S-38.113 Tietokoneiden tiedonsiirron perusteet, Tentti 17.1.1995 klo 13-16 sali S4

Nuorempana tieteenharjoittajana arvostin itse kovasti a) vanhojen tenttien kokoelmia ja b) open mallivastauksia. Siitä huolimatta, että tällainen ei näytä kuuluvan nykyiseen opiskelukulttuuriin julkipanen tähän perään tiedoksi viimeisimmän alan tentin. Mallivastausta minulla ei nyt tähän hätään ole, mutta kaipa malli vastauksestakin käy;-)

TEKNILLINEN KORKEAKOULU

Teletekniikan laboratorio

Seppo Uusitupa 9. 1. 1995


S-38.113 Tietokoneiden tiedonsiirron perusteet, Tentti 17.1.1995 klo 13-16 sali S4

Tehtäviä on tässä tentissä jälleen kuusi; niistä saat vastata korkeintaan viiteen. Tentissä sallittu - mutta ei suinkaan pakollinen - lähdeteos on ‘Tiedonsiirtäjän luntti’. Lainailu naapurilta on tentissä kielletty!
  1. Yhdentyneessä Euroopassa ovat teletekniikan polttavia puheenaiheita puhelin- ja dataliikenteen privatisointi ja liberalisointi. Suomessa ollaan näillä(kin) alueilla kehityksen kärjessä. Selosta lyhyesti (=0,5 sivua) ja taustoineen tilannetta meillä.
    Suomessa on yksityiskäytössä privaattipuhelimia esim. kotipuhelimet. Käyttäjällä on siis oma linjansa, jota se voi maksua vastaan käyttää. Omistaja on vastuussa puhelinmaksun maksamisesta, vaikka ei itse siitä soittaisikaan, ellei ole tarvittavaa näyttöä esitettäväksi muusta. On myös kehitetty ns. kännyköille, omia privaattiliittymiä sekä hakulaitteille omansa.

    Suomessa onkin Maailman kehittyneimmät puhelimet tai ainakin on kärkisijoilla. On kännyköitä, jotka “osaavat” ottaa viestejä vastaan ja kertovat kuka soittaa, on ilmaisia puhelinnumeroita palvelupuhelimille (9800-numerot), sekä maksullisia palvelunumeroita (9700-numerot) jne. Sekin on hyvä asia että Suomessa on yksi suuri Telelaitos (Telecom Finland) ja pari “pientä” (Infotel, HPY), jotka ovat jakaneet alueensa varsin hyvin pienistä erimielisyyksistä huolimatta.

    Suomi on varmasti ainoa tai yksi harvemmista maista, jotka eivät luovuta mitään tietoja jonkun henkilön puheliasioista, vaan vetoavat puhelinsalaisuuteen, jopa silloin kun on kyse vakavemmista asioista kuten rikokset. Tämä on mielestäni jo hieman liioittelua. Täytyisi olla jokin raja olemassa, ja kun tämän rajan ylittää niin menettää puhelinsalauksen. Tämä olisi mielestäni oikeaa ja etenkin kohtuullista.

  2. Ystävä(ttäre)si kaipaa apua johtotehtäviin. Hän on hankkinut uuden ns. teollisuusstandardin mukaisen mikrotietokoneen, johon hän haluaa siirtää vanhasta joukon ohjelmia ja datatiedostoja yhdistämällä koneet sarjaliikenneporteistaan. Apusi menee perille, kun

    a) laadit ´kytkentäkaavion´ tarvittavasta johdosta
    b) teet luettelon, jonka avulla avunpyytäjä osaa ostaa oikeat tarvikkeet komponenttiliikkeestä.

    Ohje: tehtävässä voit olettaa vapaasti esim. yhdistettävien koneiden tyypit.

    b)
    • 1 D-liitintä (uros), 1 D-liitin (naaras)
    • 2 kuorta näihin
    • 2 suojattua moninapakaapelia
    • (tiedonsiirto-ohjelma esim. norton)
    Esimerkiksi jos haluaa siirtää tietoa tietokoneesta kannettavaan, täytyy hankkia tarvittavaa piuhaa, liittimet sarjaportteihin, ottaa selville manuaalit ja rakentaa yhteys koneiden välille (pieni verkko).

