TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
Valujetin suihkukone syöksyi maahan pian Miamista nousun jälkeen toukokuussa 1996. Koska kone putosi Evergladesin valtavalle suoalueelle, koneen löytäminen ja uhrien etsintä osoittautui poikkeuksellisen vaikeaksi.
Suomen tiedotusvälineet kertoivat asiasta lyhyellä uutisella, joka kertoi koneen pudonneen ja 110 ihmisen saaneen surmansa. Samalla kerrottiin, ettei onnettomuuden syytä tiedetty. Siinä kaikki.
Asiasta kiinnostunut löysi CNN:n palvelimesta huomattavasti laajemman ja amerikkalaiseen tyyliin myös tunteisiin vetoavan käsittelyn. CNN tiesi esimerkiksi kertoa, että koneen kipparina oli ollut 35-vuotias nainen, jonka mieskin oli lentäjä. Ja että eräs koneessa ollut 22-vuotias lentoemäntä oli vähää aiemmin ilmoittanut äidilleen, että aikoi lopettaa lentämisen, koska piti sitä vaarallisena ja koska siitä maksettiin niin huonosti. Muutaman päivän kuluttua sivulla oli jo lista kaikista surmansa saaneista, osasta valokuvan kera. Joistakin kerrottiin myös, miksi he olivat mukana juuri kyseisellä lennolla. CNN:n käsittely teki lento -onnettomuudesta jenkkityylisen tragedian mutta tarjosi samalla taustatietoja niille, jotka olivat kiinnostuneet.
Uutisoinnin kannalta parasta oli pääuutisen lopussa ollut linkkikokoelma, jossa viitattiin muihin lento-onnettomuutta käsitelleisiin uutisiin ja annettiin mm. Valujetin, Miamin lentokentän ja Yhdysvaltojen lentoturvallisuudesta vastaavan viranomaisen WWW-palvelinten osoitteet. Näistä linkeistä halukkaat löysivät helposti lisätietoja.
Viimeinen linkki osoitti news-aluetta alt.disasters.aviation, jolla keskusteltiin onnettomuuden seurauksista ja spekuloitiin sen syitä. Osa keskustelijoista oli ammattilentäjiä, osa lähellä asuneita henkilöitä, jotka kertoivat omakohtaisesti havainnoistaan. Joku muisti, että samaiselle suolle oli 20 vuotta aiemmin pudonnut kone, koska sen lentäjät olivat keskittyneet laskutelineessä olleen teknisen ongelman ratkaisuun ja unohtaneet lentokorkeuden seurannan. Koska suoalue oli pimeä ja vailla kaupungin valoja, kone ehti törmätä maahan ennen kuin lentäjät huomasivat korkeuden menetyksen.
Verkon kautta suomalainenkin käyttäjä tunsi pääsevänsä tapahtumapaikalle ja sai tapahtumista aivan toisenlaisen kuvan kuin kotimaisia tiedotusvälineitä seuraamalla. CNN:n palvelin raportoi myös onnettomuustutkimuksen edistymisestä, joten asia ei poistunut otsikoista.
Esimakua saatiin kun Clinton seksiskandaalin aineistoa julkaistiin Internetissä kymmeniä kansioita ja asiasta kiinnostuneet ihmiset pystyivät ensimmäisen kerran lukea "totuuden" ilman välikäsiä. Millään muulla tavalla ei aineistoa olisi kokonaisuudessaan voitu julkaista maailmanlaajuisesti.
Lähteet:
http://www.pjoy.fi/kirjat/imuutos/luku04b.htm
Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.
Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.
Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei
vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta.
Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja
Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 25.11.1998 20:43. URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/20/Uutisten.shtml [ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ] |