S-38.108 Tietoliikenneverkkojen arkkitehtuurit (3 ov), 11.03.2002

Tervetuloa tenttiin!

Tässä tehtävänipussa on viisi tehtävää, joista saat valita vastattaviksesi korkeintaan neljä. Ylimääräinen yrittäminen johtaa peruskurssiperinteen mukaisesti jonkin tehtävän tuottaman pistemäärän etumerkin kääntöön.

Aloita täyttämällä vastauskonseptiin (ei siis tähän kysymyspaperiin) selvästi tekstaten opintokirjanumerosi, nimesi ja kurssin tiedot.

Kurssin suoritusvaatimuksiin kuuluu kolme osaa. Merkitse vastauspaperiin edellisten lisäksi, milloin arvelet suorittaneesi kunkin näistä osista:

Ilmoittautuminen kurssille (TOPIlla) ________ / ________ 2001
Harjoitustyön luovutus ________ / ________ 2001
Tentti ________ / ________ 2002

Muista, että osasuoritukset ovat voimassa vuoden kurssin alkamisesta, eli tässä tapauksessa syykuuhun 2002.

Tentissä sallitut apuvälineet ovat kynä, kumi, viivotin sekä tyhmä laskin. Omia papereita tai kännyköitä ei saa olla näkyvillä. Sattuneesta syystä huomautetaan, että lunttaaminen ja muu epärehellisyys on kielletty. Lunttaamisena pidetään mm. vastausten kopioimista naapurilta, webistä tai mukana tuodusta kirjallisuudesta.

Vastaa lyhyesti ja olennaiseen keskittyen. Ylimääräisestä lavertelusta ei palkita. Lue kysymykset huolellisesti ja vastaa siihen, mitä kysytään. Muista myös oikeinkirjoitus ja selkeä käsiala!

Hyvää kevättä!


1. Puhelinverkon rakenne

Puhelinverkko koostuu useista erilaisista osista. Selosta, mitä ovat (á 1 piste / kohta)

a. tilaajajohto
b. keskitin
c. yhdysjohto
d. keskus

Selosta jonkin edellämainitun osalta viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtunutta kehitystä. (2 p.)

2. Lainsäädäntö

Eduskunta askaroi parhaillaan käsitellen hallituksen esitystä viestintämarkkinalaiksi, jolla on tarkoitus korvata telemarkkinalaki. Toistaiseksi kuitenkin toimitaan ’paikatun’ telemarkkinalain puitteissa. Tässä laissa kesitellään mm. verkkovierailua. Selosta, mitä käsitteellä tarkoitetaan (3 p.) ja laissa olevia verkkovierailua koskevia määräyksiä (3 p)

3. Tiedonsiirron peruskäsitteet

Plesiokroninen käännetään usein ’lähes synkroniseksi’. Se, mikä on vuosikymmenet palvelut hyvin puheensiirtoa, ei välttämättä ole optimaalinen tai edes tyydyttävän hyvä datasiirrossa. Niinpä nykyisin käytössä on synkroninen digitaalinen hierarkia eli lyhyemmin SDH. Kerro lyhyesti (max. yksi sivu), mitä etuja SDH tarjoaa PDH:hon nähden (2 p.) ja miten tämä etu on saavutettu (4 p.)

4. Puhelinverkot

Selosta, mikä on älyverkko (3 p.) ja (perustellen!) jotakin palvelua, joka soveltuu sillä toteutettavaksi (3 p ).

5. Internet

IP-protokollasta on laajassa käytössä versio 4. Jo muutamia vuosia on puhuttu siirtymisestä version 6 käyttöön. Selosta, mitä uutta versio 6 toisi tullessaan (4 p.) ja niitä syitä, miksi uutta versiota on saatu odottaa laajaan käyttöön (2 p.)


Tarkista lopuksi, että vastasit korkeintaan neljään tehtävään!

Seppo Uusitupa