    Täytyy katsoa että kaikki määräävät bitit ovat “oikeassa järjestyksessä” jotta vuorovaikutus pelaa.

    Siirtymisaika riippuu koneiden kapasiteetistä ja siirrettävästä määrästä kuten myös laadustakin.

  3. Olet päässyt isohenkilön merkittävään tehtävään. Fuksilaumasi kyselee Sinulta koko joukolle uusia käsitteitä, joten joudut selittämään kansantajuisesti, mitä ovat

    a) rlogin

    on käyttäjätunnus jota käytetään kun halutaan käyttää jotakin verkossa olevaa tietokonetta. Fukseille jaetaan omansa koulun alkaessa, muodostetaan etunimen ja sukunimen kirjaimista. Sen voi vaihtaa myöhemmin vaikkapa lempinimeensä, kunhan vain katsoo, että kenelläkään toisella ei ole samaa, sillä kone lähettää esim. sähköpostin käyttäjätunnukselle.
    b) telnet

    Telnet:iä käytetään esimerkiksi silloin kun halutaan luoda yhteys johonkin koneeseen. Esimerkiksi jos on asunnolla tietokone ja se on liitetty kyläverkkoon, muodostetaan yhteys telnetin avulla. Jos on logannut itsensä jo johonkin koneeseen ja haluaa vaihtaa esim. unixista vipuseen käy se telnetin kautta myös.
    c) TCP/IP

    Ethernet-verkon osa, jotta koko verkko saadaan toimimaan, täytyy siinä olla jotakin ohjelmia jotka muodostavat tämän yhteyden. TCP/IP on yksi sellainen tiedonsiirto-ohjelma.
    d) Otax

    Otax on kone, jonne on paketoitu erilaisia hyötyohjelmia ja muutakin tarvittavaa tietoa.
    e) BBS

    On paikka, josta saa itselleen tietoa epäselvistä asioista. Siellä myös neuvotaan jos on oman tietokoneen kanssa ongelmia.
    f) SLIP

    Ohje: mikäli edelläolevassa joukossa on samaan tehtävään tai alueeseen liittyviä käsitteitä selvittänet myös näiden keskinäisen paremmuuden jossain kuulijakuntaasi lähellä olevassa tehtävässä.
  4. Selosta lyhyehkösti käsitettä virheenkorjaus. Kuvittele selostuksesi lukijaksi ensimmäistä modeemiaan ostava henkilö.

    Modeemi ‘korjaa’ väärän bitin virheenkorjauksella oikeaksi esimerkiksi nollan ykköseksi tai päinvastoin, jotta modeemiyhteyden saa pelaamaan. Modeemeissa on nykyaikana automaattinen virheenkorjaus. Ilman virheenkorjausta yhteys tahmettuu tai katkeaa virhebitin saapuessa.
  5. Kuvittele seuraavaksi itsesi pienen firman atk-päällikön rooliin. Lamasta huolimatta firmalla on mennyt hyvin, ja se suunnittelee oman toimitalon rakentamista. Sinä joudut osallistumaan suunnitteluun lähiverkkoratkaisun osalta. Tee luettelo asioista, jotka joudut selvittämään ennen asian esittämistä sähkösuunnittelijalle. Työtäsi helpottaa se, ettei menneisyyden painolastia tarvitse ottaa mukaan uuteen rakennukseen.

    • täytyy miettiä kuinka suuren verkon tulee olla, jotta se kestää oikkuilematta suuriakin käyttäjämääriä
    • Keskuskoneen paikka täytyy olla ilmastoltaan ja kooltaan riittävä
    • otetaanko käyttöön myös Internet?
    • Minkälainen kaapelointi on kyseessä, riippuu käyttöönotettavasta softasta ja verkkoympäristöstä
    • Minkälainen verkkoympäristö taloon tulee (Windows, Unix)
    • Jokaiseen huoneeseen täytyy tulla piuha. (ei tarvitse jälkikäteen asentaa)
  6. Kirjoita atk-alan ammattilehteen yleisönosastolle vastaus toimituksen saamaan kysymykseen ´Miten ISO:n OSI-malliajattelun on syytä odottaa vaikuttavan systeemityöhön vuoden 2000 lähestyessä?´
Tenttimenestystä!
Päivitetty 13.05.1995
s38113@luuri.hut.fi