä, jonka kautta voidaan käyttää fyysisesti muualla sijaitsevia koneita, palvelimia.
ASIC-piiri "Application Specific Integrated Circuit, Asiakaskohtaisesti tietylle sovellukselle suunniteltu ja valmistettu mikropiiri."
ASK Amplitude Shift Keying. Amplitudimodulaatio digitaalisessa tiedonsiirrossa. Siirrettävän datan bittiä vastaa tietty kantoaallon amplitudin arvo.
askelkuitu Optinen kuitu, jossa valo taittuu jyrkästi ytimen ja ulomman kuorikerroksen rajapinnassa.
ASP Active Server Pages. ASP on kieli, jota käytetään tietokantapohjaisen WWW-sivun rakentamiseen. Selaimen ei tarvitse pystyä ymmärtämään tätä kieltä, vaan palvelin suorittaa ASP-kielellä kirjoitetut ohjelmanpätkät.
asteittaiskuitu  Optinen kuitu, jossa ytimen ja ulomman kuorikerroksen välinen taitekertoin pienenee asteittain. Tällaisella kuidulla on paremmat siirto-ominaisuudet kuin toisella monimuotokuidulla, askeltaitteisella valokuidulla.
asynkroninen tiedonsiirto Tietoliikenteessä käytetty menetelmä, jossa merkkien siirto ei tapahdu etukäteen sovitun ajoituksen mukaan. Siirrettäviin merkkeihin lisätään bittejä osoittamaan vastaanottavalle laitteelle merkin alku ja loppu.
at  @, at-merkki. Internetin sähköpostiosoitteessa oleva välimerkki, joka käytetään erottamaan käyttäjän ja koneen nimiä toisistaan.
AT&T  American Telephone & Telegraph. Yhdysvaltalainen puhelinyhtiö.
A-tilaaja; calling subscriber, subscriber A Soittava eli yhteyttä haluava tilaaja.
atk automaattinen tietojenkäsittely
AT-komennot  Modeemivalmistaja Hayesin kehittämä komentokieli.
ATM Asynchronous Transfer Mode, asynkroninen toimintamuoto. Solumuotoinen siirtotekniikka pakettikytkentäiseen datasiirtoon. Sen avulla on mahdollista siirtää ja kytkeä puhetta, dataa ja liikkuvaa kuvaa nopeammin ja luotettavammin kuin aikaisemmilla menetelmillä. Tieto pilkotaan 53 tavun mittaisiin soluihin. Siirtonopeudet ovat luokkaa 155-622 Mbit/s. Jäämässä näillä näkyvin runkoverkkojen protokollaksi, jonka päällä käytetään jotain toista protokollaa.
AuC Kts. AC.
audiokokous  ks. audioneuvottelu
audioneuvottelu Teleneuvottelu, jossa osapuolten välillä on vain ääniyhteys. Yleisin audioneuvottelu on puhelinneuvottelu. Käytetään mieluummin kuin audiokokous-termiä.
AUI  Attachement Unit Interface. Ethernet-verkon MAUn ja verkkokortin rajapinta.
autentikointi  Järjestelmään pyrkivän tunnistaminen, oikeuksien tarkistaminen ja niiden puutteessa portilta käännyttäminen.
automaattikeskus A-tilaaja ohjaa puhelinkeskuksen releistöä ja kytkentöjä puhelimen valintalevystä lähtevien impulssien avulla ja pystyy näin valitsemaan haluamansaB-tilaajan, syrjäytti keskusneidit
automaattivalinta  Toiminto, jonka avulla päätelaite pystyy itsenäisesti tai toisen laitteen ohjaamana muodostamaan yhteyden vastaanottajaan.
automaattivastaus  Toiminto, jonka avulla päätelaite pystyy vastaanottamaan linjalta yhteyskutsun ja osallistumaan tämän jälkeen yhteyden muodostamiseen ja datasiirtoon.
AutoNet Alueellisten teleyritysten käyttämä termi alueellisesta matkapuhelinjärjestelmästä autoliikennettä varten
autotopologia  Ohjelma, joka luo kartan verkon fyysisestä olemuksesta.
AVL Automatic Vehicle Location, automaattinen ajoneuvon paikannus.
avojohto, avojohdinpari ilmajohto, jossa jokainen johdin on erikseen kiinnitetty eristimeen tai muuhun kiinnikkeeseen
AVT  audio video transport
AYJ Alueyhteisantennijärjestelmä, yleensä suurtaajaman osa-alueen tai pientaajaman kattava yhteisantennijärjestelmä, jota voidaan käyttää esimerkiksi aluekohtaiseen satelliittivastaanottoon.