TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

4. SOVELLUSALUEET JA KEHITYSNÄKYMÄT


IEEE 1394 tunnetaan maailmalla yleisesti kustannuksiltaan edullisena väyläratkaisuna, jonka lopulta uskotaan integroivan kulutuselektroniikan tietokoneiden ja tietoliikenteen maailmaan. IEEE 1394:ää on jopa rinnastettu teknisesti edistykselliseen ATM:ään, joka pitkään on puolustanut asemiaan ip runkoverkkoteknologiana. IEEE 1394:n arkkitehtuurin katsotaan nimittäin soveltuvan hyvin ip liikennöintiin, minkä puolestaan uskotaan johtavan kulutuselektroniikan Internet kytkökseen. Toistaiseksi IEEE 1394:llä on ollut merkitystä pääasiassa digitaalisen audion ja videon alueella.

4.1 Digitaalinen videoeditointi

Digitaalinen Video (DV) oli IEEE 1394:n ensimmäisiä sovellusalueita. Ensimmäiset DV videokamerat, Sony:n DCR- VX1000 ja DCR-VX700, tulivat markkinoille vuonna 1995. Laajempaa kiinnostusta DV herätti vasta 1997 Adaptec:in julkaistessa ensimmäisen 1394 sovittimen AHA-8940, jonka avulla DV videokameran sai liitettyä tietokoneeseen. Mahdollisuus kohtuuhintaisen täysin digitaalisen editointistudion liittämiseen kotitietokoneeseen on vaikuttanut merkittävästi etenkin Sony:n DV videokameroiden suosioon.

Tänä päivänä lähes poikkeuksetta kaikilla kameravalmistajilla on mallistossaan kaksisuuntaisella DV-liitännällä ja miniDV kasetilla varustettuja videokameroita (myös digitaalisissa valokuvakameroissa DV-liitännät yleistyvät). Myös ostetuista videokameroista kyseisten kameroiden osuus on kasvamassa, kameroiden hintojen alkaessa noin 8000mk:sta ja videoeditointisovittimien 5000mk:sta. Suosituimpia editointiin tarkoitettuja sovittimia ovat saksalaisen Pinnacle Systemsin miroVIDEO tuotteet sekä Radiuksen MotoDV tuotteet; molemmat tuotteet sisältävät Adobe Premiere ohjelmiston. Tuotteita on saatavilla paremmin varustelluista tietokoneliikkeistä.

KUVA DV SIIRROSTA(1

4.2 Digitaalinen A/V tallennus

Digitaalisen kuvankäsittelyn ympärillä uusia DV-tuotteita ilmestyy markkinoille tasaisella syötöllä laajentaen DV-sovellusten kenttää. Nykyisten IEEE 1394-laitteiden perustuessa pääasiassa vanhaan standardin IEC 61883 mukaiseen signalointiprotokollaan, uudemmat laitteet noudattelevat uudempaa kehittyneempää standardia. Erityisesti tasaista suurta siirtonopeutta vaativaan digitaalisen kuva- ja äänimateriaalin tallennukseen on syntynyt uusia IEEE 1394 tuotteita.

Nykyisin yleisesti käytössä olevien nopeiden SCSI kovalevyjen rinnalle ovat vähitellen tulossa entistäkin nopeammat IEEE 1394 kovalevyt (Esim. Fujitsu), jotka nyt ovat liitettävissä tietokoneeseen IEEE 1394-PCI sovittimien avulla (Esim. Adaptec). Koneissaan käyttämänsä SCSI-teknologian korvaaminen lienee ollutkin Apple Computerin pyrkimyksenä sen ryhtyessä kehittämään uutta IEEE 1394 teknologiaa. Nyt IEEE 1394:n avulla päästään nykyisten kovalevyjen tallennuskyvyn mekaanisille äärirajoille. IEEE 1394 CD- RW asemia (Esim. Sony) on markkinoilla; tekniikka soveltunee myös DVD-RAM asemille.

IEEE 1394:ää sovellettaneen voimakkaasti kaiken viihde- elektroniikan alueella. Lähitulevaisuudessa huomio kiinnittyy erityisesti digitaaliseen televisioon. DV-liitäntöjä löytyy nykyisistäkin multimediaterminaaleista (Esim. Sony), joista lähetystä voi nauhoittaa esimerkiksi DV-liitännällä varustetulla digitaalisella VHS nauhurilla (Esim. Panasonic).

Musiikin alueella saatavilla on DV-liitännällä varustettuja MiniDisc tallentimia (Esim. Kenwood) ja CD-tallentimia (Esim. Philips). Lisäksi on saatavilla esimerkiksi musiikki syntetisaattoreita (Esim. Yamaha) sekä Walkman tyyppisiä soittimia (Esim. Sony).

4.3 Tietokone ja käyttöjärjestelmä

Kulutuselektroniikan laitteiden kehittyessä entistä älykkäämmiksi, myös niiden helppo liittäminen tietokoneeseen käy entistä ajankohtaisemmaksi. Näyttöä kehityksestä ovat esimerkiksi tietokonevalmstajien Apple, Sony, NEC ja Compaq mallit, joista DV- liitäntä löytyy vakiovarusteena sijaiten yleensä koneen etupaneelissa.

KUVA TIETOKONEESTA KUVA TIETOKONEEN ETUPANEELISTA(2

Vaikka perinteisen Intelin tukeman USB-liitännän uskotaankin elävän IEEE 1394:n rinnalla ainakin jonkin aikaa, IEEE 1394:n menestys näyttää taatulta Microsoftin ryhdyttyä tukemaan teknologiaa kaikissa käyttöjärjestelmäversioisssaan. USB:n puolesta puhunee kuitenkin väistämättä USB-liitäntäisten laajakaistaisten tietoliikennelaitteiden kuten ISDN, kaapelimodeemi ja xDSL ilmestyminen markkinoille. Windows 2000 käyttöjärjestelmän ydin sisältää kattavimman IEEE 1394 tuen, kulutuselektronisten laitteiden ajureiden lisäksi mahdollistaen jopa käynnistyksen IEEE 1394 laitteelta.

Markku Kilpinen <mkilpine@cc.hut.fi>

(1 Kuva www.vxm.com/21r.49.html
(2 Kuvat www.compaq.com/athome/experience/5800/

Takaisin pääsivulle | Seuraava sivu

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 12.11.1999 15:40.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/52/sovellus.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]