S-38.118 Teletekniikan perusteet

Tentti 12.3.2000

Tässä nipussa on viisi tehtävää. Vastaa niistä vain neljään. Sallitut apuvälineet ovat kynä, kumi, viivotin ja tyhmä laskin. Omia papereita tai kännyköitä ei saa olla näkyvillä.


1. Puhelinverkon osat

Kuvaa tilaajien liitäntäperiaatteet lankapuhelinkeskuksiin.

2. Liikkuvuuden hallinta

Kuvaa liikkuvuuden hallinnan tilamalli GPRS:ssä. Kuvaa eri verkkoelementtien roolit GPRS:ssä liikkuvuuden hallinnan näkökulmasta.

3. Tilaajanumerointi

Laske karkeasti analyysipuun vaatima muistitila solmussa, jos verkon tilaajanumeroissa on 11 merkkiä, tilaajia on 10 miljoonaa, joista on tarkastelun kohteena olevassa solmussa 100 000, ja muiden solmujen tilaajien analysointisyvyydeksi riittää 6 merkkiä. Tee tarpeelliset oletukset.

4. Synkroninen ja asynkroninen

a) Vertaile synkronista ja asynkronista aikajakoa. Anna kaksi esimerkkiä kummastakin.

b) Vertaile PDH- ja SDH-hierarkioita. Kumpi sopii paremmin hyvin nopeaan tiedonsiirtoon?

5. Liikenneteoria

Tarkastellaan pakettikytkentäisessä verkossa olevan reitittimen ulosmenolinkkiä, jonka kapasiteetti on 1 Mbit/s. Mittauksissa on todettu, että lähetettäviä paketteja saapuu keskimäärin 125 pakettia sekunnissa ja paketin keskipituus on 500 tavua. Paketit lähetetään saapumisjärjestyksessä. Jos paketin saapuessa jokin toinen paketti on jo lähetyksessä, saapunut paketti laitetaan puskuriin odottamaan lähetysvuoroaan.

a) Laske linkin kuorma p. (1 piste)

b) Kuinka kauan kestää yhden paketin lähetys keskimäärin? (1 piste)

c) Mallinnetaan ko. systeemi tyyppiä M/M/1 olevana yhden palvelijan jonotusjärjestelmänä. Tällöin tiedetään, että systeemissä olevien pakettien lukumäärä (sisältäen sekä lähetyksessä olevan että lähetysvuoroa odottavat paketit) noudattaa geometrista jakaumaa parametrilla p, ts. pii(n) = (1-p)p^n, missä siis pii(n) on todennäköisyys, että pakettien lukumäärä on n (n = 0,1,2,…). Kuinka monta pakettia systeemissä on keskimäärin? (2 pistettä)

d) Laske yksittäisen paketin keskimäärin systeemissä viettämä aika (sisältäen siis odotuksen ja lähetyksen) käyttäen hyväksi Littlen kaavaa: N=lambda*T (2 pistettä)


Tarkista lopuksi, että vastasit vain neljään tehtävään!