TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Tietokannat ja rekisterit

Erilaiset tietokannat ja rekisterit ovat nykypäivää. Kaikki tietomme ovat tallennettu tietokantoihin. Pankkien rekistereissä on henkilötietojen ja osoitteiden lisäksi täsmällistä tietoa ihmisten taloudellisesta tilanteesta. Niissä on tietoa tuloistamme ja menoistamme. Puhelinyhtiöillä taas on täsmällistä tietoa puhelinsoitoistamme. Terveyskeskusten ja sairaaloiden tietokannoissa on vielä henkilökohtaisempaa tietoa. Kauppaketjujen kanta-asiakaskorttien myötä voivat kauppaketjut kerätä tietoa mitä me ostamme, milloin me ostamme ja kuinka paljon me ostamme. Muutaman kuukauden aikana he saavat tietokantoihinsa niin paljon tietoa ostoistamme, että he pystyvät melko tarkasti määrittämään mitä me syömme. Nämä tiedot olisivat varmasti haluttuja myös viranomaisten puolesta. Ylipaino-ongelman kasvaessa uudeksi vakavaksi kansantaudiksi niillä olisi varmastikin hyvä tietää mitä ihmiset laittavat suuhunsa ja kuinka paljon. Tällaisen tiedon avulla viranomaiset voisivat puuttua asiaan esim. henkilökohtaisella kampanjoinnilla. Kauppaketjut taas voivat käyttää tietonsa henkilökohtaiseen mainontaan.

Tulevaisuuden suoramarkkinoinnin kannalta ihmisten internetkäyttäytymisen seuranta on kiinostavaa. Internetistä saatavien tietojen perusteella saadaan selville mitä ihmisiä kiinnostaa. Tietoja siitä, missä ihmiset käyvät "surffailemassa" kertovat paljon ihmisten kinnostusten kohteista.

Visuaalinen valvonta

Liikkuessamme kaupungilla huomaamme, että ympärillämme on suhteellisen paljon valvontakameroita. Niitä onkin paljon ja näkymättömiä kameroita ovat vieläkin enemmän. Pienimmät valvontakamerat ovat sormen kynnen kokoisia pieniä "siru"-kameroita jotka ovat täysin käyttökelpoisia valvontaa varten. Meillä ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia tietää milloin meitä valvotaan esim. kaupassa. Nämä kamerat ovat yhteydessä valvontahuoneeseen. Nyt voitaisiin, fuusioiden aikakaudella, ajatella, että valvontahuoneet ovat yhteydessä jonkinlaiseen päävalvomoon. Tällaiselta käsin ihmisten seuraaminen ei olisi niin vaikeata. Jos vielä ajattelee, että esim. matkapuhelinten paikkatiedot olisivat tiedossa niin seuraaminen olisi jo melkein täydellistä.

Tulevaisuutta ajatellen tulemme väkisinkin siihen tulokseen, että nämä eri valvontajärjestelmät ja tietokannat tulevat yhdistymään yhdeksi suureksi valvontaverkostoksi. Esim. jonkinlainen Europol (lue ISOVELI) tulevat rikosten estämisen nimissä saamaan käyttöönsä tällaisen verkoston. Elämmekö sitten turvallisemmassa maailmassa kuin nykyään?


EDELLINEN PÄÄSIVU SEURAAVA
Tämän sivun sisällöstä vastaavat
Wille Wahlroos , Niko Cankar, Lars Salomaa

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 24.11.1998 19:16.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/31/tietok.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]