TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
Johdanto Organisaatiot Standardointiprosessi Standardoinnin historia, nykyaika ja tulevaisuus Käytetyt lyhenteet Linkit Tekijät: Tuomas Lemminkäinen Jaakko Tiistola Ville Ylöstalo |
Internet DraftInternet Draft (I-D) on asiakirja, jonka työryhmä tai jokin ulkopuolinen elin tai vaikka yksityinen ihminen on tuottanut, ja on julkaistu I-D -hakemistossa. Internet Draft on voimassa kuusi kuukautta, ja se voidaan päivittää, korvata toisella tai poistaa käytöstä koska tahansa. Internet Draftiin ei saa viitata standardina eikä suosituksena. Internet Draftista tulee RFC, jos sen työstänyt työryhmä tai yksityinen henkilö esittää sitä IESG:lle ja IESG päättää julkaista sen RFC:nä, tällöin se poistetaan Draft hakemistosta. RFCKun IESG julkaisee RFC:n, se määrää myös tälle kypsyysasteen (maturity level), joka kuvaa määrittelyn statusta. RFC:t voidaan jakaa kahteen ryhmään: TS (technical specification) tai AS (applicability specification). TS on varsinainen määrittely, se kuvaa jonkin protokollan, palvelun, käytännön tai formaatin. AS määrittelee, miten ja missä tilanteessa yksi tai usemapi TS pitää toteuttaa. AS voi myös määritellä käytön jollekin TS:lle, jolla ei ole Internet Standardin asemaa. Sekä AS:llä että TS:llä on kypsyysaste. TS:n käytön määrittelevällä AS:lla ei kuitenkaan voi olla korkeampaa kypsyysastetta, kuin TS:llä, jonka käyttöä se määrittelee. Lisäksi AS:llä on jokaisen kuvailemansa TS:n suhteen vaadittavuustaso (requirement level). Nämä tasot kuvaavat TS:n toteuttamisen tärkeyttä.
Standardointiprosessin kypsyysasteetMäärittelyt, jotka päätyvät Internet standardiksi, käyvät läpi tämän kolmivaiheisen kehittämisen, testaamisen ja hyväksynnän prosessin. Prosessin askeleita kutsutaan kypsyysasteiksi (maturity level).
Jos määritys ei ole saavuttanut Intenet Standardin asemaa ja
on säilynyt samalla kypsyysasteella 24 kuukautta, IESG päättää
kehitystyön jatkamisesta tai lopettamisesta. Jatkossa IESG
käsittelee määritystä automaattisesti 12 kuukauden välein.
Samalla päätetään määrityksen uudesta kypsyysasteesta tai
mahdollisesta siirrosta Historic-asemaan. Tällä menettelyllä
ei haluta painostaa työryhmiä vaan se on pikemminkin menetelmä
poistaa paikalleen hyytyneet määrittelyt prosessista.
Standardisointiprosessin ulkopuoliset kypsyysasteet
![]() RFC:den kypsyysasteet. |
Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.
Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.
Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei
vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta.
Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja
Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 15:13. URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/11/idjarfc.shtml [ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ] |